Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Champagne, de guilty pleasure van elke sommelier. Menig spaarpotje is kapot geslagen voor een doos mousserend plezier of een klein wijnreisje. Niet zo gek, want dit wijngebied ligt namelijk al op zo’n 6 uurtjes rijden van hier. Dat wil je toch, een weekend ondergedompeld worden in de Franse luxe met een glas Champagne in je hand?!
‘Champagne can only be made in Champagne’
Mousserende wijn, gemaakt op de traditionele manier. In de ogen van de Fransen is Champagne de koning van alle mousserende wijnen. Deze wijnmaak regio in het noorden van Frankrijk is de enige die ‘Champagne’ op het etiket mag vermelden. En vergis je niet, ze zijn bloedfanatiek om de term te beschermen. Naast bijvoorbeeld Amerikaanse Champagne is er al menig product zoals ‘Champagne badparels’ en ‘champagne ijs’ van de markt gehaald. – tot op heden zijn er nog steeds landen die de herkomstbenaming ‘Champagne’ niet erkennen –
Fan van champagne
Maar waarom nou zo’n fan van Champagne? Omdat ze eigenlijk alles deden wat vroeger in de wijnwereld ‘not done’ was. Rode en witte wijnen mixen, blenden van jaargangen en dan ook nog eens mousserend. Lekker tegendraads, ik hou er van! Voor mij persoonlijk is Champagne een beleving. Met een glas Champagne in mijn hand voel ik mij onoverwinnelijk, een prinses en power vrouw in één. Misschien is het de uitstraling van de labels, het feestelijke imago of de luxe die het uitstraalt. Maar hoe je het wendt of keert, sippend aan een glas Champagne lijkt de wereld even stil te staan. Wist je trouwens dat vrouwen een grote rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Champagne? Ik ben altijd al fan geweest van verhalen met een sterke vrouwelijke hoofdrol – Guilty!
#1 Veuve Cliquot
Na het overlijden van haar man nam ze de business over. Veuve betekent dan ook weduwe. Zij was verantwoordelijk voor de ontdekking van het ‘riddling process’
#2 Lady Pommey
De grootste markt van Pommery was Engeland, met een steeds groeiende vraag naar drogere stijlen Champagne. Deze lady boss ontwikkelde de ‘brut-nature’ stijl in 1874.
#3 Lily Bollinger
Hebben jullie wel eens gehoord van de fameuze R.D. bottling? Dat was de uitvinding van deze business woman. De cuvée die staat voor ‘récemment dégorgé / recently disgorged’ en kwam uit in 1967 met een Champagne uit de 1952 vintage. Het veranderde de totale kijk op sur latte rijping en disgorgement.
Een paar tips
Wil je alles weten over Champagne luister dan vooral de podcast die Nadien en Jan-Jaap recent hebben opgenomen. Daarnaast kan je een regenachtige avond natuurlijk vullen met een heerlijke film: ‘A year in Champagne’ geeft je een leuke inkijk in het wijn maak proces. En als je dan inmiddels alles denkt te weten test dan je kennis op de website van het Comité Champagne (ze bieden ook een gratis online e-learning tool aan). Dikke aanrader!
Mijn top 3 champagnes
#1 Krug Champagne
It is lonely at the top. Ongeacht welke sommelier je het vraagt, als we een oneindige bankrekening zouden hebben, dan drinken we allemaal dagelijks Krug. Ongeëvenaard. Een Champagne om even stilletjes van te genieten.
Krug heeft twee ladies at the top of the champagne mountain. Julie Cavill (cellar master) en Maggie Henriquez (CEO). Bij Krug draait het allemaal om blenden, zodat ze ieder jaar – ongeacht de omstandigheden – de beste champagne kunnen maken. Over het algemeen zitten er wel 40% van gemiddeld 120 verschillende jaargangen in één fles. Complexiteit en gelaagdheid alom!
Fun fact: bij Krug combineren ze niet alleen champagne met eten – mijn favoriete combi is met bitterbal – maar ook champagne met muziek. Check de website voor alle pairings en specifieke informatie per cuvée.

Krug Grande Cuvée 165e edition
Meer dan gemiddeld intensiteit in zowel de neus als het palet. De wijn is gul en uitnodigend, naarmate langer in het glas wordt geeft hij steeds meer. Aroma’s als gedroogde citrus, hooi en rijp geel fruit. Op het palet komt meer het secundaire karakter naar boven met gelaagde smaken als brioche, hazelnoot, verse patisserie en toast. De wijn heeft mooie zuren om het geheel in balans te houden, waanzinnige lengte en complexiteit. Je blijft er aan proeven en ruiken!
#2 Agrapart & Fils Champagne
Wil je goede Champagne drinken, dan ben je nou eenmaal niet klaar met 2 tientjes in een restaurant. Als je dan toch kiest voor deze luxe, waarom dan niet meteen iets moois?! Agrapart is momenteel één van de beste in de regio. Geen enorm domein, familiebedrijf en waan-zin-nig mooie champagnes. Een elegant, complex en verfijnd.
Agrapart is geen enorm domein, het is een familie bedrijf en naar veler zeggen momenteel één van de beste. Ze zijn niet gecertificeerd, maar proberen wel zo veel mogelijk biologisch te werken. Ze hebben ongeveer 12ha wijngaarden verspreid over Grand Cru dorpen. Chardonnay is de shining star bij dit domein en deze specifieke wijn is dan ook een blanc de blancs, dus een ‘witte wijn’ van ‘witte druivenrassen’.

Agrapart & Fils, ‘Terroirs’, Blanc de Blancs
Een champagne met precisie, verfijning en een zachte geïntegreerde mousse. De wijn is gerijpt en dat proef je. Lichtvoetig maar complex. Aroma’s en smaken als rijpe gele appel, brioche en amandelen, hint floraal. Mooie zuren en goede lengte.
#3 Charles Heidsieck Champagne
Top Champagne voor een (relatief) zacht prijsje. Een Champagne van een van de grote huizen. Maar daarom niet met minder liefde gemaakt. Ze gebruiken hier net even wat meer dosage waarmee de wijnen wat ronder worden. Daarnaast zijn er relatief veel reserve wijnen gebruikt waardoor de Champagne een rijper karakter krijgt. Heerlijk!
Charles Heidsieck is één van de vijf grote ‘maisons’ van de streek, maar desondanks in Nederland niet heel bekend. Ze hebben voetbalveld grote kelders, genaamd Crayeres, die helaas niet toegankelijk zijn voor toeristen (maar Le Club des Vins mocht er heen!). Heidsieck staat bekend om het gebruik van veel oudere jaargangen (reservewijnen) in de blend en daarnaast extra lange rijping in de krijtkelders.

Charles Heidsieck Brut Reserve
Dit is hun ‘instap’-cuvée van 50% chardonnay en 50% pinot noir. De wijn heeft 9 gram dosage, wat nog in de categorie brut dus droog valt, maar toch meer is dan de gemiddelde champagne die tegenwoordig gemaakt wordt. De dosage geeft de wijn rondeur en mondgevoel. De mousse is perfect geïntegreerd en fluweel zacht. Aromas en smaken van rijp geel fruit, brioche, patisserie, is romig en heeft een specifieke rokerigheid. De wijn heeft structuur en zou prima bij een avondmaaltijd geserveerd kunnen worden. Iets minder complexe stijl, maar o wat lekker!