Aan de studie – WSET Advanced Level 3 – Les 1

Aan de studie – WSET Advanced Level 3 – Les 1

Het is dinsdagavond 19.30 uur en ik stap Wijnhandel Peeters binnen. Ik ben hier voor de eerste les van mijn nieuwe wijncursus: WSET Advanced Level 3. Misschien niet helemaal volgens het boekje: eerst je SDEN-3 halen om vervolgens verder te gaan met WSET-3.

Wat is het precies?

Qua niveau zullen ze misschien niet heel veel verschillen, dat zit ‘m meer in de aanpak. Na les 1 merk ik al dat het anders gaat bij WSET. Waar het bij SDEN-3 meer het opdreunen van feiten was, komt bij WSET meer de praktijk kijken. ‘Wat als je klant een grote fan is van Sancerre, maar iets vergelijkbaars zoekt uit de Nieuwe Wereld?’ Bij zo’n vraag komt die feitenkennis natuurlijk goed van pas, maar moet je weten te formuleren. Het lijkt me een goede keuze om beide studies en dus ook beide aanpakken te combineren.

Het voorwoord van het studieboek is geschreven door wijngoeroe Jancis Robinson – dus dat belooft wat. Met Advanced Level 3 op zak kun je doorstromen naar de Diploma Course, die een jaar duurt. Wil je echt eind-wijnbaas worden, dan kun je verder gaan met Master of Wine. Niet de verwarren met Master Sommelier uit de docu SOMM – die haal je namelijk bij een ander instituut en focust zich vanzelfsprekend meer op het sommelier-vak en alles wat daar bij komt kijken. Meer info over de verschillen tussen SDEN en WSET vind je hier.

Systematisch proeven

Een andere reden dat ik graag WSET wilde doen, is vanwege de proefmethode. Zij hanteren namelijk ‘the systematic approach to tasting wine’ (afgekort: SAT). Wederom een verwijzing naar de docu SOMM, waar ze de wijnen proeven en karakteristieken van de wijn in één zucht uit de mouw schudden.

Een beetje meer houvast, systematisch te werk gaan, is voor mij ideaal. Alhoewel het best goed ging tijdens de eerste les, blijf ik (blind) wijn proeven ontzettend moeilijk vinden.

Tijdens de eerste les proefden we een aantal wijnen. De eerste die wordt geserveerd, blind overigens, is een lichte witte wijn. Hier gaan we dan… 

APPEARANCE
Clear, pale, green

NOSE:
Clean, medium, youthful
Yeast (gist), a little bit citrus-y

PALATE:
Dry, medium+ acidity, low tannine, medium alcohol, light body, medium- flavour intensity.
A bit of citrus, creamy texture with a medium finish

CONCLUSIONS:
De fruitaroma’s springen niet echt je glas uit, dus we hebben waarschijnlijk te maken met een neutraal druivenras. De aroma’s die aanwezig zijn, kunnen we onder de noemer citrus scharen. Er zijn wel wat zuren, die geven we medium+, dus dat duidt op een koel klimaat. De wijn heeft een iets romige structuur en ruikt het sterkst naar gist. Dat eerste duidt op de malolactische gisting en het tweede kan een gevolg zijn van ‘sur lie’. We proeven geen tertiaire aroma’s, dus de wijn heeft geen houtrijping gehad. Dat moet een… Chablis zijn!

Wow. Deze manier van proeven was voor mij echt een eye-opener. Maar ik kreeg er ook een beetje stress van. Ik moet echt meer proeven! Het onderscheiden van de verschillende smaken is écht heel moeilijk. Dat betekent niet op woensdag een fles wijn naar binnen klappen, maar drie flessen openen en de verschillen opdreunen. Vanaf nu moet ik van mezelf elke wijn op deze manier proeven.

Terwijl ik dit typ, zit ik in de trein naar een housewarming, waar ik ongetwijfeld ook wijn ga drinken. Hmm… benieuwd of ik daar m’n SAT-kaart erbij pak…

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

4 comments

 1. blank Bart says:

  Hi Nadien,

  Dank voor je reactie! Het is voor mij puur (een uit de hand gelopen) hobby, maar wil mijzelf wel blijven challengen. Ik ga WSET3 toch maar eens serieus overwegen. Nogmaals dank!

  Groet,
  Bart Kemperman

 2. blank Bart Kemperman says:

  Beste Nadien,

  Ik ben in dubio wat te doen na mijn SDEN3. En ben dus nu op zoek naar wat info op internet. de vinologenopleiding is icm mijn werk geen optie, maar ik kreeg de indruk dar WSET3 niet echt anders was dan SDEN3. Jij schrijft hier toch iets anders en het trekt echt mijn interesse. Kijk je er nu naar een aantal jaar nog met hetzelfde beeld op terug? En heb je na WSET3 nog een andere cursus gedaan?

  Ik ben erg benieuwd, ik hoor graag van je!
  Met vriendelijke groet,

  Bart Kemperman

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.