De lekkerste wijnen tussen de 15 en 20 euro.

De lekkerste wijnen tussen de 15 en 20 euro.

Al maanden of misschien wel jaren loop ik met dit idee rond. Vooral ook omdat elke week de vraag of ik nog een lekkere wijn weet in m’n inbox verschijnt. Het ligt maar net aan mijn staat van zijn. Soms wil ik zwaar rood, soms frivool wit. Het gezelschap speelt mee, maar ook het budget. Vanaf nu geen paniek meer, raadpleeg gewoon een van deze lijstjes. Ze komen in alle prijsklassen (working on it).

De volgorde is willekeurig; ik kan niet kiezen tussen m’n schatjes. Voor de goede orde: dit artikel is niet gesponsord.

  • Borgogno Barbera d’Alba, 2017
  • Les Vins de Vienne, VdP Collines Rhodaniennes, 2017
  • Jean Paul Thevenet, Morgon, 2016
  • Shelter Winery, Spatburgunder, Baden, 2016
  • Quinta do Mouro, Casa dos Zagalos Reserva, Alentejo, 2013
  • Artisan, Vignoble du Reveur 2018
  • Chateau Guiraud, G, 2015 (of 2016)
  • Cote 45, Ube Miraflores, 2016
  • Chateau de Richeaume, IGT Provence, 2016
  • Raventos i Blanc De Nit Rosé Brut

Borgogno Barbera d’Alba, 2016

Geconcentreerd fruit in de geur: bramen, bramenjam, aardbeien en wat gedroogde pruimen. Met een mooie balans in de smaak, de rijpe tannines gaan hand in hand met de mediumplus zuren. Fruitig, sappig glas. Een wijn om altijd in huis te hebben. Doe je iedereen een plezier mee.

Te koop bij Wijnhandel Peeters in Rotterdam

Jean Paul Thévenet, Morgon, 2016

Beaujolais is aan en dat betekent dat de prijzen hier en daar de pan uitrijzen. Gelukkig voor ons blijft deze Morgon voor 16 euro schappelijk geprijsd (en soms zelfs goedkoper). In ruil daarvoor krijg je veel wijn. Jean Paul Thévenet maakt slechts 2000 kisten van deze parel. Gemaakt van oude stokken, het ene perceel is 45 jaar oud, de andere 110 jaar (geplant voor WO1). Net als velen in de Beaujolais werkt Jean Paul biodynamisch. Zijn zoon, Charly, maakt wijnen in Régnié. Weet je dat ook weer.

Te koop bij Juste in Middelburg of Terrovin in Antwerpen

Les Vins de Vienne, Viognier, ‘VdP Collines Rhodaniennes’, 2017

De lekkerste viognier die ik gedronken heb. Misschien ben ik in de minderheid, maar ik ben geen fan van Condrieu. Het is me vaak te heftig. Ik heb het zelfs een keer (blind) beoordeeld als acceptabel. Tja, van een wijn met een grote naam verwacht je ook grote dingen. Het kan me niet bekoren. Daar kan deze vrolijke viognier niets aan doen. Dit is picobello, een schoolvoorbeeld viognier: abrikozen, bloemen, zacht en mollig mondgevoel. Ik noem viognier wel eens ‘het bloemige zusje van chardonnay’. Steek je neus maar in het glas en je snapt wat ik bedoel!

Te koop bij Andre (Olaf) Kerstens in Den Haag.

Shelter Winery, Spatburgunder, Baden, 2016

Deze wijn ontdekte ik tijdens een proefavondje spatburgunder (ja, Bourgogne was daarmee uitgesloten). Shelter Winery komt uit Baden, het zuidelijkste en dus warmste wijngebied van Duitsland. Dat proeven we: volle bak rijpe kersen, pruimen en mokka. Fluweelzacht met een snuf peper in de afdronk. Fijn.

Te koop bij De Gouden Ton in Rotterdam.

Quinta do Mouro, Casa dos Zagalos Reserva, Alentejo, 2013

Vaste prik als ik in Portugal ben: een fles Zagalos van Quinta do Mouro. Het is elke keer weer een feest. In Nederland is ‘ie te vinden bij Bordelaise in Leiden ontdekte ik recentelijk. Het is een typisch Portugese wijn en dat komt wat mij betreft door de kruidigheid die er in zit. Het zwoele, rijpe fruit wordt vergezeld door aroma’s van laurier, kruidnagel en subtiele vanille. Love it.

Te koop bij Bordelaise in Leiden (staat niet online, maar wel offline).

Artisan, Vignoble du Reveur, 2016

Tja, als de zoon van Marcel Deiss én de dochter van Henri Milan wijnen maken onder de naam ‘Vignoble du Reveur’ dan kan je me opvegen, hoor. De wijngaard van de dromer, kan het nog mooier? De wijn is geweldig! Het is een orange wine gemaakt van pinot gris en gewurztraminer, twee druivenrassen die we classificeren als wit, maar zouden we ook roze kunnen noemen. Ze hebben best veel pigment, roze-kleurige schil, dus zeker als je de schilletjes wat langer bij het sap laat, krijg je een schitterende kleur. Een aromatisch hoogstandje. Het gaat van bloemetjes tot rabarber.

Te koop bij De Bruijn Wijninkopers

G de Guiraud, 2015 (of 2016)

Chateau d’Yquem, jullie welbekend als het beroemdste huis van Sauternes, maakt ook een droge variant, de ‘Y’. Dat leek Guiraud ook wel wat en dus hebben zij de G de Guiraud gemaakt. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, want goed is ‘ie zeker.

Te koop bij Bolomey

Cote 45, Ube Miraflores, 2016

Make sherry great again. Begin 2019 begon ik aan mijn missie om deze godendrank in het zonnetje te zetten. Dat had een reden: ik moest een essay schrijven over The Rise and Fall and Rise of Sherry als onderdeel van mijn opleiding. Ook deze fles is technisch gezien geen sherry, want net als de PX van hierboven is deze wijn niet versterkt. Net als Luis (en zoon Willy) Perez staat Ramiro Ibáñez, de man achter Cota 45, aan de vooravond van de sherry-revolutie.

De Ube is een wijn van palomino fino van één pago: Miraflores. Hier staan stokken met een leeftijd tussen 80 en 90 jaar op een gemiddelde hoogte van 50 tot 60 meter boven zeeniveau. Wordt een jaar na oogst gebotteld, dus over flor kunnen we niet echt spreken, wel over een zinderende mineraliteit. En ja, moeilijk woord, maar het is wat je krijgt. Het is meer hartig dan fruitig en de allermooiste combinatie met oesters.

Te koop bij Xpertvinum.be

Chateau de Richeaume, IGT Provence, 2016

Een zwaargewicht uit de Provence van grotendeels cabernet sauvignon. Door die hoofdrolspeler mag de wijnmaker het niet labelen als AOC Provence, maar moet het gedegradeerd worden naar een IGT. Who the hell cares? Dit is bij uitstek de winterwijn. Het lekkerst als het buiten vriest en jij met een stoofpotje op de bank zit.

Te koop bij Wijnkoperij Platenburg.

Raventos i Blanc De Nit Rosado

Raventos i Blanc was het eerste wijnhuis die uit DO Cava stapte en mousserende wijn ging maken onder Conca Del Riu Anoia. Zelf verzonnen, maar wel super streng. Het is een zeer klein geografisch gebied rond de vallei van de Anoia-rivier in het oosten van Penedes. Daarnaast geldt nog een waslijst aan eisen, die je hier kunt lezen. Hard work pays off, dat bewijst Raventos i Blanc De Nit Rosé Brut wel. Een heerlijk glas met veel rood fruit, bitters van grapefruit en mooie brioche-tonen. The way I like it 🙂

Importeur: Vinites

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.