Wijncursus: verschil tussen WSET en SDEN?

Wijncursus: verschil tussen WSET en SDEN?

Vaak krijg ik de vraag welke wijncursus ik heb gevolgd. Was dat WSET of SDEN? Mijn antwoord is niet zo standaard, want ik heb twee – ogenschijnlijk dezelfde – cursussen gevolgd: SDEN-3 en WSET-3. Ze lijken hetzelfde, maar dat zijn ze niet.

WSET of SDEN, welke te kiezen?

Laten we beginnen met het obvious verschil. WSET is een Britse opleiding, maar inmiddels wereldwijd actief en bekend. SDEN is een Nederlandse opleiding. Mocht taal een barrière zijn, no worries, WSET2 en WSET3 worden ook gewoon in het Nederlands gegeven.

WSET

WSET (Wine Spirit Educational Trust) is de grootste wijnopleider ter wereld, is gevestigd in London en werkt samen met 600 opleiders wereldwijd. In Nederland wordt WSET aangeboden door onder andere Amsterdam Wine Academy en Wijnbar Pinot in Breda. In België kun je terecht bij WineWise. Het biedt vier niveaus aan: WSET-1 t/m 4, waarbij level 4 ook wel de Diploma Course wordt genoemd. Na de diploma course kun je verder met Master of Wine, dat zit niet bij WSET, maar bij het Institute of Masters of Wine. Het is een enorm zware opleiding die tot nu toe zo’n 350 geslaagden wereldwijd telt. De Nederlandse Marije Bockholts is bezig met deze opleiding en doet daarvoor verslag voor Perswijn. Leuk om te lezen! Op dit moment telt Nederland drie Masters of Wine: Frank Smulders, Cees van Casteren en Job de Swart.

Verwar de term Master of Wine niet met Master Sommelier uit de Netflix-serie SOMM. Beide titels bestaan, maar zijn niet hetzelfde. Master Sommelier is de hoogst haalbare titel van de Court of Master Sommeliers. Het verschil zit ‘m in service, het sommelier-zijn, eigenlijk. Gastronomie en parate kennis is de focus van een CMS, terwijl een MW zich toelegt op wijnbouw, wijn maken en wijnhandel. Ze zijn beide in ieder geval enorm moeilijk. In 2018 interviewde ik Jan Willem van der Hek die bezig is met het Master Sommelier traject.

SDEN

Dan de Nederlandse versie: SDEN staat voor Stichting Dranken Examens en Normering en is zo’n beetje het Nederlandse antwoord op WSET, maar dan anders. SDEN biedt samen met de Wijnacademie vijf niveaus aan:

 1. Wijnvignet
 2. Wijnoorkonde
 3. Wijnbrevet
 4. Vinologenopleiding
 5. Magister Vini

De laatste twee kun je alleen bij de Wijnacademie in Maarn volgen. Magister Vini is het hoogst haalbare wijndiploma van Nederland.

Meer leren over wijn? Check dan alle wijnboeken op een rij.

Zijn de niveaus vergelijkbaar?

Niet helemaal. Eigenlijk zit SDEN tussen de WSET opleidingen in. Het grootste verschil is dat SDEN meer gericht is op feitenkennis (wat, waar, hoeveel) en WSET gaat meer over praktisch inzicht (waarom, verklaar, verbind).

 1. SDEN-1 Wijnvignet
 2. SDEN-2 Wijnoorkonde
 3. WSET-2
 4. SDEN-3 Wijnbrevet
 5. WSET-3 Advanced
 6. Vinologenopleiding
 7. Diploma Course

Basiskennis

De SDEN-3 cursus heeft mij een goede basis meegegeven. Het focust op de feiten en dat is belangrijk, want anders kom je nergens. Die basiskennis heb je nodig. Welke wijnen vallen er onder AOC Entre-Deux-Mers? Wat is Condrieu? Heeft Duitsland meer of minder oppervlakte aan wijngaarden dan Sicilië?

Bij WSET-3 leer je verbanden leggen. Het gaat ook veel dieper in op de wijnbouw, snoeitechnieken en vinificatiemethoden. Het niveau ligt hoger dan SDEN-3. Dus SDEN of WSET? Aan jou de keuze, maar waarom niet allebei? Voor mij was het een perfecte volgorde om eerst SDEN-3 te doen en dan WSET-3.

Proefmethode

Het leuke aan WSET is de proefmethode: The Systematic Approach to Wine Tasting. Door een lijst af te werken (kleur, geur, intensiteit, smaak, zuurgraad, alcohol, tannine, etc.) leer je wijn in hokjes te plaatsen. Het is te gek als je een wijn blind proeft en raadt (herkent) wat het is. Natuurlijk gaat het lang niet altijd goed, maar na jarenlang oefening kan ik zeggen dat het me steeds beter af gaat. Dat komt door de systematische methode die je keer op keer (tot vervelens toe) oefent. Heel handig! Ik heb over les 1 een blog geschreven: Aan de studie: WSET 3 Advanced. Deze proefmethode leer je al bij WSET-2 en breidt zich steeds verder uit.

Veelgestelde vraag: waarom koos ik niet voor de vinologenopleiding?

Tja. Ik heb er lang over nagedacht destijds, maar ik vond de titel Master of Wine zo enorm tof klinken dat ik ben overgestapt.

Eind 2017 ben ik with merit geslaagd voor WSET3 en in september 2018 begonnen met de Diploma Course, die ik ook met merit heb afgerond twee jaar later. Mijn avonturen kun je volgen in de serie ‘De weg naar Weinakademiker‘.

WSET of SDEN, ben je er uit?

Kom je je wijncursus dan bij mij volgen? Dat lijkt me heel leuk! Ik geef zowel SDEN als WSET-cursussen. Check de Wijncursussen-pagina voor meer informatie en planning.

Binnenkort wijnexamen? Schaf dan een examentraining van Le Club des Vins en krijg direct toegang tot honderden quiz-vragen. Van WSET2 tot de vinologenopleiding. Check meer >

Foto is gemaakt door Prisca Visser.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

8 comments

 1. blank Siem says:

  Hi Nadien,

  Vraagje, Ik zit momenteel op een t splitsing in opleidingen. Nu heb ik net mijn wset 3 en SDEN 3 afgerond afgelopen jaar. Maar nu weet ik niet welke vervolg opleiding voor mij de juiste is.

  Aangezien ik zelf best gesteld ben op de WSET proef methodiek, maar mijn baas verteld me dat ik met de vinologenopleiding verder kom in Nederland dan met WSET 4. Is dit waar, en heb jij misschien nog een paar sites voor mij of meningen die mij misschien verder kunnen helpen in deze moeilijke keuze?

  Groetjes,
  Siem

  • Hi Siem,
   Eerlijk gezegd maakt het niet zoveel uit. De vinologenopleiding is een goede basis. Ik heb WSET4 gedaan en zat met veel vinologen in de klas. Ik denk niet dat het waar is dat je met de één verder komt dan met de andere. Misschien kun je makkelijker een netwerk opbouwen met de vinologenopleiding. Ik heb dankzij WSET4 een fantastisch netwerk opgebouwd (en daar is ook nog eens een podcast uitgerold met Jan Jaap Altenburg).
   Proeftechniek van WSET komt ook van pas bij vinologen. Volgens mij doen beide opleidingen info-avonden, dus dat zou je eens kunnen overwegen. En ik zou ook checken in hoeverre ze offline, klassikale lessen aanbieden – indien dat natuurlijk past binnen de maatregelen. Dat zou voor mij ook een grote pre zijn. Eventueel kun je ook de website van de Wijnacademie in Rust (Oostenrijk) nog eens bekijken. Zij hebben ook een mooie opleiding met uitstapjes naar wijngaarden.

   Succes met je keuze – maar wat je ook kiest, het zijn beide goede opleidingen!

 2. Goed om de verschillen te weten tussen deze twee cursussen. Ik ben zelf pas begonnen aan een wijncursus SDEN 2 en het is echt fantastisch leuk om te doen. Wie weet word ik ooit nog een echte Magister Vini!

 3. blank Nicole says:

  Beste Nadien,

  Ik lees dat jij eerst SDEN3 hebt afgerond en daarna SWET3. Denk je dat het mogelijk/do-able is om meteen de SWET3 opleiding te doen? Hoor het graag van je :)

  Groeten,
  Nicole

 4. blank Margriet says:

  Beste Nadien,

  Ook ik heb vorig jaar het examen voor het wijnbrevet SDEN-3 met succes afgerond. Graag wil ik mijn wijnkennis vergroten door een vervolgopleiding te gaan volgen. Is het zo dat je bij WSET eerst niveau 3 moet volgen voordat je de Diploma course kunt gaan doen? Ik vind het lastig om informatie over de vereiste vooropleiding te vinden op de website van WSET. Vandaar mijn vraag aan jou ?.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.