Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
In november 2022 bracht OpenAI een chatbot uit genaamd ChatGPT en zette de wereld op z’n kop. De mogelijkheden zijn overweldigend en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Aan de ene kant ben ik bang dat mijn baan overbodig wordt, aan de andere kant ben ik extreem benieuwd naar de mogelijkheden en de toekomst.
Wat kan AI dan allemaal, hoor ik je denken? Nou, heel veel. Zo slaagde ChatGPT onlangs voor drie van de Master Sommelier-theorie-examens. De MS-examens zijn één van de moeilijkste (samen met die van Master of Wine) wijnexamens ter wereld. ChatGPT draaide er z’n hand niet voor om en slaagde met vlag en wimpel (95%). Gelukkig zijn er twee onderdelen die de bot niet kan: proeven en serveren. Beat that, AI.
Maar nee, zo moeten we er niet naar kijken. Omarm het. Kijk naar de mogelijkheden. In een artikel van Dan Shipper (aanrader!) las ik: AI won’t take your job. Someone using AI will.
En dat is het. We kunnen het niet uit de weg gaan, ook al denken we dat misschien. Het is net zoiets als de introductie van de mobiele telefoons in de jaren negentig. We kennen die filmpjes nog wel van mensen die zeiden dat ze geen mobiele telefoon nodig hebben “want ik word toch niet gebeld”. We zitten nu in hetzelfde schuitje. We denken AI niet nodig te hebben, omdat we nog geen idee hebben van de toepassingen.
Alles valt of staat met de juiste prompts, ofwel de input die je geeft aan zo’n chatbot. Hoe saaier de opdracht, hoe saaier het antwoord. Of ChatGPT dit artikel had kunnen schrijven? Vast wel, maar het heeft nog niet mijn tone-of-voice te pakken. Die kun je het systeem wel leren. Zo voedde Alexander Klöpping onlangs alle columns van Marcel van Roosmalen aan ChatGPT om het vervolgens een nieuwe column te laten schrijven. Ging best goed.
We gaan een spannende tijd tegemoet. Microsoft heeft OpenAI toegevoegd aan Bing, de irritante zoekmachine die sinds dag één het onderspit delft ten opzichte van Google, maar met deze feature een enorme comeback maakt. Vanaf hier kan het snel gaan. Denk aan een chat-integratie met Microsoft Word, zodat je in een handomdraai dat artikel hebt geschreven over voorjaarsvorst in de wijngaard of een simpele introductie van een nieuw wijnhuis voor een productpagina. Ik zie ook een meeluisterende vertaal-app voor me waarmee je zonder problemen met elke binnensmonds pratende Franse wijnboer kan communiceren. Waar ik zelf fan van ben, vooral bij Engelse teksten, is de prompt ‘re-write this paragraph in a witty, professional way’ – heerlijk wat er dan uit komt. Wat ongetwijfeld ook niet meer lang op zich laat wachten: AI die op basis van jouw input zelf een powerpoint maakt. Nooit meer een lelijke powerpoint. Ah, de wereld wordt zoveel mooier.
En ja, het betekent ook dat er banen zullen verdwijnen. Maar denk na over wat je wel kunt doen en hoe je ChatGPT in jouw voordeel kunt gebruiken.
Be like Dan Shipper: I choose to act on my tremendous excitement and energy for AI, despite my worries.
POM, de podcast van Ernst Jan Pfauth en Alexander Klöpping doet wekelijks verslag van de nieuwe ontwikkelingen. Als je nog niet begrijpt of meer wil weten over hoe AI onze toekomst kan veranderen, raad ik je deze podcast en de substack van Alexander Klopping aan.
Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.