Le Club des Vins

Kerst op z’n Engels met de kalkoen van Boers & Boers

Kalkoen van Boers & Boers

Mooi hoe je geïnspireerd kan worden door een ander land. Bij mij was het Frankrijk en wijn. Bij Jan Boers van Boers & Boers was het Engeland en de Copas kalkoen. Samen met zijn broer heeft hij Boers & Boers opgericht en halen ze de beste kalkoenen van Engeland naar Nederland. Hun missie? De Engelse kersttraditie naar Nederland brengen! 

In 2018 mocht ik weer een kalkoen proberen van Boers & Boers. Super lekker!

Wijnadvies bij kalkoen

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Boers en Boers. Of ik ze kon helpen bij het kiezen van nieuwe wijnen passend bij hun kalkoenen. Zo geschiedde dat ik op een vrijdagmiddag samen met Jan een serie wijnen én kalkoen ging proeven. Zwaar werk. Er moesten een paar moeilijke beslissingen gemaakt worden, maar uiteindelijk hebben we pareltjes uitgekozen, die ieder subliem combineren met de kalkoen.

Hoewel de Yves Cuilleron Viognier zeker weten hoge ogen gooit, spant de pinot noir van Coppola de kroon. Ik zag ‘m niet aankomen – weer zo’n celebrity die wijn maakt: Francis Ford Coppola, regisseur van The Godfather – maar man o man, wat een schot in de roos. Ze vullen elkaar mooi aan. De wijn haalt het fruitige van de (vulling van de) kalkoen naar boven en andersom. Een prachtig plaatje.

Kalkoen boers & boers
Jawel, het is de Coppola Pinot Noir Diamond Collection.

Toch liever wit? Probeer dan de Yves Cuilleron Viognier, een bloemige, zachte witte wijn die als een dekentje over kalkoen heen valt. Onno Kleyn noemde deze wijn al eens ‘adembenemend mooi’ en dat kan ik alleen maar beamen. 

Speciale selectie

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik ook twee wijnen van de bovenste plank uitgezocht. Deze speciale selectie bevat onder andere de Philipponnat Brut Rosé voor als je écht uit wilt pakken of je kerstdiner feestelijk wil aftrappen. Technisch gezien kun je ‘m je hele diner lang schenken, want ook bij de kalkoen staat de rosé zijn mannetje. Een bubbel spoelt je mond schoon en maakt je klaar voor het volgende hapje. Een handige eigenschap in de wereld van de wijnspijs. Daarbij gaan rode fruit tonen (van de pinot noir druif) heel goed bij de fruitige vulling. Nog een dikke tip: combineer de Philipponnat met de gerookte zalm van Boers & Boers. To die for. 

Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan, heb ik de Chateau Musar uitgekozen. Een wijn met een bijzonder verhaal, want hij komt uit Libanon. Wordt daar wijn gemaakt? Zeker weten. En dan wordt deze wijn ook nog eens jaar in jaar uit bejubeld door de internationale pers. Het is een bijzondere blend van Cabernet Sauvignon, Cinsault and Carignan. De wijn ondergaat een jarenlange rijping zowel op hout als in de fles. Lijkt allemaal veel te zwaar bij kalkoen, maar juist door die rijping kan het weer wel. De tannines worden zachter, de wijn soepeler en krijgt een gerijpt karakter van gedroogde pruimen, kruiden en rood fruit.

Meer info over de wijnen vind je in de Boers & Boers winkel.

Geen stress in de keuken

Lucky me mocht ik ook nog een kalkoen testen. Ik trommelde m’n maatjes op voor een heus Thanksgiving Diner. Voordat de stressvlekken spontaan beginnen te komen bij het zien van deze kalkoen: no worries, dit kan écht niet mislukken. Het is wel zaak dat je het bijgeleverde stappenplan goed doorleest. Zo’n kalkoen garen kost tijd, zorg dus dat je dat hebt. Verder komt het allemaal goed. 

Kalkoen Boers & Boers
Daar gaan we….!

De kalkoen wordt geleverd in een koeltasje, die eigenlijk dient als een soort mini-koelkast. Makkelijk, er hoeft dus geen ruimte gemaakt te worden in de koelkast. Hij kan bij mij nog een paar uur op het balkon staan. In de tussentijd kan ik mooi de tafel dekken en andere voorbereidingen in de keuken treffen. Rond een uur of drie haal ik de kalkoen naar binnen, zodat ‘ie op temperatuur kan komen. 

Kleine kanttekening: Normaal gesproken worden de kalkoenen bevroren geleverd. Ze worden namelijk na de vulling direct ingevroren om hun versheid te behouden. Je hebt ongeveer twee dagen nodig om de kalkoen op temperatuur te laten komen. Hou daar rekening mee. 

Kalkoen Boers & Boers
Het wordt een Thanksgiving diner!

Een paar uur later kan het feest beginnen. Steek de bijgeleverde thermometer – je kompas – in de kalkoen, vet ‘m in (ook bijgeleverd) en schuif de kalkoen de oven in. Het garen duurt zeker zo’n 3 uur, waarbij je de uitgebreide aanwijzingen uit het boekje volgt (draaien, temperatuur aanpassen, nagaren). Het staat allemaal keurig beschreven, waardoor het echt niet kan misgaan. 

Als de meter 55 graden aan tikt, mag hij uit de oven. De kalkoen moet ongeveer een half uur nagaren. Dat geeft jou mooi de tijd om de bijgerechten klaar te maken. Ik had de regenboogworteltjes ‘s middags al geblancheerd (mooi woord voor ‘kort koken’), zodat ik ze nu alleen hoef te bakken met een klein klontje roomboter voor de extra flavours. Daarnaast serveer ik er gebakken aardappeltjes bij.

Kalkoen van Boers & Boers
Het moment suprême: 63 graden en ready to serve.

Het resultaat mag er zijn! Super sappig, mals vlees met een heerlijke vulling – gemaakt van kip- en kalkoenvlees, kastanjechampignons, rode ui, paprika, appel, abrikozen en cranberry’s.

Kalkoen kan als je niet uitkijkt droog worden, maar dat is hier totaal niet aan de orde. Komt omdat de dieren een goed leven hebben gehad op het landgoed van de familie Copas. Zelfs Wakker Dier gaat akkoord!

Kalkoen Boers & Boers
Hier uiten we onze dankbaarheid.

Je kerstdiner in één klap geregeld

Met de kalkoen van Boers & Boers is je hoofdgerecht in één klap geregeld. Wij hebben met 9 personen van de kalkoen genoten en er was zelfs nog over. Een gevulde kalkoen voor 10-12 personen kost je € 109,99 euro – dat is ongeveer een tientje per persoon. Mooie prijs, toch?

Boers & Boers biedt ook andere Engelse streekproducten aan, die je zou kunnen serveren als voorgerecht. De op beukenhout gerookte zalm, of een Wiltshire beenhammetje.

Het water loopt me alweer in de mond…

Check de website van Boers & Boers voor meer informatie. Tot en met 21 december kun je je kalkoen en andere kerstgerechten bestellen. Op 22 en 23 december worden de kalkoenen bezorgd.

kalkoen van boers & boers
Smile :)

Meer wijnvertier?

Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates 

**

Zin om een avondje dieper het glas in te duiken? Boek een proeverij van Le Club des Vins of geef je op voor de wijncursus.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close