Kerstmenu ‘lekker met de meiden’

Kerstmenu ‘lekker met de meiden’

Afgelopen zaterdag stond het eerste kerstdiner al op het programma. Lekker met de meiden, zo leuk. Doen we elk jaar met een wisselend chef-duo. Dit keer hoefde ik me alleen te bekommeren om de wijn en zelfs dat was minimaal, want het duo weet inmiddels ook wat lekker is. Win-win, wijn-wijn.

Oesters

Een kerstmenu is niet compleet zonder een schaaltje oesters. De wijn die ik mee had genomen was de El Muelle van Luis Perez, een onversterkte wijn van palomino fino uit Cadiz. Het merendeel, 80%, wordt direct vergist in RVS tanks, 20% van de druiven wordt eerst in de zon gelegd en gist daarna op sherry vaten. Geweldig glas en werkelijk waar te gek bij oesters.

Oesters werden rauw geserveerd met een vinaigrette, snufje peper en schijfje citroen. De wijn is te koop bij Xpertvinum.be.

sherry oesters
El Muelle & oesters

#1 Gedeconstrueerde garnalencocktail

De oeroude klassieker in een nieuw jasje en ik kan je vertellen: met dit gerecht maak je indruk. Wat een plaatje! Ik verzon er de Kuenhof Eisacktaler Sylvaner bij en dat bleek een dikke match.

Het recept is van Vertruffelijk vind je hier en de wijn is te koop bij Wijnhandel Peeters.

#2 Burrata met gegrilde druiven en basilicum

Elke keer als ik over Ottolenghi schrijf, moet ik denken aan het zure artikel van Aaf in De Volkskrant. Misschien heeft ze zelf geen zin om te koken en gaat ze de held van de massa kapot maken. Whatever, ik ben fan en ook van dit gerechtje met gegrilde druiven. Er zat nog een restje sylvaner in het glas, dus daar deden we het mee. Het lijkt me ook wel wat om dit te serveren met Soave Classico van Gini.

Het recept is van Ottolenghi vind je hier en Soave Classico vind je bij Wijnkoperij Platenburg.

gegrilde druiven en burrata
Burrata met gegrilde druiven en basilicum

#3 Zwarte rijst met pompoencurry

Heerlijk tussengerecht, deze zwarte rijst met pompoencurry van Nigella Lawson. Mooie smaken en leuk dat we dit combineerden met de 7 hops van onze lokale bierbrouwerij: Brouwerij Noordt.

Het recept is van Nigella Lawson vind je hier en het biertje vind je bij Brouwerij Noordt.

zwarte rijst pompoencurry
7 hops & zwarte rijst met pompoencurry

#4 Buikspek, coquille, mango én venkelpuree

Jaren geleden voor het eerst gemaakt en het blijft een topper van de bovenste plank. Het vettige van het buikspek, de zachte coquille, zoetzure mango, zo lekker! Het team in de keuken verzon er dit jaar een venkelpuree bij. Winnaar! De zuren van de riesling snijden dwars door het vettige van de buikspek. Het zoetje houdt het hele gebeuren in balans.

Het recept is een variant op de mijne en de wijn lag nog in mijn klimaatkast, maar is hier te bestellen.

coquille en buikspek
Buikspek, coquille, zoetzure mango & venkelpuree!

#5 Kaneelpavlova

Inmiddels kunnen we dit Hanneke’s specialiteit noemen. Ook bij het vorige kalkoenendiner schoof zij dit meesterwerk op tafel. Het is een kaneelpavlova met vijgen en chocolade. Een van de zoetste gerechten die je kunt bedenken, dus daar moet ook een hele zoete wijn bij. Dat kan er maar één zijn, toch? PX. Maar dan wel de beste ooit en dat is Luis Perez Carascal PX. Hierna heb je niks meer nodig en kun je tevreden naar bed.

Het recept is van Ottolenghi en hier te vinden, de wijn komt van Xpertvinum.be.

kaneelpavlova
Kaneelvijgenexplosie

Zo, nu jij 🙂

Ik ben benieuwd wat jij op tafel tovert tijdens de feestdagen. Op vrijdag 20 december doe ik nog een vraag-momentje op instagram als je op zoek bent naar wijntips bij je gerecht of andersom.

Fijne feestdagen allemaal!

kerstmenu met wijn
Met een beetje geluk worden we volgend jaar gesponsord door Fabienne Chapot 😉
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.