Apostelhoeve: van appelboer tot bekendste wijnhuis van Nederland

Apostelhoeve: van appelboer tot bekendste wijnhuis van Nederland

Na ongeveer twee uur in de trein begint het landschap langzaam te veranderen: we zien heuvels en krijgen een instant vakantiegevoel. Ooit was Zuid-Limburg het epicentrum van appels en peren. Ruim een halve eeuw geleden bepaalden maar liefst 200 fruitboeren het aanzicht van deze streek, maar nu zijn er daar slechts 20 van over. Hugo Hulst – de opa van Robin Hulst, de derde generatie – had deze verandering al vroeg in de smiezen en toonde een vooruitziende blik door in 1970 de eerste druivenstokken aan te planten. Ondertussen bleef de handel in appels en peren succesvol tot de eeuwwisseling, want let wel: ze verkochten jaarlijks 1 miljoen stuks fruit.

De eerste viognier van Nederland

In de beginjaren werden er drie druivenrassen geplant: auxerrois, müller-thurgau en riesling. Halverwege de jaren tachtig werd daar pinot gris aan toegevoegd. Het zijn alle vier logische keuzes om aan te planten in het koele klimaat van Nederland. Deze druivenrassen staan ook veel in de Elzas en op plekken in Duitsland aangeplant. Fast forward naar 2018 toen ze twee druivenrassen aan het rijtje toevoegden. Ten eerste deed gewürztraminer zijn intrede. Geen gekke keuze, ook een Elzasser-druif. Maar ook: viognier. Is dat niet die druif uit de Rhône die bijna was uitgestorven omdat het zo’n lastig te telen druif is? Yep. Ze zijn niet bang bij de Apostelhoeve. In de jaren zestig stond er niet meer dan 10 hectare aangeplant in de wereld. Vanaf de jaren tachtig raakte de druif en zijn super aromatische smaakprofiel weer in zwang en maakte viognier een comeback. Inmiddels is er ruim 16.000 hectare viognier ter wereld te vinden met een mini-beetje in Maastricht. Apostelhoeve is de eerste én enige die viognier heeft geplant in Nederland.

Het is een verfijnde, iets ingetogen viognier. Dat vind ik prettig, want ik ben geen fan van die dikke wijnen uit de Rhône. De helft van de wijn vergist in RVS, de andere in nieuwe eikenhouten vaten van Seguin-Moreau, waar ook malolactische omzetting plaatsvindt. Het hout maakt de wijn iets ronder, maar het blijft fris en subtiel. Goed gemaakt!

apostelhoeve

Ook meer bubbels

In 2020 kwam er een mooie kans voorbij: de familie Hulst kon hun wijngaardareaal uitbreiden door een perceel op de Sint-Pietersberg te kopen. Het perceel is beplant met pinot blanc, pinot noir en chardonnay. Dit trio vormt de basis voor hun mousserende wijn, die 24 maanden ‘sur lie’ rijpt. Deze komt in februari 2025 op de markt en gaat Cuvée Sint Pieter heten. Benieuwd.

Een paar weken geleden, het was begin maart 2024, organiseerde ik samen met Jelle van wijnbar Walsjérôt een proeverij waarin we o.a. Cuvée XII Brut 2021 van Apostelhoeve schonken. Een gulle bubbel met aroma’s van tropisch fruit en licht brioche.

Op het wijngoed zelf proefden we de Riesling Brut 2020, die maar liefst 36 maanden heeft gerijpt op de gistcellen. Dit proces – van botteling tot dégorgement – vindt overigens plaats in Duitsland voor alle mousserende wijnen van Apostelhoeve, het is nog te kostbaar om dat zelf te doen. Er worden maar 1.300 flessen van deze wijn gemaakt en het is echt heel goed. Heel fris en delicaat. Ik ben fan.

Alle wijnen van Apostelhoeve zijn verkrijgbaar bij Bovino.nl

Ook naar Maastricht?

Een weekendje Maastricht kan ik je van harte aanbevelen. Vanaf Rotterdam ben je in twee uur en een kwartier in Rotterdam en heb je zelfs nog tijd om een koffie te halen in Eindhoven tijdens je overstaptijd. Vergeet niet van te voren even een afspraak te maken bij Apostelhoeve, want het is er razend druk. Ze hebben proeflokaal gebouwd, dus daar ben je zeker welkom, maar ook die zit weleens (lees: vaak) vol. Daarna kun je de stad in. Ga vooral langs bij Café Sjiek – dat doe je op de bonnefooi, want ze werken niet met reserveringen. Soms moet je even in de rij staan, maar het zoervleisj (zuurvlees) is het meer dan waard! Haal daarna een vlaai bij bakker Hermans en je kan gaan uitbuiken op een van de vele terrasjes die stad telt.

Dank aan Bovino voor de uitnodiging.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.