Wijnspijs: Porco a Alentejana & vleugje club

Wijnspijs: Porco a Alentejana & vleugje club

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook
  • 350 gram varkensfilet
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 4 tomaten
  • 2 uien
  • 1 zak venusschelpen
  • (versgemalen) peper & zout
  • 1 laurierblad
  • Olijfolie
  • 300 ml witte wijn
  • Paar takjes verse peterselie
  • Groene asperges

Stappenplan:

  1. Marineer het vlees zes uur van te voren voor de beste smaakbeleving.
  2. Snij het varkensvlees in blokjes.
  3. Meng de paprikapoeder, het laurierblad, knoflook (in stukjes), peper, zout en 200 ml van de witte wijn en marineer hierin het varkensvlees – laat het 6 uur staan in de koelkast.
  4. Laat het varkensvlees uitlekken en vang de marinade op in een bakje en haal de laurier eruit.
  5. Doe een scheutje olijfolie in de braadpan en bak hierin het varkensvlees. Goed roeren, zodat het aan alle kanten bakt. Na ongeveer 5 minuten is het klaar.
  6. Schep het varkensvlees in een kommetje en laat het rusten.
  7. Schenk nu de marinade in een braadpan. Laat het even koken en voeg vervolgens toe aan het kommetje varkensvlees.
  8. Fruit de uien 5 minuten tot glazig en voeg dan de in stukjes gesneden tomaten toe.
  9. Breng even aan de kook en voeg de rest van de wijn toe.
  10. Gooi de vongole in de pan.
  11. Zet ondertussen een koekenpan of wok op het vuur met een scheutje olie.
  12. Zodra de olie warm is, voeg je de asperges (halveer naar smaak) toe.
  13. Kook 5 minuten en schud tussendoor een keer.
  14. Voeg de varkensvlees met marinade toe aan het vongole tomaat mengsel.
  15. Eventjes pruttelen & klaar is kees!
  16. Schep in een mooie schaal en bestrooi met verse peterselie

Porco a alentejana

 

Wijnspijs

Bij toeval drinken we er een riesling bij, die ik nog wel eens op de kop heb getikt in Frankrijk. Een Alsace, 2012 van het domaine Engel ‘cuvée Angelique’. Verrassend goed!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

One comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.