Gamla – de sangiovese uit… ISRAEL!

Gamla – de sangiovese uit… ISRAEL!

Een van de fijne bijkomstigheden van een WSET-cursus is dat je onderweg een proefgroepje opduikelt. Begrijp me niet verkeerd, Le Club heeft zeker ook haar eigen club, maar die houdt het toch een beetje bij ‘oh lekker’ om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag (no offence). Bij het WSET zetten we de flessen centraal 😉

Elke maand kiezen we een thema en dit keer was dat sangiovese. Dan denk je al snel aan Italie, de druif van de grote namen van de Toscane, zoals Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile de Montepulciano.

Gamla Sangiovese Israel Gamla Sangiovese Israel

We proeven de wijnen altijd blind en mijn mede-proevers maken er onderhand een sport van om met de gekste wijnen aan te komen. Tijdens dit avondje springt de Gamla de kroon: een sangiovese uit Israel.

Israel: een wijnland?

Dat wist ik dus ook niet. Wel dat er  in Libanon wijnen worden gemaakt, die maken namelijk al jaren een soort hipster versie van de Bordeaux blend. Maar ook Israel kun je bij het rijtje wijnlanden tellen. Ze focussen zich voornamelijk op bekende rassen, zoals cab-sauv, merlot en chardonnay, maar je ziet ook wat experimenten met onder andere viognier, riesling en dus sangiovese.

Golan Heights Winery, waar Gamla onderdeel van is, heeft Israel op de (wijn) kaart gezet en is het grootste wijnhuis van het land. Hun Yarden-serie is het vlaggenschip – die ga ik snel ook proberen! Leuk om te weten: Yarden is Jordaan in het Hebreeuws. Gamla verwijst naar een oude stad.

Omvergeblazen

Na een paar Chianti’s had ik de smaak van klassiek Italie wel te pakken. Ik kon wel raden dat dit iets anders was, maar wat wist ik niet. Ik dacht gewoon iets zuidelijker, ofzo. Het proefde wel wat voller, zondoorstoofd fruit, dus wellicht dat het er warmer was. Zondoorstoofd? Ja, het komt wel eens voor dat ik in wijntaal ga praten. Ik probeer er op te letten.

Mijn proefnotities luiden: vijgen, rozijnen, cassis, sultana, kaneel, kardamon, gedroogde pruimen, aardbeien en bloemen. Peper in de afdronk en vanille. 

Hele mond vol. Feit blijft dat ‘ie heel want anders is dan de proefnotities die ik heb opgeschreven bij de vele Chianti’s die die avond passeerden. Over het algemeen zaten die wat hoger in hun zuren (aardbeien, zure kersen).

Het goede nieuws is dat ie ‘maar’ 11,99 kost. Ik heb er een nieuwe favoriet bij. Omvergeblazen, sowieso!

Meer proefnotities? Check deze pagina vol wijnvertier. 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.