Wine101: De T van Tannine

Welkom bij het eerste practicum van de Club. Vandaag gaan we met z’n allen op de pit van een druif bijten. Lekker? Niet echt, toch? Een wrange smaak, waarbij je mond een beetje opdroogt. En dat, beste mensen, is tannine!

Wat is tannine?

Naast de pitjes vind je tannine ook in de schilletjes en steeltjes van de druif. Maar niet alleen druiven hebben tannine – je vindt het ook in thee. Laat maar eens een theezakje iets te lang trekken. Yikes!

Hoeveel er in een wijn gaat, bepaalt de wijnboer zelf. Als hij besluit de schilletjes, pitjes en steeltjes allemaal mee te laten gisten, dan zal dat extra tannines afgeven dan wanneer hij alleen het sap gist. Ook de keuze om de wijn te laten rijpen op hout is bepalend. In hout zit namelijk ook tannine!

Krijg ik daar die kater van?

Nee. Die krijg je omdat je teveel drinkt, ben ik bang. Het is niet bewezen dat tannine een rol speelt bij het bonkende hoofd de volgende dag. En als je er over nadenkt, zou je dan niet ook een kater krijgen van een avondje flink thee drinken?

Wat eet ik erbij?

Tanninerijke wijnen zijn subliem met rood vlees. Het drogende effect wordt veel minder door het sappige van het vlees – het vult elkaar juist perfect aan!

tannine

Tannine combineren met zuren is geen goed idee. Dat versterkt elkaar en wordt lelijk. Witte vis kun je beter maar gewoon met witte wijn blijven drinken.

Bevatten alle druiven tannine?

Alle blauwe druiven bevatten tannine, maar ze bevatten niet allemaal dezelfde hoeveelheid tannine. Pinot noir heeft bijvoorbeeld helemaal niet veel tannines, terwijl tannat en petit verdot echte tannine-toppers zijn.

tannine
Tanninekaart van Winefolly

Witte druiven bevatten ook tannine, maar minder. Bovendien worden de steeltjes en de schilletjes meestal niet mee vergist, dus dan heb je helemaal geen tannine in de wijn. Leuk om te proberen: amforawijn. Hier worden de schilletjes wél mee vergist en wordt de witte wijn eigenlijk op dezelfde manier gemaakt als rode wijn. Zo krijg je dus een witte wijn met tannines. Anders, maar echt wel tof. Bitter vooral.


Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.