Bourgogne doet ook aan ‘en primeur’

Bourgogne doet ook aan ‘en primeur’

Al sinds 1859 wordt elke derde zondag van november de “Hospices de Beaune” liefdadigheidsveiling georganiseerd. Wijnen worden geveild om geld op te halen voor het ziekenhuis en andere lokale goede doelen. Het hele weekend worden er feesten georganiseerd om het einde van het wijnseizoen te vieren. Inmiddels is het uitgegroeid tot hét event van het jaar in Bourgogne, één groot feest! 

En primeur

Domaine Hospice de Beaune heeft door de jaren heen heel wat wijngaarden gedoneerd gekregen en inmiddels bezitten ze zo’n 150 hectare. Dit is enorm voor Bourgogne begrippen. Het gemiddelde wijngaard bezit ligt namelijk tussen de zes tot acht hectare. Ze maken 50 (!) verschillende cuvées die elk jaar ‘en primeur’ worden verkocht. Deze term kennen we uit Bordeaux en het betekent eigenlijk dat de wijnen pre-release worden verkocht. De wijnen worden verkocht op het moment dat ze net een paar weken op vat zitten. Dat wil zeggen dat na de aankoop het vat nog minimaal één tot anderhalf jaar de kelder in moet om te rijpen. Dit gebeurt in de meeste gevallen in de kelders van tonnelier Albert Bichot of in een kelder naar keuze.

Meer lezen, check dit artikel: Hospice de Beaune 1978.

In de weken voorafgaand aan de veiling maakt een select clubje de proefnotities voor de jonge wijnen. Niets moeilijker natuurlijk dan het beoordelen van wijnen die in feite nog niet klaar zijn. Op basis van deze proefnotities kunnen potentiële kopers gaan bieden. Van oudsher ging het bieden net zo lang door tot twee kaarsen opgebrand waren. Dit is inmiddels niet meer het geval (behalve voor de “Pièce de Charité”). De organisatie van de veilig is overgedragen aan gerespecteerde veilinghuizen zoals Sotheby’s en in voorgaande jaren Christie’s. En zij gaan net zo lang door totdat er geen tegenbod meer komt. Dat is nog eens geld verdienen.

Het klapstuk

Het klapstuk van de veiling is de “Pièce de Charité” (liefdadigheidsvat). Net als de andere wijnen wordt deze gemaakt door wijnmaakster Ludivine Griveau. Speciaal voor de veiling maakt ze één vat van een door haar gekozen Grand Cru wijngaard. Dit jaar is het een wijn geworden van Corton Grand Cru. Een blend van drie verschillende kleine percelen binnen de Grand Cru (Corton Renardes, Corton Bressandes en Corton Chaume). De wijn zal worden gerijpt in een speciaal vat gemaakt door de tonnelerie van Maison Louis Latour. En is een eerbetoon aan de recent overleden Louis-Fabrice Latour. Dit jaar was het vat goed voor 810.000 euro. Toch een bijzonder bedrag als je je bedenkt dat ze deze wijn kopen zonder van tevoren geproefd te hebben en ze hem voorlopig ook nog niet in huis hebben. Dat is het spel van de ‘en primeur’ wijnen. 

Bronnen

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.