11 verdejo’s uit de supermarkt

11 verdejo’s uit de supermarkt

Verdejo is er in alle prijsklassen. Oké, wij van @leclubsommeljjdepodcast houden van high-end, maar we zijn er heus ook voor de kleine portemonnee. In het kader van Rueda Winefluencer proefden we elf verdejo’s onder de 10,- uit, voornamelijk de supermarkt. Met een uitzondering voor de mousserende verdejo van Okhuysen. Deze was te leuk om niet mee te nemen voor dit artikel en een leuke bubbel op een plek waar je het niet verwacht.

Sterk in Nederland

Verdejo heeft een sterke aanwezigheid in Nederland. Sterker nog, Nederland is het grootste exportland. Dat doen ze goed. Inmiddels is verdejo net zo ingeburgerd als chardonnay en sauvignon blanc en is het op menig wijnkaart te vinden. Daar willen andere regio’s van mee profiteren. Verdejo verkoopt. Zeker weten dat de wijn uit Rueda komt? Kijk dan even naar het achter etiket.

Maar welke supermarktverdejo is het lekkerst? We zochten het uit. Ik zocht stad en land af om bij zoveel mogelijk grootgrutters Rueda in te slaan. Uiteindelijk hebben we er twaalf weten te scoren. Nadien bezocht welgeteld één supermarkt – bedankt voor je inzet.

Voordat we verder gaan met de supermarktwijnen, willen we nog een speciale shoutout brengen aan de mousserende verdejo van Palacio de Bornos, gemaakt volgens de méthode traditionnelle met twee jaar rijping op de lie. De neus is vrolijk en de mousse is verleidelijk met aroma’s van rijpe appels, groene meloen, witte perzik en iets van grapefruitschilletjes. Ongecompliceerd. Drink de wijn bij een salade met gegrilde perzik en burrata met een drupje balsamico en meer heb je niet nodig.

Onze criteria:

  • Verkoopprijs onder de 10 euro
  • Witte wijn uit Rueda
  • Uit de supermarkt (of de Gall) – breed verkrijgbaar dus

Valdechimoza Verdejo

Ik moest tot wel drie Aldi supermarkten af om deze fles te scoren, want de wijn was overal uitverkocht. Is daar een reden voor, denk je dan? We proeven wat meloen, iets van peer en een zuurtje. Het mist een beetje pit en body. Voor vier euro doen we daar niet moeilijk over, maar we zullen niet nog een keer drie supermarkten af gaan voor een fles. Er staat trouwens ook een vrouw met hond op het etiket zou dit iets met wijnmarketing te maken hebben? Verkrijgbaar bij Aldi voor 3,99

Gran Villa Rueda Verdejo

Hallo Jumbo, hallo Verdejo. Deze valt meteen met de deur in huis: rijpe meloen, een tropische fruitschaal en wat citrus. Ook de smaak is in orde, goede vulling en frisheid. Schappelijke prijs – je vraagt je toch af hoe ze dat voor elkaar krijgen. Verkrijgbaar bij Jumbo voor 5,99

Zoraida Verdejo

Nadien moet aan beschuit met muisjes denken, de wijn heeft iets venkel/anijs kruidigs. Grappig, dit hadden we nog niet in een andere Rueda geproefd. Dit exemplaar is iets groener en gaat gepaard met tonen van rijpe meloen en een toefje tropisch fruit. De Jumbo laat zien dat ze hun assortiment Rueda dik in orde hebben. Verkrijgbaar bij Jumbo voor 6,49

Hachon Verdejo Viura

Is dit te hachon vraag je, je af? Deze grap konden we niet laten schieten. Het etiket heeft een simpele doch correcte uitstraling. Meer kunnen we ook niet echt zeggen over de wijn. Simpel, maar niet fout. Het is makkelijk met citrus, peer en appel. Viura wordt ook genoemd op de fles, dat belooft meestal niet veel soeps. Verkrijgbaar bij de Lidl voor 3,29

Hachon Verdejo

Hachon maakt nog een fles, waarin ze de viura hebben losgelaten. Veel beter. Hachon doet wat het belooft. Dit is verdejo met limoen, meloen, peer en perzik. Zit je krap bij kas, dan heb je hier een prima wijn. Leuk om ook eens te proberen, bijvoorbeeld in een proeverij. Laat mensen maar raden hoeveel dit kost… Verkrijgbaar bij de Lidl voor 3,69

Marques de Riscal Verdejo

Dit wijnhuis is de grondlegger van Rueda, zoals we het vandaag de dag kennen. Het was Marques de Riscal dat Rueda op de kaart zetten. Dit is benchmark verdejo. De wijn heeft vers uitgeknepen citrus, groene meloen, ananas, mango en goede vulling. De duurste uit de reeks en voor nog net geen 10,- geen miskoop. Ons wel bellen. Verkrijgbaar bij Gall voor 9,99.

Marques de Caceres Sauvignon Blanc

De enige sauvignon blanc uit de reeks. Is dit een pluspunt? We zijn niet lyrisch. Het mist de groene, typerende tonen van sauvignon, het heeft wel veel rijp fruit. Het is een 2020, dus we vragen ons af of het FIFO-systeem wel goed wordt toegepast bij de Plus. De wijn heeft vulling, maar dat wordt voornamelijk veroorzaakt door het (te) hoge alcoholpercentage van 14,5%. Verkrijgbaar bij de Plus voor 8,99 euro.

Marqués de Cáceres rueda Verdejo

Halfje verdejo, altijd handig. Ook best hoog in de alcohol. Verdejo zit vaak tussen de 12-13% alcohol en dan zijn ze op hun best want ons betreft. Deze tikt een half procentje meer aan op 13,5% en daardoor iets banaan en meloen. We waren er niet weg van en dat geven we eerlijk toe. Misschien de volgende keer toch maar weer een hele fles? Verkrijgbaar bij Vomar Voordeelmarkt.

Celeste Verdejo

Tof etiket, deze wijn kenden we stiekem al. We kregen hem een keer cadeau voor de podcast. Ook nu laat de wijn zich van zijn goede kant zien. Dit is fijne rijpe meloen, limoen, grapefruit, groene en gele appel. Gul en fruit in overvloed met een dorstlessende afdronk. Goede koop. Lekker bij meloen met ham, simpel maar doeltreffend en erg lekker. Verkrijgbaar bij Gall voor 9,29.

AH Excellent Selectie Palacio del Almirante

De inkopers van Ahold hebben goed hun werk gedaan. Prima verdejo. Lekker bij picknick in het park of een tuinfeestje. Gewoon goed. Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor 6,99.

Organic Brezos de Valle Verdejo

Oké, dit was valsspelen, want hier hadden we even niet naar het achteretiket gekeken. We zagen verdejo op het (voor) etiket staan en gingen voor de bijl. Dit komt uit La Mancha en we kunnen met deze fles wel concluderen dat verdejo echt een ‘merkdruif’ is geworden. Zet het op het etiket en het verkoopt. Het is fruitig, maar doet meer denken aan sauvignon blanc dan aan verdejo. Het mist typiciteit. Verkrijgbaar bij de Hema voor 6,99

De conclusie? Bij Rueda weet je wat je koopt, en is het niet snel een miskoop. Het is betaalbaar en voor ieders portemonnee niet verkeerd in tijden waarin alle prijzen maar blijven stijgen. Wist je trouwens dat de wijn relatief gezien nog maar 3,4% duurder is geworden? Verrassend was de wijn van de Lidl de op een na goedkoopste die echt lang niet gek was. Maar ook de Jumbo en Albert Heijn weten te leveren met goed gemaakte Verdejo. Waar Marques de Riscal de overall winnaar is als benchmark Verdejo en de Lidl de prijs plezier prijs krijgt. We pilsen voor nu nog even af met de Rueda Espumoso want ook daar word je vrolijk van. 

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.