Jouw boekenlijst voor zomer 2022

Jouw boekenlijst voor zomer 2022

Vakantie in het verschiet? Dat is het beste moment om weer eens een boek open te slaan. Welke gaan er mee op vakantie? Ik zit weer helemaal in de leesmodus en heb een leuk rijtje wijnboeken voor je die absoluut niet vervelen.

The Riesling Story – The Best White Wine on Earth

Op 26 juni 2022 organiseerde ik een riesling proeverij, waar ik me natuurlijk op en top voor moet voorbereiden. Ik besluit het e-boek van Stuart Pigott aan te schaffen: The Best White Wine on Earth. Het is een geweldig boek. Hier en daar wel een beetje zuur, maar daar ontkom je misschien niet aan als je over riesling schrijft 😉 Er staat een menukaart van het Shamrock Hotel uit Houston (TX) uit 1937 in. De flessen Mouton en Margaux gaan voor 5 euro over de toonbank, maar voor Schloss Johannisberg betaal je meer dan het dubbele. Hilarisch! Het boek dateert uit 2014, dus de cijfers zijn verouderd, maar het verhaal staat nog steeds. Als je meer wil weten over riesling, is dit echt een leuk boek.

Verkrijgbaar bij bol (ook als e-book) >

Twee Italiaanse wijnboeken

Sinds hij in 2007 afstudeerde met zijn Level 4-diploma, heeft Joe talloze onderscheidingen ontvangen, waaronder Food & Wine Sommelier of the Year, 2013. Joe opende zijn restaurant Fausto in 2017, gevolgd door LaLou, een wijnbar in de buurt in Brooklyn, New York. Dit jaar lanceerde hij het boek over zijn Italiaanse roots: The Essential Guide to Real Italian Wine. De Italiaanse wijnbijbel voor een nieuwe generatie. Verkrijgbaar bij Bol.com

Eerlijk gezegd heb ik deze nog niet besteld, want ik heb zojuist het nieuwe boek van Ian d’Igata besteld: Grapes & Wines of Italy. Ian d’Igata wordt ook wel Mr Italy genoemd en heeft al verschillende boeken over de Italiaanse wijnwereld op zijn naam staan.

Wine Girl

Van een gestoorde jeugd tot jongste sommelier van het land, Victoria James vertelt haar verhaal in Wine Girl. Het leest lekker, al moet je af en toe even slikken als het gaat over haar crazy vader, of haar ondergeschikte positie als vrouw in de destijds door mannen gedomineerde wijnwereld. Ik zeg destijds, maar ik vraag me tegelijkertijd af hoe dat het er nu aan toe gaat in bijvoorbeeld New York. In 2020 lag The Court of Master Sommeliers onder vuur en nam Geoff Kruth, oprichter van Guildsomm, ontslag vanwege meerdere beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

Verkrijgbaar bij Bol >

Wines of the French Alps

Dit boek vertelt je alles over de wijnen uit de Franse Alpen. Say what? Je hebt er vast wel eens over gehoord, maar je komt ze misschien niet zo vaak tegen in Nederland. Het gaat over de frisse, bergachtige wijnen van Savoie, Bugey en Clairette de Die. Wink Lorch ontkomt er niet aan om ook de cuisine uit de doeken te doen, het water loopt me weer al in de mond als ik denk aan die heerlijke kaasfondues. En dan zo’n frisse wijn erbij. Yes, yes, yes!

Verkrijgbaar in de Fanshop >

The New Wines of Mount Etna

Dit boek kwam ik per toeval tegen op Amazon en heb ‘m meteen besteld. Ondanks dat ik het nog niet zelf heb gelezen, verdient dit boek toch een plek in dit rijtje. Het krijgt alleen maar goede beoordelingen en zelfs onze vriendin Jancis Robinson is enthousiast. Dan moet het wel goed zitten, toch?

Ik ben gefascineerd door vulkanische wijnen en heb ook het boek van John Szabo verslonden. Benjamin North Spencer heeft de Etna Wine School opgericht en is gespecialiseerd in deze wijnen uit Sicilië.

Verkrijgbaar in de Fanshop >

The Midnight Library

Geen wijnboek, maar ik deel ‘m toch. The Midnight Library staat al 80 weken in de New York Times Bestseller lijst. Ik heb het vorig jaar op vakantie gelezen en denk er af en toe nog aan. “Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?” In de Midnight Library kun je terugkeren naar een ander moment in je leven. Wat als je een andere keuze had gemaakt, hoe zou je leven er dan uit zien? Ik speelde weleens met het idee informatica te studeren. Hoe zou mijn leven er dan nu uitzien? Het is zo’n boek dat je aan het denken zet. Lekker op vakantie.

Verkrijgbaar bij bol (ook in het Nederlands)

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.