Een les in Franse logica

Wijnstudie is soms net een geschiedenisles. Vandaag gaan we terug naar het jaar 1855, toen Franse hotemetoten de Grand Cru Classificatie van Bordeaux bedachten. Een classificatie voor extreem goede wijnen in Bordeaux van Premier Grand Cru voor de beste tot Cinqieme Grand Cru voor vijf-na-beste. Hartstikke handig, want zo weet je: ik heb waar voor mijn geld. Tot op de dag van vandaag is deze classificatie slechts twee keer gewijzigd. Dat roept bij mij vraagtekens op zo groot als de Eiffeltoren…

Medium sceptisch

Smaakt de wijn nog steeds even goed? Wijngaarden vergroten en verkleinen, maar terroir blijft desondanks hetzelfde? Er worden jaarlijks wereldtoppen georganiseerd om de klimatologische veranderingen te bespreken. Maar de wijnen uit Bordeaux, die blijven van constante kwaliteit. Uh-huh, mag ik even lachen..?

Boycotten

Als je slim bent, spring je in je actiemodus en ga je die wijnen eens even lekker boycotten (lukt overigens ook als je geen 180 euro over hebt voor een fles). Maar ja, statussymbool enzo, dat sla je er niet meer uit. Die wijn moet je hebben! China is er ook al van op de hoogte en aast al een tijdje op deze wijnen. Een tijdje geleden kwam het in een uitzending van Goudzoekers naar voren. Ze hadden een Premier Cru op de kop getikt voor zo’n 180 euro bij een wijnwinkel, die de populariteit van deze wijnen in China nog niet in de smiezen had. Enfin, de fles werd uiteindelijk geveild voor €450 aan een Chinese koper. Dit is dan nog relatief goedkoop. Sommige flessen gaan voor (een paar) duizend euro de deur uit. Afhankelijk van het jaar (goede oogst, bevrijdingsjaar etc.) en vijfhonderddrieëntachtig andere factoren.

Slim ben ik niet, zo blijkt. Geen boycot, ik heb een keer Chateau Batailley geprobeerd uit Paulliac. Die kostte me ongeveer 50 euro, maar we waren met z’n tienen, dus het viel alles mee. Ik had toen een schriftje waar in ik proefnotities over wijn schreef:

”Het is combinatie van cab-sauv en merlot en een klein beetje cabernet franc. Cassis all over the place. Houtgelagerd uiteraard, dat proef je zeker terug in je glas. Ik heb de fles 2006 in 2011 opgemaakt, en dat was prima, maar hij kan zeker nog even liggen. Vergeet ‘m niet even te luchten in een karaf (minstens een uur of 4).”

Gelukkig, want dit was een 5ieme Cru. Of hij beter is dan een niet-Cru? Dat niet per se. Maar het blijft wel een verrijking van je leven. Frankrijk he, dat blijft je verbazen.

Snap je?

Goed zo! Maar helaas speculaas: je denkt toch niet dat ze in Bourgogne dezelfde classificatie gaan gebruiken als in Bordeaux? Hier gooien ze het over een andere boeg. In Bourgogne zijn er maar twee niveaus, dus dat lijkt makkelijker, maar dat is het niet. Binnenkort een riedeltje over te vinden.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.