Wijncursus: verschil tussen WSET en SDEN?

Wijncursus: verschil tussen WSET en SDEN?

Vaak krijg ik de vraag welke wijncursus ik heb gevolgd. Was dat WSET of SDEN? Mijn antwoord is niet zo standaard, want ik heb twee – ogenschijnlijk dezelfde – cursussen gevolgd: SDEN-3 en WSET-3. Ze lijken hetzelfde, maar dat zijn ze niet.

WSET of SDEN, welke te kiezen?

Laten we beginnen met het obvious verschil. WSET is een Britse opleiding, maar inmiddels wereldwijd actief en bekend. SDEN is een Nederlandse opleiding. Mocht taal een barrière zijn, no worries, WSET2 en WSET3 worden ook gewoon in het Nederlands gegeven.

WSET

WSET (Wine Spirit Educational Trust) is de grootste wijnopleider ter wereld, is gevestigd in London en werkt samen met 600 opleiders wereldwijd. In Nederland wordt WSET aangeboden door onder andere Amsterdam Wine Academy en Wijnbar Pinot in Breda. In België kun je terecht bij WineWise. Het biedt vier niveaus aan: WSET-1 t/m 4, waarbij level 4 ook wel de Diploma Course wordt genoemd. Na de diploma course kun je verder met Master of Wine, dat zit niet bij WSET, maar bij het Institute of Masters of Wine. Het is een enorm zware opleiding die tot nu toe zo’n 350 geslaagden wereldwijd telt. De Nederlandse Marije Bockholts is bezig met deze opleiding en doet daarvoor verslag voor Perswijn. Leuk om te lezen! Op dit moment telt Nederland drie Masters of Wine: Frank Smulders, Cees van Casteren en Job de Swart.

Verwar de term Master of Wine niet met Master Sommelier uit de Netflix-serie SOMM. Beide titels bestaan, maar zijn niet hetzelfde. Master Sommelier is de hoogst haalbare titel van de Court of Master Sommeliers. Het verschil zit ‘m in service, het sommelier-zijn, eigenlijk. Gastronomie en parate kennis is de focus van een CMS, terwijl een MW zich toelegt op wijnbouw, wijn maken en wijnhandel. Ze zijn beide in ieder geval enorm moeilijk. In 2018 interviewde ik Jan Willem van der Hek die bezig is met het Master Sommelier traject.

SDEN

Dan de Nederlandse versie: SDEN staat voor Stichting Dranken Examens en Normering en is zo’n beetje het Nederlandse antwoord op WSET, maar dan anders. SDEN biedt samen met de Wijnacademie vijf niveaus aan:

 1. Wijnvignet
 2. Wijnoorkonde
 3. Wijnbrevet
 4. Vinologenopleiding
 5. Magister Vini

De laatste twee kun je alleen bij de Wijnacademie in Maarn volgen. Magister Vini is het hoogst haalbare wijndiploma van Nederland.

Meer leren over wijn? Check dan alle wijnboeken op een rij.

Zijn de niveaus vergelijkbaar?

Niet helemaal. Eigenlijk zit SDEN tussen de WSET opleidingen in. Het grootste verschil is dat SDEN meer gericht is op feitenkennis (wat, waar, hoeveel) en WSET gaat meer over praktisch inzicht (waarom, verklaar, verbind).

 1. SDEN-1 Wijnvignet
 2. SDEN-2 Wijnoorkonde
 3. WSET-2
 4. SDEN-3 Wijnbrevet
 5. WSET-3 Advanced
 6. Vinologenopleiding
 7. Diploma Course

Basiskennis

De SDEN-3 cursus heeft mij een goede basis meegegeven. Het focust op de feiten en dat is belangrijk, want anders kom je nergens. Die basiskennis heb je nodig. Welke wijnen vallen er onder AOC Entre-Deux-Mers? Wat is Condrieu? Heeft Duitsland meer of minder oppervlakte aan wijngaarden dan Sicilië?

Bij WSET-3 leer je verbanden leggen. Het gaat ook veel dieper in op de wijnbouw, snoeitechnieken en vinificatiemethoden. Het niveau ligt hoger dan SDEN-3. Dus SDEN of WSET? Aan jou de keuze, maar waarom niet allebei? Voor mij was het een perfecte volgorde om eerst SDEN-3 te doen en dan WSET-3.

Proefmethode

Het leuke aan WSET is de proefmethode: The Systematic Approach to Wine Tasting. Door een lijst af te werken (kleur, geur, intensiteit, smaak, zuurgraad, alcohol, tannine, etc.) leer je wijn in hokjes te plaatsen. Het is te gek als je een wijn blind proeft en raadt (herkent) wat het is. Natuurlijk gaat het lang niet altijd goed, maar na jarenlang oefening kan ik zeggen dat het me steeds beter af gaat. Dat komt door de systematische methode die je keer op keer (tot vervelens toe) oefent. Heel handig! Ik heb over les 1 een blog geschreven: Aan de studie: WSET 3 Advanced. Deze proefmethode leer je al bij WSET-2 en breidt zich steeds verder uit.

Veelgestelde vraag: waarom koos ik niet voor de vinologenopleiding?

Tja. Ik heb er lang over nagedacht destijds, maar ik vond de titel Master of Wine zo enorm tof klinken dat ik ben overgestapt.

Eind 2017 ben ik with merit geslaagd voor WSET3 en in september 2018 begonnen met de Diploma Course, die ik ook met merit heb afgerond twee jaar later. Mijn avonturen kun je volgen in de serie ‘De weg naar Weinakademiker‘.

Kom je bij Le Club des Vins

Kom je je wijncursus dan bij mij volgen? Dat lijkt me heel leuk! Ik geef zowel SDEN als WSET-cursussen. Check de Wijncursussen-pagina voor meer informatie en planning.

Binnenkort wijnexamen? Schaf dan een examentraining van Le Club des Vins en krijg direct toegang tot honderden quiz-vragen. Van WSET2 tot de vinologenopleiding. Check meer >

Foto is gemaakt door Prisca Visser.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.