#120 Rioja: klassiekers & nieuwe geluiden

#120 Rioja: klassiekers & nieuwe geluiden

Als je vroeger een fles Rioja uit het schap pakte, dan kon je met 95% zekerheid zeggen dat je een rode wijn gerijpt in Amerikaanse vaten voor je had. Dat is nu niet meer zo vanzelfsprekend. 

Soms wordt houtrijping helemaal achterwege gelaten. Soms maken producenten gebruik van grote vaten en mogen ze de termen als reserva en crianza niet meer gebruiken. Van oudsher werd er veel Amerikaans eikenhout gebruikt, maar tegenwoordig verschijnt ook vaak Frans eikenhout ten tonele.

Het aandeel witte wijn wordt groter, al is het nog steeds een kleine portie van de wijnproductie in Rioja. Dit en meer, veeeeel meer, want 75 minuten, hoor je in deze podcast.

In de podcast proeven we Viñas de Gain van Artadi. Geweldig glas, elegant, zacht, aromatisch, geconcentreerd, lengte. Verkrijgbaar bij De Gouden Ton.

Nieuwe rubriek: restaurantrecensie.

We zijn langs geweest bij De Marken in Durgendam. In deze podcast hoor je wat we er van vonden.

Dikke tips

Nadien tips de Clos Lojen en de La Estrecha van Bodegas Ponce uit Manchuela, Spanje. Verkrijgbaar bij de wijnwinkels van Les Genereux, waaronder Platenburg en Vindict.

Jan Jaap gaat voor de fino cobbler, een fijne cocktail van fino sherry, bruiswater en suikersiroop. Schijfje citroen erbij en laat de verfrissing maar beginnen.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.