Bubbelen tijdens de feestdagen

Bubbelen tijdens de feestdagen

De tijd dat de champagnekurken je om de oren vliegen is weer aangebroken. We zetten onze favoriete bubbels voor je op een rij. En nee, heus niet alleen champagne.

Domaine Vincey Champagne BdB Extra Brut Oger, 2020

Een mini-selosse of gaat dat te ver? Eerder schreven we al over champagnemaker Jacques Selosse, die we tijdens een weekendje Champagne hebben leren kennen. Althans, de man zelf niet, maar zijn champagnes. Puligny met bubbels, noemde Jan Jaap het. Soms hadden we zelfs over Jim Beam in the soda stream. Said no one ever, natuurlijk. Het was ook niet slecht bedoeld, ik vond deze wijnen magisch. Een openbaring, zo anders dan alle champagnes die ik ooit had geproefd. Oxidatief, gul en tegelijkertijd beendroog, ontzettend umami en spannend.

Maar genoeg over Jacques, want het gaat nu om Domaine Vincey. Quentin Vincey komt uit een wijnfamilie, inmiddels achtste generatie, en nam tien jaar geleden samen met zijn partner Marina het familiedomein over. Voorheen werd het fruit, zoals gebruikelijk in Oger, verkocht aan een lokale coöperatie.Van biologisch boeren had in het dorp nog niemand gehoord, maar dat weerhield hen er niet van om door te zetten. In 2019 behaalden ze hun biologische certificering, en sindsdien werken ze stap voor stap toe naar biodynamie en krijgen ze hulp van producenten uit de buurt Jean-Philippe Waris van Waris-Larmandier en Laurent Vauversin. Guillaume Selosse, zoon van ja, moedigde hen aan om de wijnen wat langer op hout te laten rijpen.

Deze blanc de blancs komt van verschillende wijngaarden, van oude wijnstokken (zo’n 60 jaar) uit Oger. Vergist op hout, lichte bâtonnage en geen malo. Een glas waaraan je wil blijven ruiken: een parade van appels (geel, rood, groen), hazelnoten, versgebakken brioche, umami, sinaasappelcake.

Verkrijgbaar via Janselijn

Colet Navazos Equipo Navazos Colet Reserva Extra Brut 2018

Geen cava, geen corpinnat, maar Classic Penedès. Colet zette zich in 2014 al af tegen cava en de grote spelers in die regio. Samen met Equipo Navazos maken ze twee mousserende wijnen met een toevoeging waar mijn sherryhart sneller van gaat kloppen. Ze gebruiken sherry als liqueur de dosage. Voor de Reserva Extra Brut, gemaakt van chardonnay, gebruiken ze zowel manzanilla als manzanilla pasada. Daarna krijgt de bubbel 41 maanden rijping sur lie. Gebakken appels, abrikozentaart, een hint flor, brioche, iets ziltig. Lekker!

Ook benieuwd naar de andere? Dat is een Brut Nature van 100% xarel.lo met palo cortado en amontillado als liqueur de dosage. Gelaagd, rijk, toasty.

Verkrijgbaar bij Karakter / Wijnkoperij Europa

Olivier Horiot Champagne Metisse Brut Nature

Metisse is en blijft een winnaar. Een paar jaar geleden proefden we ‘m voor het eerst in de grote champagnetest en toen eindigde ‘ie op nummer 2. “Geen allemansvriend, wel de onze,” schreven we toen. Onlangs stond de Métisse weer voor m’n neus, en opnieuw was het raak.

Olivier Horiot is gevestigd in het zuiden van Champagne, op een steenworp van Bourgogne. Hij kiest niet voor de makkelijke weg: biodynamische wijnbouw, gebruik van alle zeven toegestane druivenrassen en lange rijpingstijden.

Voor Cuvée Metisse wordt pinot blanc opgetrommeld, de populairste druif van de vier onbekende. De blend bestaat uit 80% pinot noir (vulling en structuur) en 20% pinot blanc (frisheid). De wijn krijgt nog meer rondeur door de toevoeging van 20% uit de perpetual reserve (een soort solerasysteem) én een paar maanden sur lie in neutrale houten vaten. Kortom, genoeg vulling, toch ook strak en opnieuw zo’n fijn oxidatief randje. Het mooiste? Deze champagne kost ‘maar’ 42,50 euro. De betaalbaarste van dit rijtje (na Colet Navazos).

Verkrijgbaar bij Wilde Wijnen

Charles Heidsieck Champagne Brut Millésime 2013

Zeg je Charles, dan zeg je breed, gul, rijk. Zeker niet beendroog, maar met een tip-top balans tussen zuren en dosage. Vorig jaar rond deze tijd liep ik door de duizelingwekkende crayères onder de stad Reims. Hier ligt een deel van de champagnes te rijpen. Blijft indrukwekkend. Net als deze bubbels. Meer dan 10 jaar oud, maar nog even levendig.

Het is een blend van 57% pinot noir en 43% chardonnay om precies te zijn. In 2023 werd de champagne (althans die ik onlangs proefde) gedegorgeerd. Dat betekent dus 9 jaar op de lie. En dat proef je. Ook hier vliegt de versgebakken brioche om je oren. Met perenjam en citrus. Meer gist-achtig dan Vincey, die juist meer hout laat zien. Serveer hier gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas bij en het feest kan beginnen.

Verkrijgbaar via Genereux, bijvoorbeeld bij Platenburg of Vindict.

Schramsberg Blanc de Blancs Brut 2020

Een van de eerste mousserende wijnen van Californië en vaste prik in The Bubble Battle, omdat ‘ie gegarandeerd de mensen verrast. Californië wordt eerder geassocieerd met dikke chardonnays dan met verfijnde bubbels. Niet terecht, maar oké. Tijdens de proeverij dacht de meerderheid dat dit een champagne was, dus puntje voor Schramsberg.

Het wijnhuis is gevestigd in het noorden van Californië, maar de druiven komen van verschillende (maar liefst 78) plots in Napa, Mendocino, Sonoma en Marin county. Jaarlijks worden de druiven verwerkt tot 250 basiswijnen, die vervolgens weer resulteren in 12 tot 14 mousserende wijnen. Dit is de blanc de blancs, van 100% chardonnay. Dorstlessend, fris, brioche met citroenzest, lange afdronk.

Verkrijgbaar via Artevino.be

André et Mireille Tissot Indigène Crémant de Jura

Er zijn veel Tissots in Jura, maar André & Mireille is degene die je mag onthouden. Ze grijpen terug op oude wijntradities, zoals lange schilweking en rijping op amfora, maar gaan ook goed op nieuwe wijntrends (single vineyard wijnen, laag/geen sulfiet, etc.). Zo wordt Indigène niet op de simpelste manier gemaakt. Dat zou zijn gist kopen in Champagne om de tweede gisting op gang te brengen. In plaats daarvan gebruiken de Tissots gistend druivensap van de Vin de Paille.

De basiswijn wordt gemaakt van chardonnay, pinot noir, poulsard en trousseau en rijpt deels op eikenhout. Na de toevoeging van de liqueur de tirage (van Vin de Paille) rijpt de wijn drie jaar sur lattes en wordt niet gedoseerd. Zuiver, delicaat, diep en levendig.

Verkrijgbaar bij De Geluksdruif

Krug Champagne Grande Cuvée 167ème Édition

Als geld geen rol speelt, is een fles Krug de ultieme keuze voor de feestdagen. Met een beetje (veel) geluk kun je zelfs nog een oudere editie bemachtigen. De 167e editie is gebaseerd op de 2011-vintage, aangevuld met 42% reservewijnen, waarvan de oudste uit 1995 komt. Deze champagne rijpt ongeveer zeven jaar op de lie en krijgt een dosage van 6 gram per liter. Het resultaat? Vloeibaar goud in je glas. Letterlijk én figuurlijk.

De wijn is waanzinnig complex, met lagen van gekarameliseerde perzik, noten, lemon curd en mandarijn. Ik begin hier een patroon te herkennen: ik hou van genereuze, rijke champagnes. There, I said it.

Verkrijgbaar bij L’Atelier du Champagne

* indicates required

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.