Wijnspijs: makkelijk stoofpotje

Wat is er lekkerder dan een stoofpotje op een druilerige herfstdag? Niets! Het is een makkelijk recept, maar vergt wel even wat uurtjes kooktijd. Natuurlijk combineren we die wel met een flesje rood, die je tijdens het koken alvast kunt opentrekken.

Ingrediënten

  • 150 gram sjalotjes;
  • 500 gram runderlappen;
  • 1 winterpee;
  • 1 rode paprika;
  • 1 bakje champignons;
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree;
  • 1 sneetje ontbijtkoek
  • 2 eetlepel bloem;
  • 1,5 deciliter rode wijn;
  • 1 takje rozemarijn;
  • 1 deciliter runderbouillon;
  • 2 takjes tijm;
  • Laurierblaadje;
  • Peper en zout;
  • olijfolie

Stappenplan

Toegegeven, ik ben altijd captain chaos in de keuken. Heb al een pan op het vuur, voordat ik alles gesneden heb. Dat leidt dan tot verbrande olie, gehaast snijwerk en complete paniek in mijn hoofd. Voorbereiding is écht het halve werk, dus laten we rustig beginnen met de mise en place. Dikke tip.

  1. Was de groenten en maak de champignons schoon.
  2. Snij de sjalotjes in ringetjes, de paprika in stukjes, champignons in kwarten en de winterpee in reepjes.
  3. Snij het vlees in hapklare stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
  4. Verhit een beetje olie in een braadpan.
  5. Doe de sjalotjes in de pan en pers de knoflookteentjes uit.
  6. Bak tot ze glazig zijn en voeg het vlees toe.
  7. Als het vlees aan alle kanten bruin is, kun je de winterpee erbij doen.
  8. Voeg na 5 minuutjes de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout en peper.
  9. Voeg een schepje bloem toe, wacht totdat gaar is en voeg de kruiden (laurier, rozemarijn, tijm), de wijn en de bouillon toe.
  10. Stoof het vlees op een laag vuur met de deksel erop totdat alles gaar is. Duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Gooi er halverwege de in stukjes gesneden ontbijtkoek bij.
  11. Voeg op het laatst de paprika en de champignons toe.
  12. Vis de takjes en laurier eruit en serveer het stoofpotje met brood of aardappels.

Wijntip

Tijdens het clubmiddagje ‘Wijnproeven op hoog niveau‘ serveerde ik het stoofpotje bij Chateau de Richeaume – een heerlijke, volle, stevige wijn uit de Provence. Het is een blend van vijf druiven: cab-sauv, grenache, merlot, syrah, cardignan. De donkere cabernets zijn in mooi balans met de fruitige merlot en de kruidige grenache. Samen zetten ze een complexe blend op tafel met een afdronk die maar blijft duren. Parfait!

Iets voordelig, maar ook een voltreffer biedt de Domaine de Bon-Remede met hun La Grange Delay. Een kruidige, zwoele herfstwijn, die heerlijk combineert met dit stoofpotje!

img_1610

Recept is geinspireerd op dit recept: Stoofpotje rundvlees

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.