Binnenkijken bij… de Azores Wine Company

Binnenkijken bij… de Azores Wine Company

Als wijnfan op vakantie moet je altijd vastbesloten zijn. Ik ben namelijk nogal ad-hoc ingesteld. Daarom had ik ook letterlijk twee dagen van tevoren besloten dat ik de Azores Wine Company écht moest bezoeken. Na uitgebreid onderzoek te hebben gedaan in Nederland zag alles er hier zo waanzinnig uit, dit wilde ik niet missen. Na een persoonlijke stalk-campagne via mail, telefoon en Instagram (tip: regel het op tijd) was ik gelukkig van harte welkom. 

De filosofie van de Azores Wine Company is om de wereld naar de Azoren te brengen de Azoren naar de wereld. Ga er maar aan staan. Maar bovenal is het hun missie om de unieke ligging, terroir en klimaat te laten reflecteren in de wijnen die ze maken. 

Het bijzondere, zo vertelt Inês Vasconcelos – de Sommelière in charge voor deze dag – is dat The Azores Wine Company nog maar kort geleden is opgericht. Het begon namelijk in 2010 met een project van de huidige wijnmaker António Maçanita om Terrantez do Pico weer nieuw leven in te blazen. Dit initiatief leidde uiteindelijk tot de oprichting van het wijnbedrijf in 2014. 

In deze state-of-the-art winery met misschien wel het mooiste proeflokaal wat ik ooit heb gezien qua uitzicht, proeven we deze middag een verscheidenheid aan wijnen terwijl we aan uitkijken op de oceaan, de met ‘Currais’ omheinde wijngaarden én de vulkaan Pico. Alle drie definiëren ze de  diversiteit van dit unieke landschap. De vulkaan Pico, tevens het hoogste punt van Portugal met 2317 meter hoogte, komt voor de gelegenheid zelfs achter de wolken vandaan. En dan zit je daar met een glas wijn en die vulkaan als uitzicht. Toegegeven, dan smaakt alles goed. 

Vulkanisch wijnlandschap

Loop je hier rond dan waan je je in een compleet andere wereld. Dit is een wijnlandschap dat je niet vaak ziet en waar je vooral zo letterlijk het vulkanische ziet terugkomen. Inês laat ons tijdens de rondleiding ook nog even het restaurant zien, en attendeert ons erop dat er nog wel een tafeltje vrij is aan de moderne marmeren bar. Ik had tot op heden nog niet zo bijzonder gegeten in Portugal dus ik was al blij dat er plek was . Hier aten we letterlijk op sterrenniveau inclusief oudere jaargangen uit de vinotheek van het wijnhuis. En wat bleek? De chef had stage gelopen in Nederland bij onder andere het Nonnetje ** en PureC ** – niet de minste namen.  Tijdens dit diner kregen we nog twee geweldige wijnen te proeven, die ik graag hieronder wil toelichten.

Verdelho 3 Ilhas 2017

Is het het moment? Het uitzicht? Het geweldige eten? Of is deze wijn echt gewoon waanzinnig. De druiven komen zoals de naam al doet vermoeden van drie eilanden. Het zijn de drie wijnproducerende eilanden: Terceira, Graciosa en Pico, het grootste eiland van de drie. Dit is alsof je Krug Champagne zonder bubbels drinkt. Rijk, getoast, gebrande noten. En een ongekend lange, minerale finish. Ik had het geluk nog een tweede keer zo’n fles te kunnen scoren in een restaurant op Horta (ander eiland, 20 kilometer van Pico). En ook daar net zo geweldig, ik ben fan! 

Sabor(z)inho by Antònio Maçanito (fles sample 2019)

Portugal staat nog steeds bekend om zijn krachtige rode wijnen met tannines en hoog alcohol. Deze Sabor(z)inho bewijst het tegendeel. Smokey, klein rood bessenfruit. Aardbei, vanille, cranberry. Dit is mega. Elegant en fluweelzacht. We proefden als een van de eerste de 2019 jaargang. 2018 was uitgeroepen tot de op drie na beste wijn van Portugal. Ik snap wel waarom. Mindblowing.

Kortom: ben je op de Azoren,  sla dan zeker een bezoek aan dit domein niet af. De wijnen, het uitzicht, het eten en de mensen: het is weergaloos. 

Om je alvast lekker te maken vind je hieronder uitgebreide proefnotities van alle wijnen die we geproefd hebben bij The Azores Wine Company. De wijnen zijn beperkt beschikbaar in Nederland, maar een aantal zijn verkrijgbaar bij oa. Andre Kerstens Wijnen. 

Branco Vulcanico 2021

Fris, floraal, citrus, vlierbloesem witte perzik. Makkelijk, levendig.

Verdelho Original 2019

Biscuit, ananas, rijpe appel, strak en fris in de smaak, goede zuren, spannend.

Arinto dos Açores 2019

Zilt, smokey, mineraal, strak, zuiver. Wijnranken staan dicht bij de zee op slechts 100 meter afstand. Zei iemand oesters?

Arinto dos Açores Bandeiras 2019

Honing, rijp, zilt, vers uitgeknepen citrus, power, lengte en geweldige zuren. Wax en iets oxidatief maar wel aangenaam. 

Arinto dos Açores São Mateus 2019

Oxidatief, rijpe gele appel, orange marmelade, smokey, in de smaak wederom goede zuren. Iets meer ingetogen. 

Arinto Des Açores Sur Lies 2020

Getoast brood, biscuit koekjes zoals moeder ze vroeger maakte. Meer lengte, vulling en power door het lie contact. Goed zuur, vanille-ijs. Fijn gedoseerd hout. 

Arinto des Açores 2017

Natte steen, mineraal, doet denken aan riesling, wax, hint van petrol, sinaasappel, gekonfijt fruit. Geweldige lengte. Indrukwekkend glas. 

Arinto des Açores Indigenas 2020

Natuurlijke fermentatie, puur, aromatischer, perzik, citrus, doet een beetje denken aan Galicië. Zeebries in je glas. 

Terrantez do Pico 2020

Witte perzik, citrus, sinaasappelschillen, zuurstok fris, napoleon snoepjes, witte grapefruit, floraal.

Canada do Monte 2019 

95% Arinto en boal, verdelho, honing, goudgeel in het glas. Zilt in het glas, mag ik een glas water? Wat is dit geniaal, doet denken aan witte Bordeaux. Rijk, romig, complex en knijter zout. Geweldig bewaarpotentieel. 

Rosé Vulcânico 2020

Vanille, granaatappel, licht, framboos aardbei en toch goede zuren. Dit is wel even anders dan de zoveelste makkelijke rosé

Proibida (verboden) Tinto 

Gemaakt van isabella, hybride druivenras. Foxy, aardbeienwijn, bubblegum. Stal, boerderij, krijtdropjes. Beter dan wat ik eerder van Amerikaanse hybrides heb geproefd. Vooral het aardse aroma creëert balans in deze wijn. 

Arinto dos Açores 2017 Sur Lie

Meer ontwikkeld dan de 2020, maar deze wijn heeft zeker potentie om verder te ouderen. Wat nootachtige dan de 2020, en de fractie houtopvoeding die de wijn heeft gehad is mooi verweven. 

Vinha Centaria DO Pico Arinto from the Azores (>85%)

Verdelho en alicante branco. Van enkele van de oudste wijngaarden en nog pre-phylloxera van Pico. 100+ jaar. Complex, iets gesloten, deze wijn heeft zeker tijd nodig. Maar ook wederom een ongekende frisheid en spanning. We dronken de wijn bij zacht gegaarde octopus van het eiland, vinaigrette van koriander met rode peper. Een combinatie to die for! 

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.