Chateau Amsterdam: de nieuwe wijnen

Chateau Amsterdam: de nieuwe wijnen

Verscholen in een grote loods in Amsterdam-Noord, op een plek waar je het niet verwacht, vind je Chateau Amsterdam. Hier wordt wijn gemaakt. In plaats van omringd te zijn door wijngaarden, vind je er water (het IJ) en een grote Jumbo. Niet idyllisch? Think again.

Een stap over de drempel van Chateau en je waant je in een creatieve oase. Bij Chateau Amsterdam maken ze niet alleen wijn, het is ook een co-working space met plek voor ongeveer 60 creatievelingen. Stel je voor, je zit lekker te werken en af en toe zie je een vat voorbij rollen of helemaal mooi: de nieuwe oogst komt binnen! Wat een geluk.

Urban winery

Chateau Amsterdam noemt zichzelf een ‘urban winery’. Ik noem het de ‘Uber van de wijnwereld’. Maar dan wel de positieve kant van Uber (check dit boek voor de andere kant). Uber heeft een taxi-service, maar geen auto’s. Chateau maakt wijn, maar heeft geen eigen wijngaarden.

Waar komen die druiven dan vandaan? Dat kan dus overal zijn. Ze begonnen met 6.000 flessen uit drie Europese landen in 2017, maar zijn inmiddels gegroeid – met behulp van de Vriendenclub – naar 40.000 flessen uit vijf landen.

De drie mannen achter Chateau Amsterdam zijn vader en zoon Remy en Jos Harrewijn en Tom Veugen. Remy is de bedenker en oprichter van Chateau Amsterdam, die wijn letterlijk met de paplepel ingegoten kreeg van zijn vader, Jos. Jos, al jarenlang wijnfan en vinoloog, is verantwoordelijk voor de vinificatie. Hij wordt sinds kort bijgestaan door Adam van Wijnhoeve de Colonjes (Groesbeek). Jos leerde het vak onder andere bij Alois Lageder in Alto Adige. Niet de minste. Tom zorgt voor het reilen en zeilen van de winery, de evenementen en het steeds groter wordende team. Met een productie die verachtvoudigd is, heb je tenslotte meer mensen nodig.

blank
Foto: Chateau Amsterdam

Binnenkort in Amsterdam? Neem dan zeker een keer een kijkje bij Chateau. Schuif aan bij een proeverij of een lunch op zaterdag! Genieten.

De nieuwe wijnen

Le Club des Vins kreeg een pakketje toegestuurd met zes nieuwe wijnen. Met de oogst van 2019 worden vijftien verschillende wijnen gemaakt. Hieronder vind je de proefnotities van de wijnen die ik al heb geproefd.

Orange is the new white

Een orange wine van 100% macabeo. Ik kan je vertellen: een 100% verrassing. Heel aromatisch en bloemig. We trokken ‘m open op mijn verjaardag met 25 graden in het park. Prima setting. Binnen 5 minuten was de fles leeg.

Still waters run deep

Dit was vorig jaar mijn favoriet en ik ging er vanuit dat ie dat dit jaar weer zou worden, but no of althans not yet. Ik wilde te snel en ik denk dat de wijn nog even rust (of lucht?) nodig heeft. Still waters run deep is een 100% chardonnay die alleen RVS heeft gezien in z’n leven. Geen boterige bek, maar een frisse, strakke chardonnay.

Tango by Night

Een blend van spatburgunder en montepulciano. Say what? Yes, een ongebruikelijke blend, want deze druivenrassen groeien niet op dezelfde plek, maar voor Chateau Amsterdam maakt dat niet uit. De spätburgunder komt van Hannes Bergdoll uit Pfalz (DE) en de montepulciano komt uit de wijngaarden van Orsogna Cantina uit Abruzzo (IT). Het resultaat? Een zomers fruitbommetje, soepel, fruitig en gekoeld het lekkerst.

Moonlight Monkey

De Moonlight monkey wordt gemaakt van riesling en moscatel. De eerste komt uit de Pfalz en de tweede uit Valencia. De druiven worden biologisch geteeld. Wordt dit mijn nieuwe favoriet van dit jaar? De riesling zorgt voor de zuren en geeft de wijn een verkwikking mee van een limoensorbet-ijsje, terwijl de moscatel de boel opzweept met leuke aroma’s van lychee en bloemen. Primagezellige zomerwijn!


Benieuwd geworden naar de wijnen van Chateau Amsterdam? Your lucky day, want Club-lezers krijgen 10% korting met de code LeClubxChateau. Support your local!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.