Judgment of Paris: de proeverij die de wereld veranderde

Judgment of Paris: de proeverij die de wereld veranderde

Ik neem je mee naar Parijs. Het Parijs van het jaar 1976. Geen idee hoe de stad van de liefde er toen uit zag, maar ik weet wel dat Galeries Lafayette er al zat. Het warenhuis opende voor het eerst haar deuren in 1893. De patisserie La Durée – maker van de beste macarons van de wereld – was er zelfs ook al. Nou, dat in combinatie met het leven van de seventies lijkt me helemaal geen verkeerde setting.

Frankrijk vs. Californië, the battle

Enfin, we zijn hier niet voor Lafayette of de macarons, we zijn hier voor wijn. Op 24 mei 1976 vond een wijnproeverij plaats in het InterContinental Hotel, vlakbij de Champs-Elysées, georganiseerd door de Britse wijnhandelaar Steven Spurrier. Met het oog op Memorial Day leek het hem leuk om de beste Franse wijnen eens tegenover die van Californië te zetten. Blind uiteraard – niemand zal weten wat er in het glas zit.

Spurrier had hoge pieven uit de Franse wijnwereld uitgenodigd. De journalisten van de grote kranten, Le Figaro en Le Monde, toonden geen interesse in Californische wijnen en lieten de proeverij links liggen. Ik vraag me af of ze nog wel eens spijt hebben gehad. Sowieso vind ik het een bijzondere keuze om het proeven van deze wijnen af te slaan. Ook al geef je (denk je) geen moer om Californische wijnen, je mag Mouton-Rothschild, Montrose en Haut-Brion proeven. Doe even normaal en zorg dat je erbij bent. Maar goed, zo ging dat veertig jaar geleden. Anderen, waaronder Aubert de Villaine van DRC, Christian Vanneque van restaurant Tour d’Argent en George Taber van TIME Magazine, begrepen dat wel. In totaal zaten er 9 wino’s aan de proeftafel.

De proeftafel

Rode wijnen

California Cabernet SauvignonVintage BordeauxVintage
Stag’s Leap Wine Cellars1973 Château Mouton-Rothschild1970
Ridge Vineyards Monte Bello1971 Château Montrose1970
Heitz Wine Cellars Martha’s Vineyard1970 Château Haut-Brion1970
Clos Du Val Winery1972 Château Leoville Las Cases1971
Mayacamas Vineyards1971   
Freemark Abbey Winery1969  

Witte wijnen

California ChardonnayVintage BurgundiesVintage
Chateau Montelena1973 Meursault Charmes Roulot1973
Chalone Vineyard1974 Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin1973
Spring Mountain Vineyard1973 Batard-Montrachet Ramonet-Prudhon1973
Freemark Abbey Winery1972 Puligny-Montrachet Les Pucelles Domaine Leflaive1972
Veedercrest Vineyards1972   
David Bruce Winery1973  

(Bron: Wikipedia ‘Judgment of Paris’)

Judgment of Paris

De proevers moesten ieder de wijnen beoordelen op een 20-puntschaal. Guess what happened? De Californische wijnen wonnen van de Franse. De chardonnay van Chateau Montelena (Calistoga) kwam als winnaar uit de bus en scoorde beter dan de chardonnays uit Meursault (Les Charmes) en Puligny-Montrachet (Les Pucelles). Hatsa. Bij de rode wijnen spande Stag’s Leap Wine Cellars uit Napa Valley de kroon met een verschil van 0,05 op Chateau Mouton-Rothschild uit Bordeaux. Episch.

Je begrijpt waarschijnlijk wel dat de paniek aan tafel uitbrak. De enige journalist, George Taber, wachtte geen seconde (nou ja, het was nog steeds 1976, dus hij kon er helaas geen tweetje aanwijden) en publiceerde de resultaten in TIME Magazine. The New York Times ging zich er mee bemoeien en al snel begon het verhaal een eigen leven te leiden, aangedikt en voorzien van smeuïge details. Check hier meer over de media-hype die volgde.

Mooie verhalen

Mooi verhaal he?! Hoe had de wijnwereld er uit gezien als dit niet had plaatsgevonden? Hadden de Nieuwe Wereld wijnen dan op een andere manier onze aandacht gegrepen? Zou het niet zo zijn dat we soms ook mooie verhalen willen geloven juist omdat ze mooi zijn? Deze plot-twist had je misschien niet verwacht, maar ik wilde het toch even benoemen.

Tim Atkin, een bekende Britse wijnschrijver en Master of Wine, windt er in zijn column* in ieder geval geen doekjes om. Het hele gebeuren, de zogenaamde Judgement of Paris, was een vooropgezet plan om de Californische wijnen op de kaart te zetten. Wijnliefhebbers zijn immers makkelijk te verleiden door mooie praatjes.

Hoe dan ook – en of het nu oprecht was of niet – de Judgment of Paris heeft de poorten van de Nieuwe Wereld geopend. Dat kan ik alleen maar toejuichen :)

Fotografie: Drinkmemag.com

*Interessante column die eindigt met een stukje complottheorie waar je eng van wordt. 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.