6 podcast-afleveringen die je niet mag missen

6 podcast-afleveringen die je niet mag missen

Voor mij is TV kijken eigenlijk een beetje van de ontspanningslijst verdwenen. Af en toe een film of een netflix-serie, maar de laatste tijd zit ik bijna nooit voor de buis. In plaats daarvan luister ik podcasts. Dat kan tijdens het wandelen, koken, reizen, bestellingen van de Fanshop inpakken. Heerlijk.

Dat gezegd hebbende zijn de meeste afleveringen die ik hieronder deel wel podcasts waar je je koppie bij moet houden. Sommige heb ik zelfs meerdere keren geluisterd, omdat elke zin weer iets nieuws vertelde en ik een paar keer moest terugspoelen voordat het kwartje viel.

IDTT Wine 418: Steven Spurrier on the Day that Changed Everything

We beginnen makkelijk. Dit is er eentje die je kan luisteren terwijl je een wandeling maakt. Je hoeft geen aantekeningen te maken, maar je kunt lekker weg zwijmelen bij de mooie verhalen van wijlen Steven Spurrier. Hij vertelt over de dag die alles veranderde: The Judgment of Paris. Ook de aanloop er naar toe komt uitgebreid aan bod. Spurrier had al eerder geprobeerd overzeese wijnen Frankrijk in te krijgen en dat was geen makkie. De douane wist niet hoe ze het moesten inboeken: het kon geen wijn zijn, want het kwam niet uit Frankrijk (true story). Het is echt een podcast om van te smullen.

Wat drinken we erbij?

IDTT Wine 371: Abrie Beeslaar

Ik bezocht Cape Wine 2022, een tweejaarlijks evenement in Kaapstad met heel veel producenten van de Kaap. Ik besloot me een middag te verdiepen in pinotage, dé blauwe druif van Zuid-Afrika die zowel vreselijk als steengoed kan smaken. Abrie Beeslaar kent de eigenschappen van deze druif als geen ander en dat werd me na het rondje op Cape Wine ook door zo’n beetje elke wijnmaker vertelt. Pinotage blijkt een knettersnel te fermenteren en Abrie legt heel duidelijk uit hoe je als wijnmaker daar mee om moet gaan.

Wat drinken we erbij?

IDTT Wine 275: Yiannis Paraskevopoulos

Yiannis Paraskevopoulos is de oprichter van Gaia Wines, te vinden op zowel Santorini als in Nemea. In deze aflevering vertelt hij honderduit over assyrtiko. “We do not believe the world needs another chardonnay”. Goed punt natuurlijk. Vooral als je assyrtiko tot je beschikking hebt. Ook interessant: Yiannis’ kijk op mineraliteit. Is het de vulkanische bodem van Santorini die arm in kalium is maar rijk in andere mineralen. Een gebrek aan kalium in de bodem bevordert de zuurgraad van de wijn, zo leren we.

Wat drinken we erbij?

IDTT Wine 458: Luis Seabra Opposes the Winemaking Orthodoxy

Luis Seabra is één van de beste wijnmakers van Portugal. Eerst werkte hij bij Niepoort, een van de bekendste wijnhuizen van het land, en startte in 2013 zijn eigen wijnlabel: Luis Seabra Vinhos. Niet alleen in Douro, maar ook in de Dão en Vinho Verde is hij actief en maakt hij mooie wijnen met een Bourgondische elegantie die je niet 1-2-3 verwacht van het warme Portugal. Luis Seabra weet wat hij moet doet en vertelt over zijn wijnbereiding. Van het gebruik van hele trossen (doe dat bijvoorbeeld niet bij tinto cão) tot het rijpen van de wijn. “Making wine is like raising a child”. Het komt er op neer dat Luis Seabra vindt dat je ze (kinderen, druiven) niet teveel moet beschermen. Het sap mag een beetje oxideren. Dit proces maakt de wijn sterker en zorgt ervoor dat ‘ie langer mee gaat. Ook de rol van sulfiet wordt besproken. Leerzaam als je een natuurwijngroupie bent.

Wat drinken we erbij?

IDTT Wine 438: Sylvain Pataille and the New Old Style

Deze podcast geeft je een deepdive in Marsannay. Altijd goed, want het is één van de weinige villages die ik nog kan betalen. De geschiedenis van Marsannay is sterk beïnvloed door de geografische ligging, slechts een paar kilometer van Dijon. Naarmate Dijon door de jaren heen groeide, nam ook de vraag naar wijn toe, en daar speelde Marsannay perfect op in.

Wat drinken we erbij?

IDTT Wine 438: Five Decades of Burgundy with Dominique Lafon

We blijven nog even in Bourgogne voor het verhaal van Dominique Lafon, eigenaar van Domaine des Comtes Lafon in Meursault. Dit is een podcast waar je je notitieboekje in de buurt moet hebben liggen. Bijster interessant, maar ook best wel ingewikkeld. Het geeft een inzicht hoe Bourgogne er zo’n 50 jaar geleden uitzag. De vader van Dominique werkte met sharecroppers – zij werkten op het land in ruil voor een deel van de oogst. In totaal werkten ze met zeven sharecroppers, vertelt Dominique in de podcast, waarvan Pierre Morey met zijn superieure chardonnay-percelen natuurlijk opviel. Het viel niet mee om die samenwerking te beëindigen, maar Dominque Lafon moest door en wilde zelf aan de slag (zijn vader zag het wijn maken meer als hobby). Uiteindelijk kwam het allemaal goed, ook met Pierre Morey.

Dikke tip: luister ook de podcast met Pierre Morey om nog meer inzicht te krijgen in het sharecropping systeem. Pierre Morey ging uiteindelijk aan de slag als wijnmaker bij Domaine Leflaive – niet de minste, begon daar met biodynamie en startte zijn eigen label, Domaine Pierre Morey, samen met zijn dochter Anne.

Wat drinken we erbij?

Ook nog een paar Nederlandse podcasts

Als bonus heb ik nog twee hele gezellige Nederlandse podcast voor je. Luister tijdens het koken of een wandeling om je dagelijkse stappendoel te behalen.

Smakelijk: Wijnmaker Florien Kleine Snuverink praat vanuit de Jura met Petra Possel

Florien Kleine Snuverink ruilde haar Amsterdamse leven in voor een wijnmakersbestaan in de Jura. Samen met Jean-Baptiste Menigoz is de eigenaar van Les Bottes Rouges, een plek die misschien een belletje doet rinkelen, want gastschrijver Rianne Ogink liep er ooit een paar weken stage. Los daarvan is het sowieso een naam om te onthouden; de wijnen zijn hartstikke goed én gewild. Florien Kleine Snuverink blijft er, in de podcast althans, heel nuchter onder. En passant leren we ook nog wat over kazen. In de Jura wordt het land namelijk verdeeld tussen wijngaarden en weilanden voor koeien die voor overheerlijke comté zorgen.

Wat drinken we erbij?

Jonge Jaren: Cees Holtkamp

Banketbakker Cees Holtkamp is niet alleen bekend in Amsterdam door zijn patisseriezaak op De Vijzelgracht, maar in heel Nederland door zijn kroketten. Hij begon de patisseriezaak samen met zijn vrouw Petra in 1969. Twintig jaar later begon het storm te lopen. Gedurende die twintig jaar werkte Cees, zonder overdrijving, zo’n 80 uur per week in de kelder te bakken. Hoe hield hij dat vol? Er wordt veel gesproken over Cees de banketbakker, maar interviewer Ernst-Jan Pfauth is benieuwd naar Cees de zakenman. Hoe is het hem gelukt zijn kroketten zo wijdverspreid te krijgen? Wees gewaarschuwd, dit gesprek zal je gegarandeerd doen watertanden.

Deze podcast is alleen op Podimo te beluisteren.

Wil je Podimo uitproberen? Je kunt je nu aanmelden voor 60 dagen gratis luisteren. Daarna ben je hooked en start je abonnement, of je meldt je weer af en betaalt niets.

Vergeet onze eigen podcast niet

Samen met sommelier Jan Jaap Altenburg van Wijnbar Vindict maak ik ook een podcast: Le Club & Sommeljj de Podcast. Waar we de ene aflevering een uur praten over een wijngebied met allerlei dikke tips en de volgende ratelen we over ons eigen leven, onze ideale wijnkaart of vragen we een wijnmaker de hemd van het lijf.

Meest geluisterde afleveringen:

* indicates required
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.