Judgment of Paris: Napa Cab van 1973 geveild voor 12.300 dollar

Judgment of Paris: Napa Cab van 1973 geveild voor 12.300 dollar

Twaalfduizend dollar, dat is nog eens een bedrag voor zes glazen wijn. Want laten we eerlijk zijn, icoon of niet, het blijven ‘slechts’ zes glazen wijn. Er worden serieuze bedragen op veilingen neergelegd om aan schaarse wijnen te komen. Veelal gekocht door hele rijke mensen die de fles hoogstwaarschijnlijk nooit open zullen maken – maar dat terzijde.

Judgment of Paris

De grote winnaar van de fameuze Judgement of Paris. Dat is nogal wat. Dit is dé wijn die alles veranderde voor Californië, ineens werd de wijnstreek serieus genomen door de wijnwereld. En niet alleen Californië, de verrassende uitslag opende de poorten van de Nieuwe Wereld. Frankrijk kreeg concurrentie.

Grappig detail: de wijn heeft een plek gekregen in de Amerikaanse ‘hall of fame’. Het is door heth Smithsonian Institution genoemd als een van de 101 items die Amerika hebben gemaakt, naast het ruimtepak van Neil Armstrong en de hoge hoed van Abraham Lincoln.

Hoe zat het ook weer met The Judgment of Paris? Lees dit artikel >

Stags Leap Wine Cellars ‘SLV’ 1973

Stags Leap Wine Cellars ‘SLV’ 1973 was voor de gelegenheid onderdeel van de ‘legacy’ colletion. Deze specifieke wijn versloeg in 1976 alle Franse hoogvliegers zoals Mouton Rothschild, Haut Brion, Léoville Lascases en Montrose. En dan nog iets leuks. Leren wij niet altijd dat oude stokken doorgaans betere wijnen maken? Stags Leap Wine Cellars was pas opgericht in 1970, met 1972 als eerste vintage. Toch won het wijndomein een jaar later met een cabernet sauvignon dominante blend van jonge wijnstokken. Deze wijn zette eigenhandig Californische wijnen op de kaart, een historisch moment, misschien is het dan toch wel die prijs waard?

Bron: Stags Leap Wine Cellars

Like what you read?

Volg Le Club des Vins dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Bron:

Ik ben Rianne Ogink, af en toe gastschrijver bij le Club en fulltime sommelier bij Zoldering Amsterdam. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt kunnen we wel zeggen. Hele dagen mooie flessen openen en met gasten over wijn kletsen. Samen met Nadien heb ik WSET Diploma Course afgerond en ben inmiddels klaar om ben klaar om de wijnwereld te veroveren. Je leest er meer over in mijn blogs!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.