Een wijnfan op…. Tenerife

Een wijnfan op…. Tenerife

Tenerife?! Dat is toch bruin bakken in de zon tussen de Britse pubs? Tequila atten tijdens eindexamenreisjes? Duitse bejaarden die overwinteren omdat de zon zo lekker helpt tegen pijnlijke gewrichten? Ehm ja, misschien wel. Maar ik laat je graag een andere kant zien van Tenerife, namelijk die van geweldige wijnen. Vorig jaar heb ik een aantal weken doorgebracht op een taalschool op het Canarische Eiland om Spaans te leren. En om over de wijn te leren natuurlijk.

Bijzonder: de vulkanische bodem

De Canarische Eilanden liggen voor de Marokkaanse kust, maar zijn Spaans. De eilanden in de Atlantische Oceaan hebben een vulkanische bodem. Dat bewees de onlangs uitgebarsten vulkaan op het eiland La Palma wel. De gevolgen waren even spectaculair als desastreus om te zien. Voor de wijnbouw is die geïsoleerde ligging in de oceaan en die vulkanische bodem van belang. Dankzij die ligging heeft de druifluis de Canarische Eilanden bijvoorbeeld nooit bereikt. Waar de wijngaarden op het Europese vasteland en in grote delen van de rest van de wereld vrijwel allemaal werden uitgeroeid, bleven die op de Canarische Eilanden bespaard. Mooi! Want dat zorgt voor eeuwenoude rassen en prachtige oude wijnstokken. 

blank
Bodegas Monje_El Teide

De wijnen van Tenerife

Tenerife kent vijf denominaciones de origen: vijf beschermde herkomstbenamingen dus. En daarin worden wijnen gemaakt van allerlei druiven. Soms bekende, maar veel vaker onbekende en dat maakt het extra leuk om op ontdekking te gaan. Met wijnen van de super aromatische druif malvasía zijn de Canarische Eilanden ooit bekend geworden. Wijn van malvasía wordt gemaakt als droog (seco), halfzoet (afrutado) of zoet (dulce). Andere veel voorkomende druiven zijn de listán blanco en de listán negro. Die eerste is in het zuiden van Spanje bekend als palomino fino: de druif voor sherry. Die productiemethode gebruiken ze hier overigens niet, dus drink ‘m gewoon weer als seco of afrutado

Afijn, genoeg theorie. Ga het zelf ontdekken. Ik heb drie leuke tips voor in het noorden van Tenerife. Ga je die opvolgen? Kies dan voor een slaapplek in het leuke stadje Puerto de la Cruz. In het stadje zelf kun je je best even vermaken en het vormt de beste uitvalsbasis voor mijn tips. 

Slapen op Tenerife
Extra tips van Le Club. Op 15 minuten rijden van Puerto de la Cruz vind je Hacienda el Terrero – één blik op de foto’s en je bent verkocht. Ben je met een grote groep? Dan is Villa Esplendida echt te gek. Grote villa, goede keuken en een heerlijk privé zwembad. Wat wil je nog meer? Een andere optie is Casas Alberto of Finca Vista Bonita (met bonita uitzicht op de wijngaarden) in San Miguel de Abona.

De beste wijnbar van Tenerife

Als je in het noorden van Tenerife bent, dan moet je naar Vinoteca Con Pasión in Puerto de la Cruz. Dit is zonder twijfel de allerbeste wijnbar van Tenerife en eerlijk gezegd zelfs één van de leukste wijnbars die ik ooit bezocht. Het aantal keer dat ik hier ben geweest, is inmiddels niet meer op twee handen te tellen. Con Pasión heeft zeker meer dan 100 verschillende Canarische wijnen én dan ook nog een leuk assortiment van het vasteland én heel veel is per glas verkrijgbaar. Nou, mij hebben ze!

De drie eigenaren zijn Nederlands, maar verwacht geen enkel ‘Friet van Piet-gehalte’. Ze zijn deskundig, laagdrempelig en hebben ook nog eens tapas waar menig ander restaurant een flinke punt aan kan zuigen. Er zitten ook echt genoeg locals in de bar. Deze vinoteca is zo’n wijnbar waar je de sommelier de vrije hand geeft. Dat doe ik dus ook: ik ben gestopt met bestellen. Ik verdenk de sommelier ervan dat hij een lijst bijhoudt met wat ik al heb gedronken, want hij weet me telkens weer nieuwe dingen te schenken. Dit is de beste wijnbar van Tenerife. Kom niet terug van dat eiland als je er niet bent geweest!

con pasion

Het wijnmuseum

Een museum saai? Nou, hier hebben ze ook een ‘natte’ collectie. In het Casa del Vino in het plaatsje El Sauzal vind je een goed restaurant met spectaculair uitzicht, vind je een wijnbar en -winkel én een klein wijnmuseum. En die combinatie maakt het waard om er naartoe te gaan. Verwacht geen enorm museum, maar wel een best interessant inkijkje in de oorsprong en in de variëteit van de wijnen van Tenerife. Met een half uurtje was ik er wel doorheen, maar hé: het bezoek is nog gratis ook. 

Niets zo belangrijk als het geleerde in de praktijk brengen: dus meteen door naar de binnenplaats van het prachtige oude gebouw. Daar kun je plaatsnemen om wat lokale wijnen te drinken. Maandelijks wisselen ze het assortiment van de ongeveer tien wijnen die per glas te krijgen zijn. Een perfecte gelegenheid om wijnen van kleine wijnboeren te ontdekken.

Wil je je tripje naar het Casa del Vino wat uitbreiden, ga dan eten in het geweldige restaurant in de andere vleugel van het gebouw. Je vindt daar echt goede gerechten uit de Canarische keuken en je hebt een werkelijk prachtig uitzicht over de oceaan. Het restaurant is dan ook populair. Op de bonnefooi heb ik al twee keer achter het net gevist. Je moet echt reserveren.

Bezoek een bodega

Ook leuk om te doen, is om even bij een wijnhuis te gaan kijken. Er zijn er talloze op Tenerife. Ik vond Bodegas Monje in El Sauzal een leuke: groot genoeg om wel echt ingericht te zijn op bezoekers, klein genoeg om het niet een onpersoonlijk bezoek te laten worden. 

Ik volgde een uitgebreide rondleiding door de wijngaarden. Die rondleiding is zowel leuk als je weinig van wijn weet, als wanneer je al best wat voorkennis hebt. De details over de Tenerifese wijnbouw maken het dan toch weer interessant. Het uitzicht vanuit de wijngaarden is spectaculair. Aan de ene kant zie je de oceaan, aan de andere kant de punt van Spanjes hoogste berg: de vulkaan El Teide. 

Hou je van vulkanische vibes in je wijn? Probeer dan de wijnen van Suertes del Marques en Atlante eens. Alsof er een vulkaan in je glas zit: energiek, sappig en rokerig.

Ook de wijnen van Envínate mag je niet missen. Vier wijnmakers die samen, op verschillende plekken in Spanje inclusief de Canarische Eilanden, spannende wijnen maken.

We bezochten ook de kelder en naast de prachtige vaten, viel toch iets anders op: een grote banner met promotie voor wine&sex. Eens per maand organiseert de bodega een avond met een sensuele show terwijl je hun wijnen proeft. En eerlijk is eerlijk, het ziet er super classy uit. Het is me nog niet gelukt om bij zo’n avond aanwezig te zijn. Lukt het jou? Laat me weten hoe het was!

Afijn, de rondleiding eindigde natuurlijk met een leuke proeverij en ik ben later nog eens teruggegaan om ook nog wat andere wijnen te proeven. Wat moet je sowieso vinken? Proef de Tintalla 2013, gemaakt van de gelijknamige druif. Prachtige wijn. Hij is uit een heel andere categorie, maar ik vond ook de Hollera erg leuk. Die wordt gemaakt van de listán negrodruif volgens de methode van macération carbonique. Heerlijk fruitige wijn!

Op naar Tenerife

Met deze drie tips, heb je echt wat leuks te doen op Tenerife. Het zijn mijn drie toppers. Succes verzekerd! Ik heb heel veel meer bezocht op dit eiland, waaronder ook wat zaken die gewoon echt tegenvielen. Ga je zelf op pad en wil je nog meer tips? Zoek gerust even contact!

De CO2-uitstoot van onze reizen wordt gecompenseerd.

Jelle Stelpstra begon zijn carrière als belastingadviseur maar switchte na 12 jaar naar iets dat nóg interessanter is dan belastingen: wijn. Jelle is eigenaar van wijnbar Walsjérôt in Rotterdam en is vinoloog. Bij Walsjérôt kun je zelf tappen van meer dan 70 wijnen.