Wijnhandel Peeters & Booij Kaasmakers: Bubbels & Kaas

Wijnhandel Peeters & Booij Kaasmakers: Bubbels & Kaas

Het leek Lowlands wel, zo snel ging de kaartverkoop van de Bubbel & Kaas proeverij. Binnen vier uur was het evenement – georganiseerd door Wijnhandel Peeters en Booij Kaasmakers – uitverkocht.

Dat vraagt om uitbreiding, dus werd de hele meute verhuisd van Moritz’ kleine gelachkamer naar de hippe Fenix Food Factory, waar de winkel van Booij is gevestigd. Ook die extra kaarten gingen als zoete broodjes over de toonbank. Eindresultaat: 2 avonden, 80 mensen, veel bubbels, veel kaas. Le Club des Vins was erbij. 

Met z’n allen aan de bubbels

Met de hele bups nog wel. Meestal schuif ik alleen aan bij de proeverijen van Moritz. Ieder z’n hobby, zeggen we dan. Maar goed, bubbels & kaas, zo voor de feestdagen kan logischerwijs niemand weerstaan. Samen met Peter, Marco en Christien nam ik de proef op de som. Op de valreep haakte ook Elef van Rotterdam Wine Lovers aan. Gezellig! 

We trappen af met de Cava van Agusti Torello. Hatsa, de toon is gelijk gezet. Dit is een pareltje, een lekker alternatief voor champagne én ook nog eens acceptabel voor de portemonnee. Eentje die je altijd in je koelkast moet hebben staan. Noem het een huis-cava. We eten er een stukje geitenkaas uit Groningen bij en luisteren aandachtig naar Marijke Booij en ‘het verhaal van de 100 geitjes’. 

blank
Yay for Augusto Torello (Fotografie: Elef)

Crémant & Sekt 

Van Spanje karren we naar het noorden voor een Crémant de Bourgogne en een Deutscher Sekt. Beide worden volgens de methode traditionelle, op dezelfde manier als Champagne, gemaakt. Het verschil zit ‘m in de druiven. Die van Bourgogne zijn doorgaans hetzelfde als Champagne.

Marijke legt uit dat je bij wijn/spijs combinaties twee kanten kan op gaan. Vult het elkaar aan, of werkt het contrasterend? Bij de crémant kiest ze voor dat laatste met een stukje Delice de Bourgogne. Een romige kaas, wat dus heerlijk is, want die bubbels en zuren snijden daar dwars doorheen. Daarna is je mond gelijk weer klaar voor het volgende hapje. Je wilt meer, meer, meer. En hey, als je erover nadenkt, zo moeilijk is het allemaal niet, toch? What grows together goes together!

Meer van zulke dikke tips? Check de 11 wijnspijs-tips.

blank
Kaasmeisje Marijke met romige Delice de Bourgogne (Fotografie: Elef)

Duitsers gebruiken voor hun bubbel voornamelijk riesling. We weten allemaal hoe riesling is: strak in het pak, fruitig met frisse zuren. Gaat natuurlijk op en top met een ‘strak’ geitenkaasje. 

‘Jezus, dit is lekker’

Yes, tijd voor Champagne. Deze ronde wordt ingeluid met het verhaal van Dom Pérignon. De strijder die aan het begin stond van de Champagne, maar eigenlijk zijn leven lang bezig was om de bubbels uit de wijn te krijgen in plaats van erin. 

We stappen in met de brut van champagnehuis Moutard. Lekker, easy going champagne, die eventjes naar een hoger niveau wordt getild door een stukje fenegriek-kaas (Buurenkaas Fenegriek). Toffe combi. Een typisch gevalletje van een harmonieus duo in de mond. Het notige van de kaas brengt het notige van de champagne naar voren. 

blank
Wat een geluk (Fotografie: Elef)

Daarna volgen er twee blanc des noirs van champagnehuis Fleury. Een non-vintage en eentje uit 2006. Vooral die laatste gooit hoge ogen bij Christien, die er de hele proeverij lekker in zat, maar nu toch echt met stomheid is geslagen: ‘Jezus, die champ. Da’s lekker!’  

Tja, als je eenmaal aan de vintages gaat, wil je niets anders meer… 

bubbels & kaas
Liefde voor champagne.(Fotografie: Elef)
bubbels & kaas
Selfie met fles champagne (Fotografie: Elef)

We sluiten de proeverij af met een biertje van Kaapse Brouwers. Altijd gezellig in de Fenix Food Factory.

Wijnhandel Peeters, Vasteland 56, Rotterdam
Booij Kaasmakers, Fenix Food Factory, Rotterdam

Meer wijnvertier?

Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates 

**

Zin om een avondje dieper het glas in te duiken? Boek een proeverij van Le Club des Vins of geef je op voor de wijncursus.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.