Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingToen mijn moeder afgelopen zomer naar Malaga op vakantie ging, twijfelde ik geen moment: ‘mam, neem even een flesje PX mee terug, alsjeblieft!’ Zo gezegd, zo gedaan. En dus stond het flesje al een tijdje naar me te staren. Tot ik ineens stoofperen zag liggen in de supermarkt. Stoofperen in PX – dat moet een goede combinatie zijn.
Ingrediënten voor stoofperen in PX
- Ovenschaal met deksel
- 5 tot 10 middelgrote stoofperen (Gieser Wilderman) -> afhankelijk van je ovenschaal
- 2 dl water
- 3 dl Pedro Ximénez bijv. Sherry of Malaga (ik gebruikte deze)
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker (optioneel)
- 2 kaneelstokjes
- 4 kruidnagels
- Citroenschil (2 schilletjes met dunschiller)
- Eventueel: serveren met bolletje kaneelijs
Stappenplan
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng het water, de PX, kaneel, suiker, citroenschil en de kruidnagels.
- Schil de peertjes en laat voor een mooi effect het steeltje er nog aan.
- Leg de peertjes in een ovenschaal en giet het PX-mengsel erover heen. De peertjes moeten zo goed als onder staan.
- Als je niet genoeg vloeistof hebt, voeg dan eenzelfde verhouding PX/water toe.
- Zet de overschaal met deksel in de oven en laat 1,5 a 2 uur staan.
- Controleer na 1,5 uur – zijn de peertjes zacht? Dan zijn ze goed! Zo niet, dan moeten ze nog ietsje langer.
- Dien ze op bij het hoofdgerecht of serveer als toetje met een bolletje kaneelijs.
Wijnspijs
Serveer je de stoofperen in PX als toetje? Serveer er dan een glas PX naast. Dat is simpelweg de beste keuze. Oh, en voor het flesje hoef je overigens niet helemaal naar Malaga – Henri Bloem verkoopt het ook 😉