Lindemans Bin 2790 White Burgundy 1965

Lindemans Bin 2790 White Burgundy 1965

Oké, alleen de titel al maakt me helemaal gek. Waar komt die White Burgundy vandaan? Australië? En dan het jaartal, 1965 – waaaat?!

Ik zit aan de bar bij de wijnbar slash biercafé Verward aan de Hoogstraat. Hier vindt vanavond de Freaky Old New Wine Tasting plaats, georganiseerd door Wijnhandel Peeters. De locatie komt aardig overeen met mijn staat van zijn op dit moment.

White Burgundy uit Australië

Laten we de bij het begin beginnen. White Burgundy – dat moet chardonnay zijn. Hoewel dat natuurlijk heel plausibel klinkt, zitten we er toch met z’n allen naast. Het is geen chardonnay, maar semillon. In die tijd stond Burgundy gewoon voor ‘goede witte wijn’, dus zette je dat op de fles. Dat het geen chardonnay was, was no issue. Deze witte wijn is gemaakt door het Australische wijnhuis Lindemans. Een naam die ongetwijfeld bekend in de oren klinkt, je vindt een selectie van hun wijnen bij de Albert Heijn. Dat is gelijk het typische van de Australische wijnindustrie. Er zijn grote spelers die verschillende ranges op de markt brengen. Als een soort piramide: van supermarktwijn tot héle bijzondere, hoge wijnen. Kijk maar naar Penfolds met hun Grange. Dat blijft een moeilijk concept in Nederland – het is of het één of het ander.

Lindemans is in 1811 opgericht door de Engelsman Henry Lindeman. In 1965 brachten ze twee wijnen op de markt – Burgundy Bin 3110 en Burgundy 3100 – die vandaag de dag bekend staan als ‘the iconic duo’. Google je op ‘the iconic duo’ dan krijg je een plaatje van The Kardashians.

iconic duo

Het zijn inmiddels echte cultwijnen geworden. Trap niet opnieuw in de val: het is geen pinot noir. Het zijn twee shiraz en inmiddels is bekend dat in de 3100 ook een druppel pinot noir zit. Als het aan Lindemans had gelegen, hadden we dat nooit geweten. Vonden ze niet relevant. Waar ze ook niet echt waarde aan hechtten (of misschien juist wel), was de vorm van fles. De Bin 3100 zit in een Bordeaux fles en de 3110 in een Bourgogne fles… Wijnhumor van de bovenste plank.

Enfin, de witte wijn uit hetzelfde jaar staat dus voor mijn neus #epicmoment

Wauw.

De wijn heeft een goudgele kleur en de geur is fan-tas-tisch. Het eerste wat me te binnenschiet is tosti met roomboter met korstjes die een beetje verbrand zijn. Ja, bij deze wijn slaat mijn fantasie op hol, hoor. Deze geur. Wauw.

Mi gado. Deze wijn is 52 jaar oud en nog steeds even levendig. Naast de tosti ruik ik beurre noisette, noten, gedroogde abrikoos en marmelade. Door deze geuren verwacht je dat de wijn hout heeft gehad, maar nee. Dit zijn tertiaire aroma’s, de aroma’s die door ouderdom in de wijn ontstaan. Verrassend genoeg heeft de wijn ook nog zuren. Vaak genoeg vallen die naar de achtergrond door ouderdom, of doordat de wijn in slechte omstandigheden is bewaard. Zuren heb je nodig om de wijn levendig te houden.

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.