Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Een paar jaar geleden ben ik voor het eerst hartstikke omvergeblazen door een glas aligoté. Wauw, ik wist niet dat het broertje van de chardonnay tot zoveel in staat was. Beide druiven komen uit Bourgogne, maar aligoté speelt al jaren een bijrol. Zonde, want het is te gek en een stuk vriendelijker voor de portemonnee.
Bourgogne Aligoté
Ach ja, je moet ze ook niet willen vergelijken. Het zijn twee duidelijk verschillende druivenrassen. Aligoté heeft knetterhoge zuren. Daar moet je van houden. Dat is de reden dat het vaker in de Kir werd gegooid dan zo werd gedronken. Ff dimmen.
Gelukkig doet ali ook niet zo ingewikkeld op het etiket. Geen eindeloze AOCs met gemeentes of zelfs specifieke wijngaarden, nee, het is simpelweg Bourgogne Aligoté. Makkelijk zat.
Oké, niet helemaal waar. Er is nog één appellation in Bourgogne, speciaal voor aligoté. Dat is AOC Bouzeron.
Glooiende wijngaarden
Wie wel eens in Bourgogne is geweest, kent het tafereel van de glooiende wijngaarden. De middelste heuvels, de heuvels die het meest in de zon liggen, zijn gereserveerd voor de allerbeste chardonnays. Op de ‘mindere’ locaties, voornamelijk de vlakke vruchtbare gronden, wordt aligoté aangeplant. Uitzonderingen daargelaten, want aligoté wint aan terrein.

Bourgogne wijnkaart
Prachtige zwartwit wijnkaart van Bourgogne. Alle belangrijke villages van de Côte d’Or tot Maçon staan er op. Kan jij ze oplepelen van noord naar zuid?
Domaine Boyer Martenot
De wijn in mijn glas is afkomstig van Domaine Boyer Martenot. Net buiten Meursault wordt de aligoté aangeplant. De vruchtbare kleigronden die hier te vinden zijn, zijn veel te rijk voor chardonnay, die graag – hoe naar dit ook klinkt – lijdt. Het komt de wijn alleen maar ten goede als de wijnstok krampachtig zoekt naar voedsel. Enfin, dat is een verhaal voor een volgende keer. Gelukkig voor ons doet aligoté het juist hartstikke goed op die kleigrond.
Nu kun je op verschillende manieren witte wijn maken. Boyer-Martenot kiest in ieder geval niet voor de makkelijkste weg, maar ja, wat wil je als je wijnmaker in Bourgogne bent. De druiven worden met de hand geplukt. Na de persing wordt de wijn opgevoed in een houten fust. Dat zie je vaker in Bourgogne, maar niet zo vaak bij aligoté. Geen gek idee, want hierdoor wordt de wijn net iets romiger. Al is ie nog steeds stevig verpakt in z’n zuurtjes.
Ook proberen? Ga lekker lunchen bij FG Restaurant of scoor ‘m hier.
Yann Durieux Love & Pif
Stop een niet-mainstream druif in een hippe fles en je weet dat je wijnharten voor je wint. Yann Durieux maakt een te gekke – super strakke – aligoté. Ik heb ‘m een keer gecombineerd met ceviche van zeebaars met citrus en venkelzaad. Lekker, hoor 🙂
Love & Pif, te koop bij Daxivin >
Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.