#120 Rioja: klassiekers & nieuwe geluiden

Als je vroeger een fles Rioja uit het schap pakte, dan kon je met 95% zekerheid zeggen dat je een rode wijn gerijpt in Amerikaanse vaten voor je had. Dat is nu niet meer zo vanzelfsprekend. 

Soms wordt houtrijping helemaal achterwege gelaten. Soms maken producenten gebruik van grote vaten en mogen ze de termen als reserva en crianza niet meer gebruiken. Van oudsher werd er veel Amerikaans eikenhout gebruikt, maar tegenwoordig verschijnt ook vaak Frans eikenhout ten tonele.

Het aandeel witte wijn wordt groter, al is het nog steeds een kleine portie van de wijnproductie in Rioja. Dit en meer, veeeeel meer, want 75 minuten, hoor je in deze podcast.

In de podcast proeven we Viñas de Gain van Artadi. Geweldig glas, elegant, zacht, aromatisch, geconcentreerd, lengte. Verkrijgbaar bij De Gouden Ton.

Nieuwe rubriek: restaurantrecensie.

We zijn langs geweest bij De Marken in Durgendam. In deze podcast hoor je wat we er van vonden.

Dikke tips

Nadien tips de Clos Lojen en de La Estrecha van Bodegas Ponce uit Manchuela, Spanje. Verkrijgbaar bij de wijnwinkels van Les Genereux, waaronder Platenburg en Vindict.

Jan Jaap gaat voor de fino cobbler, een fijne cocktail van fino sherry, bruiswater en suikersiroop. Schijfje citroen erbij en laat de verfrissing maar beginnen.

Misschien vind je dit ook leuk

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.