Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
“Hey, ben je nu sommelier?”
“Nee, ik werk niet in een restaurant.”
“Nee?! Ben je vinoloog dan?”
“Ook niet.”
Op dat moment verschijnt er totale onbegrip op het gezicht van mijn gesprekspartner. De mijne staat strak van de irritatie. Nee hoor, grapje. Ik leg rustig en kalm uit hoe de vork in de steel zit. Na drie zinnen hebben ze spijt dat ze het hebben gevraagd, want #duurtlang. Vanaf nu verwijs ik ze door naar deze blog. Win-win.
Nee, ik ben geen sommelier.
Ik werk niet in een restaurant, dus ik ben geen sommelier. Een sommelier is iemand die de wijnen beheert, de inkoop doet en mooie combinaties zoekt bij het eten en/of het gezelschap. Dat kan getoetst zijn met een cursus of opleiding, maar volgens mij – pin me er niet op vast – hoeft dat niet. Natuurlijk hebben de meeste sommeliers wel een opleiding gedaan. Dat kan de vinologenopleiding zijn. Maar het kan ook een van de internationale opleidingen zijn, waarvan Court of Master Sommeliers en WSET de bekendste zijn. Daarnaast is er nog het ASI examen. Het ASI staat voor Association de la Sommellerie Internationale.
Je zou kunnen zeggen dat je de titel ‘sommelier’ pas mag voeren als je het ASI-examen hebt afgerond, maar in dat geval hebben we maar tien sommeliers in Nederland.
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ik heb meerdere blogs geschreven over wijncursussen, dus misschien helpt dat:
- Ik interviewde Jan Willem van der Hek, die op dit moment bezig is met het behalen van de titel Master Sommelier (CMS).
- Ik ben zelf ooit gestart met SDEN-3, maar schakelde toen over naar WSET-3 en nu WSET-4. Mijn ervaringen heb ik gebundeld in de blog: Wat is het verschil tussen SDEN en WSET?
Ben je dan vinoloog?
Nee, want de titel vinoloog hoort bij de vinologenopleiding. Het is een Nederlandse term, ooit verzonnen door Hubrecht Duijker en inmiddels opgenomen in het Van Dale (#goals). Ik heb voor een andere route gekozen, namelijk WSET. Helaas komen daar (nog) geen titels bij kijken. In september ben ik gestart met WSET4 en plak daar een scriptie aan. Als die in the pocket is, mag ik mezelf Weinakademiker noemen. Ook wel vet, toch?
Lees meer over mijn WSET-avonturen >

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.