Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingHet mooiste op de wereld vind ik verkleedpartijtjes. Behalve carnaval, maar dat komt door de muziek en de zachte G. Nu was het vorige week Halloween, dus met een beetje creativiteit kom je dan al snel uit op ‘Hallowien’. Wien is wijn op z’n Zeeuws, maar als je dat moeilijk vindt, mag je ook ‘Hallowine’ zeggen. Dat het wel een week na Halloween plaatsvindt, mag de pret niet drukken. Wij gaan proeven!
Dit keer bestaan de proefrondes uit een ‘battle’. Dan staan er twee wijnen tegenover elkaar. Zo leer je je smaak (her)kennen. Omdat de Club nog niet zoveel glazen bezit, gebeurt dit in teams. Dus zoek je favoriete wijnpartner uit (van wie je niet vies bent) en duik samen in het wijnglas. Aan de glazen heb ik een wit of een roze touwtje geknoopt, zodat ik de wijnen goed kan verdelen. Daarnaast hangt er een klein bedeltje aan elk glas, zodat iedereen na 5 wijntjes nog steeds weet welk glas van hem of haar is (in principe). Het blijkt wel moeilijk serieus genomen te worden met een spijker door je hoofd, maar ach…
De proeflijst in het kort:
- Veuve Ambal – Crémant de Bourgogne, Frankrijk – € 12
- Phillipponnat Brut – Champagne, Frankrijk – € 40,50
- Josmeyer Le Fromenteau (2009) Alsace, Frankrijk – € 22,95
- Reyneke (2013) Stellenbosch, Zuid-Afrika – € 9,80
- Domaine Engel (2013) Alsace, Frankrijk – € 11,85
- Le Monsard Les Heritiers (2011) Macon-Bussiéres, Frankrijk – € 22
- Rimauresq (2013) Provence, Frankrijk – € 12,45
- Boschendal (2011) Franschhoek, Zuid-Afrika – € 8,75
- Di Lenardo (2013) – Fruili, Italie – € 8,90
- Stimson (2011) – Washington, Amerika – € 8,95
- 1e Cru de la Comme (2009) Santenay, Frankrijk – € 25
- Dr Renwick (2011) Marlborough, Nieuw-Zeeland – € 15,95
- Chateau Cordet (2010) Frankrijk – € 24,90
- The Chocolate Block (2011) Stellenbosch, Zuid-Afrika – € 23,85
- Chateau Duguat (2010) Sauternes, Frankrijk – € 8
- Graham’s Late Bottled Vintage Port (2008) – Porto, Portugal – € 16
Battle of the bubble
Wijn 1: Veuve Ambal – Crémant de Bourgogne, Frankrijk – € 12
Wijn 2: Phillipponnat Brut – Champagne, Frankrijk – € 40,50
Beide souvenirs uit Frankrijk. Deze Crémant de Bourgogne heeft ere-clublid Hanneke vorig jaar ontdekt in la douce France. Een fruitige (citrus) bubbel met fijne mousse voor een euro of 7. Wat mij betreft doet -ie niet onder voor een glas Moet. Eerlijk is eerlijk, het was wel duidelijk dat er Champagne in het andere glas zat. Het is complexer. Je proeft zeker ook iets van citrus terug, maar gecombineerd met hinten van hazelnoot en wat aardse tonen. Hoe komt dat? Door de pinot noir. Mijn favo champagne, tot dusver. Beide wijnen zijn 100x goedkoper als je ze in Frankrijk op de kop tikt. Rij een Carrefour binnen en sla je slag.
Herken de druif, deel 1
Wijn 3: Josmeyer Le Fromenteau (2009) pinot gris – Alsace, Frankrijk – € 22,95Wijn 4: Reyneke (2013) sauv-blanc en sémillon – Stellenbosch, Zuid-Afrika – € 9,80

De pinot gris zorgde voor veel ‘oohs’ en ‘aahs’. Het was een leermomentje, en dat vind ik mooi om te zien. Pinot gris uit de Elzas geeft zwoele, sappige wijnen met een beetje rokerige smaak. Het kenmerk van de pinot gris. We combineren deze pinot gris met een stukje gerookte forel. Dikke tip voor wijnspijs-combinaties: je kan voor het contrast gaan (zie wijnronde 8), maar je kan ook juist een typische smaak onderstrepen met dezelfde smaak in je gerecht. We kiezen voor het laatste, en dat bevalt heel goed.
Dan de Reyneke, een blend van sauvignon blanc en sémillon uit Zuid-Afrika en tevens de lekkerste wijn van Lowlands dit jaar. Een hele frisse, fruitige wijn met mooie zuren, citrustonen, groene appel en kruisbes. Goed in balans! Sémillon is nog niet vaak voorbij gekomen in de Club, maar het is toch een buitengewoon veelzijdig druifje. Fris en fruitig zoals in deze wijn toegepast, maar ook bij uitstek geschikt voor ‘edele rotting‘, wat je bijvoorbeeld weer vindt in de dessertwijnen van de Sauternes (zie wijnronde 8).
Herken de druif, deel 2
Wijn 5: Domaine Engel (2013) gewurztraminer – Alsace, Frankrijk – € 11,85Wijn 6: Le Monsard Les Heritiers (2011) chardonnay – Macon-Bussiéres, Frankrijk – € 22

We blijven nog even in de Elzas met de gewurztraminer. Een schitterend druifje als je het mij vraagt, omdat het zulke uitgesproken wijnen produceert. Super aromatisch, je glas ruikt naar bloemetjes (rozen!). Dit was de verrassing van de avond. Ik heb de wijn gecombineerd met een stukje munster kaas, de klassieke combinatie. Een mooi bruggetje naar de volgende wijnspijs-tip: denk lokaal! Munster kaas komt uit dezelfde regio, natuurlijk past deze perfect bij Gewurztraminer. Ze zijn daar niet gek.
Hier tegenover stond de chardonnay uit Bourgogne. Ubervol, rijk, boterig, complex. Zoveel smaak dat je glas bijna ontploft. Maar op de een of andere manier zijn de meningen bij Le Club du Vin hierover verdeeld. Er zitten veel sauvignon voorstanders in de groep. Zoek je een typische Bourgogne? Dan zit je hier goed. Helaas kon ik de wijn online niet terug vinden, maar hij is in ieder geval te koop bij de Gouden Ton in Rotterdam.
Hé, doe mij een rosé.
Wijn 7: Rimauresq (2013) cinsaut & tibouren – Provence, Frankrijk – € 12,45Wijn 8: Boschendal (2011) merlot, cab-sauv, shiraz, cinsaut, pinotage – Franschhoek, Zuid-Afrika – € 8,75

Elke Club du Vin proeverij doe ik een ode aan de rosé uit de Provence, want zo is het uiteindelijk allemaal begonnen. Rosé is het lekkerst met de zon op je hoofd, maar die denken we er vanavond even bij. Voordat we beginnen met proeven, stel ik de vraag: In welk glas zit de Provence? Gelukkig weet iedereen het antwoord. Een rosé uit de Provence heeft namelijk een hele herkenbare kleur: pipsroze. Wist je trouwens dat alle druivensap blank is? Misschien heb ik dit al een keer geschreven, maar ja, Rudolph heeft ook al duizend keer gezegd dat ‘ie zijn vanillestokjes bewaard om vanillesuiker te maken tijdens Rudolph’s Bakery, dus herhaling is goed. Enfin, druivensap is blank, ook van de blauwe druiven. Knijp er maar eens eentje uit. De kleur ontstaat door de schilletjes toe te voegen. Bij deze rosé gebeurt dat dus maar heel even. Je proeft aardbeien, rode bessen en uiteraard de Provençaalse kruiden terug in je glas. In deze rosés zit altijd een lichte kruidigheid verstopt, waardoor je ze goed kan combineren met gekruide gerechten. Wij combineren het met drie verschillende worstjes van Monsieur Saucisson uit de Markthal (3 voor 10 euro) te weten: de blauwschimmelkaas-worst, de Provençaalse-kruiden-worst en de 5-pepers-worst.
Deze worstjes combineren overigens ook goed met de rosé uit Zuid-Afrika. Ja, ik ben lyrisch over de Provence, maar de Boschendal rosé heeft me positief verrast. Heel sappig met veel rood fruit en voldoende kracht. Het is ook de huisrosé van Ter Marsch & Co op de Witte de With. Subliem met een hamburgertje!
How Merlot Can You Go?

Wijn 9: Di Lenardo (2013) merlot – Fruili, Italie – € 8,90Wijn 10: Stimson (2011) merlot – Washington, Amerika – € 8,95
Hebben ze in Washington ook wijn? Yes, they do. En helemaal niet verkeerd deze merlot met heel veel fruit. Donkere kersen met hinten van vanille, die zeker opgemerkt werden door de leden van de Club. De afdronk was wel erg kort, maar absoluut een prima slobber. Het was leuk om de italiaanse merlot er naast te proeven. Dezelfde druif, maar zo anders. De Lenardo is nog erg jong. Dat proef je terug in de tannines. Allebei goed te combineren met een stukje jonge kaas. Lekker dichtbij huis.
Oud tegen nieuw
Wijn 11: 1e Cru de la Comme (2009) pinot noir – Santenay, Frankrijk – € 25Wijn 12: Dr Renwick (2011) pinot noir – Marlborough, Nieuw-Zeeland – € 15,95
Toegegeven, ik heb een zwak voor pinot noir. Maar het is een moeilijk druifje. Zijn dunne schil maakt het de wijnboer lastig er iets van te maken. Maar als het dan lukt, oef… Door die dunne schil zijn de wijnen van pinot noir vaak licht rood van kleur. Zo kan je ‘m dus goed herkennen, want er zijn maar weinig andere druiven die dit ook hebben (dikke tip voor als je tof wilt doen!). Het ‘thuisland’ van de pinot is natuurlijk Bourgogne. Hier zit de wereldtop, maar wij als open-minded gezelschap, kijken wel verder dan onze neus lang is, en steken de oceaan over naar the land of the kiwi. Een jonge, hippe Nieuw-Zeelandse pinot tegen een super-traditionele Franse pinot. Ik durf niet te kijken.
Dat de Nieuw-Zeelandse pinot nog jong is, proef je aan de frisse zuren. Veel frisheid, maar door de rijping in eikenhouten vaten krijgt de wijn kracht. Ook weer heel anders dan de pinot uit de oude wereld. De gemeenschappelijke deler is kersen; het handelsmerk van de pinot noir. De pinot uit de Bourgogne is complexer, en meer een eet-wijn, terwijl ik de Nieuw-Zeelander ook heel goed, lichtjes gekoeld, voor me zie in de zomer op je balkon.
Het is vandaag koken met sterren, want Chantal en Jeroen bakken een perfect stukje eendenborst. Een klassieke combinatie met de pinot noir. Wil je ook zo’n perfect stukje eendenborst bakken? Het enige wat je nodig hebt, is de juiste timing. Bak de eendenborst aan beide kanten krokant (ongeveer 3 minuten per kant). Vervolgens eventjes in de oven, ongeveer 10 minuten. Dit is afhankelijk van hoe dik het vlees is, maar te lang is niet goed! Daarna even af laten koelen en vervolgens in dunne plakjes snijden.
De Santenay heb ik bij een boertje in Frankrijk gekocht, toen ik daar een fietstochtje door de wijngaarden deed. Helaas niet in NL te vinden.
The battle of the best
Wijn 13: Chateau Cordet (2010) – merlot, cab-sauv, cab-franc, Margaux, Frankrijk – € 24,90Wijn 14: The Chocolate Block (2011) – syrah, grenache, cab-sauv, pinotage, cinsault, Stellenbosch, Zuid-Afrika – € 23,85

Bij het voorbereiden van de proeverij liep ik nog even mijn aantekeningen door van de wijncursus. Ik zag Chateau Cordet staan met de notitie ”OMG, TOP” en drie sterren. Pic or it didn’t happen, snap ik. Nu is het zo dat The Chocolate Block in eerdere edities van Le Club du Vin als topper naar voren kwam, en waar nog steeds iedereen met warme gevoelens aan terug denkt. De hoogste tijd voor een battle…

Opnieuw ervaren we hier een wereld van verschil. Soms worden wijnen bestempeld als ”verfijnd” of ”elegant”, en dan denk je, oké, wat betekent dat? Proef dan maar eens de Chateau Cordet en alles valt op zijn plek. Die verfijning komt onder andere door de merlot. In de vorige proefronde hebben we al geleerd dat merlot dat meestal teweegbrengt. Deze wijn is een blend, ofwel een mix van meerdere druivenrassen. Te weten: 40% merlot, 30% cabernet sauvignon en 30% cabernet franc. De cabernets geven kracht en smaken van donker fruit (cassis en zwarte bessen) aan de wijn, terwijl merlot zorgt voor verfijning en balans. Top uitgevoerd in deze wijn, en bij deze een van mijn nieuwe favorieten.
Waar de Margaux uitblinkt in verfijning blinkt The Chocolate Block uit in kracht. Een volle, zware, krachtpatser uit Zuid-Afrika. Hoe komt dat? Heel simpel: de wijn bestaat uit 69% Syrah, 12% Grenach Noir, 10% Cabernet Sauvignon, 7% Cinsault, 2% Viogner. De eerste drie staan bekend om hun kracht, peperig- en kruidigheid.
Het zijn niet de goedkoopste wijntjes, maar als je een keer een zware dag hebt, zou ik zeker zo’n fles opentrekken. Dat maakt alles weer goed.
Sweet for my sweet
Wijn 15: Chateau Duguat (2010) sauvignon blanc, sémillon, muscadelle – Sauternes, Frankrijk – € 8
Wijn 16: Graham’s Late Bottled Vintage Port (2008) – Porto, Portugal – € 16
Een waar Eureka!-moment wat betreft de Sauternes. De clubleden zijn niet allemaal fan van dessertwijnen, wat ik tot op de dag van vandaag niet snap. Maar de wijnspijs-combinatie trok toch een aantal mensen over de streep. Ik had een terrine gemaakt van gorgonzola, roomkaas en jong belegen kaas. Dat bleek de perfecte combinatie. De scherpheid van de kaas wordt afgevangen door de zoetheid van de wijn, en de zoetheid van de wijn wordt gemaskerd door de scherpte van de kaas. Het vult elkaar aan. Het is fantastisch. Nog even een klein stukje theorie over Sauternes: de wijn wordt gemaakt van rotte druiven, ook wel ‘edele rotting’ genoemd, of in het Fransje: ‘pourriture noble’. Door de rotting verliest de druif veel sap, het overgebleven sap wordt geconcentreerder en zoeter; bijna stroperig. Het resultaat is een wijn met heel veel smaak en een behoorlijke zoetheid. Sauternes is ook niet goedkoop; dit is een 375 ml flesje én heb ik in Frankrijk gekocht, dus nog goedkoper. Crisis in je portemonnee? Scoor dan een Monbazillac. Dat ligt net naast Sauternes en biedt een prima alternatief. Gelukkig had ik daar ook nog een flesje van liggen…
De port combineren we met Hanneke’s brownie van pure chocolade. Een ware traktatie. Een Late Bottled Vintage (LBV) is een port uit één oogstjaar, die op dronk op de markt komt na 4 tot 6 jaar op eikenhouten vaten te hebben gerijpt. Het is een heerlijke, zachte port met smaken als zwarte bessen en een prettig zoetje. Verwar hem overigens niet met een vintage port, weliswaar ook een port uit één oogstjaar, maar met een veel langer bewaarpotentieel.
En daarna gingen we over op de slobbers, de cognac en de grappa. Dat leverde nog een pakketje hoofdpijn op de volgende dag….