Hospices de Beaune, Edouard Cuelenaere, Pommard ‘Dames-de-la-Charité’ 1978

Hospices de Beaune, Edouard Cuelenaere, Pommard ‘Dames-de-la-Charité’ 1978

Heb je ooit zoveel informatie op een fles gezien? Ik niet. Heb best wat flessen gezien, maar het duurde toch even voordat ik dit ontcijferd had.

Heb ‘m ‘gewonnen’ op een veiling. Ik kende de wijn niet, ik kende het verhaal achter Hospices de Beaune niet en ik dacht dat 1978 al te ver over z’n piek zou zijn. Waarom dan geboden? Deze fles zat in een pakket met andere pareltjes, die me wel interessant leken.

Little did I know.

Hospices de Beaune

Hospices de Beaune, ook wel Hôtel-Dieu genoemd, was een ziekenhuis voor de armen en is opgericht in 1443 in Beaune. Dat is dus bijna 600 jaar geleden, wauw. Ze konden voortbestaan door giften van welgestelden uit de streek. Die giften bestonden uit onder andere uit wijngaarden en dat waren niet de minste. In totaal bezit Hospices de Beaune 60 hectare, waaronder premiers en grands crus.

Tegenwoordig is Hospices de Beaune geen ziekenhuis meer, maar een museum. Het is naar verluid een pronkstuk van de Vlaams-Bourgondische bouwstijl. Elk jaar sinds 1859 wordt er een grote wijnveiling georganiseerd, waarvan de opbrengst naar het behoud van het museum en enkele goede doelen gaat. Op de derde zondag van november vindt de grote veiling plaats. De wijn wordt per vat verkocht en is dus nog niet klaar voor consumptie. Hoewel het een kunst is om zo’n jonge wijn te beoordelen, gaf het ook een mooi eerste inkijkje in de kwaliteit van de vintage. Vandaar dat de veiling ook alleen toegankelijk was voor négociants. Al was het sowieso wel handig dat je die in de buurt had, want wat zou je zelf beginnen met zo’n vat wijn?

In 2005 kwam daar verandering in en nam het wereldberoemde Christie’s de wijnveiling over. Vanaf die tijd zijn ook particulieren welkom om mee te bieden. Volgens Burgundy-Report.com rijzen de prijzen in goede jaren de pan uit en in slechtere jaren worden de vaten meestal opgekocht door hun oude vertrouwde klanten; de négociants.

In het geval van deze fles: het vat is gekocht door Edouard Cuelenaere kocht. Hij staat op de fles als acquéreur. De beste man komt uit Aardenburg, Zeeuws-Vlaanderen. Toevallig ook een Zeeuw 🙂

beaune

1978 – goed jaar?

Ja, dus! Hahaha. Ik wist het niet eens, maar 1978 blijkt one of the best vintages of the century. Hoppa. Dat is nog eens scoren. Ik heb The Great Vintage Wine Book er nog eens op nageslagen en vindt het volgende:

hospices de beaune

Hospices de Beaune wordt verder niet genoemd in het boek. De schrijver heeft random een aantal grote wijnen in de mid-jaren 80 geproefd en schrijft daar bij veelvuldig de kanttekening ‘ready’ en ‘drink up’. Dus ik vrees ervoor. Bovendien zit er best wat ruimte tussen de kurk en de wijn (dit wordt trouwens ‘ullage’ genoemd). Logisch, want oude wijn (er verdampt altijd een beetje wijn). Misschien is dit echter teveel.

Dat weten we pas als we ‘m openen. Dat komt later. “Great wine tastes better in great company.” Dus daar ga ik een mooi moment voor verzinnen.

Update: we hebben de wijn geproefd. Zie instagram @leclubsommeljjdepodcast voor een proefnotitie.

Meer over wijnveilingen? Lees het artikel ‘mijn eerste wijnveiling‘.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.