Cheesecake met pecannoten en karamel (en Moscatel de Setúbal)

Een paar weken geleden gaf ik een wijnproeverij in Portugal – uiteraard met Portugese wijnen in de hoofdrol. Als afsluiter had ik een Moscatel de Setúbal 10 anos in gedachten om de andere versterkte wijn van Portugal ook eens in het zonnetje te zetten. Door de oxidatieve rijping heeft de wijn intense geuren van karamel en noten. Het is geen rocket science om te bedenken dat dat ook lekker is in een dessert, toch?

Ik kwam dit recept tegen van Rutger Bakt, maar we waren vergeten kleine cake-cupjes te kopen, dus heb ik er één grote taart van gemaakt in een rechthoekige cakevorm.

Wat heb je nodig?

Bodem

  • 150 gr digestives
  • 50 gr boter, gesmolten

Cheesecakemengsel

  • 375 gr roomkaas naturel, bijv Philadelphia
  • 100 gr witte suiker
  • 2 eieren
  • 100 gr zure room
  • 25 gr maïzena
  • 1 tl vanille-extract

Topping

  • 35 ml water
  • 125 gr suiker
  • 100 ml slagroom
  • 40 gr boter
  • 125 gr geroosterde pecannoten

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 150 °C voor je begint.

Smelt de boter voor de bodem in een pannetje op het vuur of in de magnetron. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of met je hand in een kom. Meng de boter door de kruimels en bedek de bodem van de cakevorm ermee. Stevig aandrukken.

Meng de Philadelphia naturel met de fijne suiker. Voeg daarna de eieren, zure room, maïzena en het vanille-extract toe en meng tot een glad mengsel. Verdeel het cheesecakemengsel over de cakevorm.

Bak de mini-cheesecakejes 40 minuten. De bovenkant mag een beetje wiebelen als het uit de oven komt. Eerst laten afkoelen op kamertemperatuur en daarna minimaal 2 uur in de koelkast.

De karameltopping maak je net voordat je de cheesecake gaat opdienen. Voor de karameltopping doe je het water en de suiker in een pan. Wacht tot het goudbruin kleurt en voeg dat de room toe en roer goed door elkaar. Dikke tip van Rutger, want ik raakte al in paniek: Let op, dit gaat spetteren! De karamel kan gaan klonteren. Dit is geen probleem, blijf alles rustig doorroeren tot het een gladde saus is. Haal de saus van het vuur, voeg de boter toe en roer nog even goed door. Laat de karamel afkoelen tot lauwwarm.

Haal de cheesecake uit de koelkast en bedek de bovenkant met pecannoten. Giet daarover de karamelsaus en GENIET.

cheesecake karamel

Wijnspijs

Bij deze overheerlijke cheesecake met karamelsaus serveerde ik een Moscatel de Setúbal 10 years (Antonio Saramago). De wijn heeft aroma’s van rozijnen, dadels, gedroogde abrikoos, karamel en noten en smaakt GEWELDIG bij de cheesecake.

De cheesecake is best wel een winnaar bij verschillende dessertwijnen. Ik kan me voorstellen dat het ook heel goed smaakt bij Ximenez-Spinola Exceptional Harvest.

Binnenkort wijnexamen? Schaf dan een examentraining van Le Club des Vins en krijg direct toegang tot honderden quiz-vragen. Van WSET2 tot de vinologenopleiding. Check meer >

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.