Proefgroep: op zoek naar de beste huiswijnen onder de € 7,50

Proefgroep: op zoek naar de beste huiswijnen onder de € 7,50

Samen met mijn WSET-3 proefgroepje proef ik elke maand een rits aan wijnen. Dat doen we uiterst serieus met proefnotities en alles. Meestal kiezen we één specifiek druivenras, maar dit keer pakken we het breder aan: huiswijnen. Het maakt niet uit waar ze vandaan komen, wijnwinkel of supermarkt, zolang de prijs maar onder de € 7,50 ligt.

Witte huiswijnen onder de € 7,50

Feestjeswijn: Gruner Veltliner

Grappenmaker Diederik koos één van de lelijkste wijnen van de Lidl. Er staat niet veel meer dan ‘gruner veltliner’, ‘Oostenrijk’ en ‘droog’ op de fles. Duidelijk verhaal, niet echt verleidelijk. Maar ja, we proeven blind, dus we laten ons alleen verleiden door de kleur, geur en smaak. En die is verrassend plezierig. De wijn krijgt al vrij snel de stempel ‘feestjeswijn’. Toegankelijk, lekker fris, sprankelend. Blijft niet heel lang hangen, maar who cares – er is genoeg.

Gruner Veltliner Niederösterreich (2016) – € 3,99 bij de Lidl. 

Spannend: Walvisch Kaapse Wit

Waar de gruner de ideale wijn is voor de zomermaanden, drink je deze Zuid-Afrikaan liever in de winter. Zit van alles in: rokerig, rozijnen, gedroogde abrikoos, ananas, boter, noten. Dit is de spannendste wijn van de avond, maar ook de duurste.

Walvisch Kaapse Wit (2016) – € 7,45 bij Wijnkoperij Platenburg.

Saaie donder: Domaine Wachau

‘Beetje saai’ – lees ik terug in mijn proefnotities. Onmiskenbaar gruner veltliner, dat wel. Het snufje peper in de afdronk verraadt het. Strak & leuk, maar ik verkies de gruvy van de Lidl (Did I really say that? Yes, I did.). Geef ‘m binnenkort nog een kans, want Wouter tipte deze gruvy onlangs bij zijn lenterisotto.

Domaine Wachau (2016) – € 7,00 bij de Hema.

Alleen bij mosselen: Nobre Vinho Verde

Het mooie is dat we hierbij direct aan de zee moesten denken. Ikzelf aan muscadet, maar toen Jesper alvarinho op tafel gooide, wist ik dat dat het moest zijn. Het heeft een ziltigheid, het doet je denken aan het strand. De wijn zelf is een beetje eendimensionaal (mooi woord), maar met mosselen moet dit scoren.

Nobre Colheita Alvarinho Vinho Verde (2015) – € 3,99 bij de Lidl. 

Breder inzetbaar: Vila Nova Vinho Verde

De volgende vinho verde is breder inzetbaar. Ook hier weer zo’n ziltig ondertoontje, maar krijgt ook genoeg fruit mee én een klein sprankeltje. Lekker, zeker voor herhaling vatbaar. Op de website van Grapedistrict lees ik dat deze Vinho Verde de beste van 2017 was. Score.

Vila Nova Vinho Verde (2016) – € 7 bij Grapedistrict. 

Uit hét huiswijnengebied: Domaine Saint Lannes

Het duurde even, maar uiteindelijk wist ik het. Het lijkt op sauvignon blanc, maar heeft ook iets anders. Het heeft wel gras, buxus en groene paprika, maar het is niet zo scherp als een knisperende sauvignon blanc. Het is een blend van colombard, ugni blanc en gros manseng uit hét huiswijnengebied: Cotes de Gascogne.

Domaine Saint Lannes – € 6,49 bij Perfectewijn.nl

Niet op de zwarte lijst: Lista Negra

Deze Lista Negra laat zich niet makkelijk in een hokje plaatsen. Geen chardonnay, viognier, sauv blanc en zelfs geen torrontés. This is something else. Ik moet echt een keer onthouden dat als ik een wijn niet kan raden, ik het register der druivenrassen van Portugal opentrek (in mijn hoofd). Geurt naar bloemetjes, veel bloemetjes. Lekker!

Lista Negra (2016) – € 7 bij Grapedistrict

huiswijnen
Drie Portugezen naast elkaar.

Rode huiswijnen onder de € 7,50

Chateau Chocomel: Mocavero Primitivo

In mijn proefnotities staat ‘nu snap ik wat mensen met té jammig’ bedoelen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op een jammy wijnen. Een dikkerdje uit Australië, lekker. Blijkbaar heb ik toch een grens. Naast jam ook chocolade, karamel en mokka. Je moet ervan houden.

Mocavero Primitivo (2016) – € 7,49 bij Perfectewijn.nl

Exotische verrassing: Tannat/Merlot

De wijn die niemand zag aankomen. Het is een blend van tannat en merlot uit Uruguay. Niet gek bedacht, want tannat is krachtig, merlot vriendelijk – bij elkaar vormen ze vast een mooi setje. Het blijkt geen match. Op de fles staat dat we een ‘delicate fruity smell’ kunnen verwachten. Nou, mooi niet. Leer en stal domineert.

Traversa Tannat Merlot (2016) – € 6,99 bij Grapedistrict. 

Noordelijke verrassing: spatburgunder

Als ik zeg: rozen, tabak, laurier, rijpe kersen, karamel, boterbabbelaars. Denk jij dan aan spatburgunder uit Pfalz? Nee, toch? We zaten er allemaal naast met onze blindproef-skills. Veel rijp fruit voor een pinot noir, maar dat mag de pret niet drukken. Prima supermarktwijn. Ik ga ‘m halen.

Sankt Anna Spatburgunder (2016) – € 5,99 bij de Jumbo.

Kruidig rood: Prunus

Zwarte bessen, pruimen, groen, laurier, zwarte peper. Mag best even lucht hebben. Heerlijke wijn. Gemaakt van lokale helden (o.a. touriga nacional en jaen) uit de Dao. Lekker bij couscous met gegrilde groenten.

Prunus Vinho Tinto (2016) – € 6,95 bij de Wijnkoperij Platenburg.

After Eight Chocolade: Marques de Montana

Het eerste wat in me op kwam bij de geur van deze wijn: After Eight Chocolade. Munt, dennen en zwarte kersen, zit ook goed in z’n vanille. Lekker voor bij het doordeweekse stoofpotje. Heftig spul wel.

Marqués de Montañana (2015) – € 6,99 bij de Jumbo.

Wat is jouw favoriete wijn?

Ken je een van deze wijnen? Ik ben benieuwd naar je mening. Heb je zelf een favoriete huiswijn onder de € 7,50? Laat een reactie achter hieronder.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.