Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Een van mijn favoriete recepten én successen is de vitello tonato. Helaas beschik ik niet over engelengeduld in de keuken, dus ingewikkelde recepten laat ik links liggen. Af en toe trek ik nog eens de stoute schoenen aan en probeer ik het, maar meestal denk ik ergens halverwege ‘dat kan sneller’ – wat soms goed uitpakt, maar soms ook niet. Dus doe ik het niet meer: uren in de keuken staan of zo’n moeilijk recept uitkiezen dat het gedoemd is te mislukken. Had ik al gezegd dat ik héél weinig geduld heb?
Dan moet je keuzes maken. Vandaar dus een très simpele versie van het klassiek Italiaanse gerecht: vitello tonato. Er zijn ook recepten waarbij je zelf de kalfsfricandeau klaarmaakt, dat duurt uren, maar de lokale keurslager doet dat ook heel goed 😉
Update 2017: Het blijkt dus dat je dat uren in de keuken staan gewoon kunt leren. Kijk maar naar dit spektakel of misschien ook deze met kalkoen.
Vitello tonato, ingrediënten:
Dit is op basis van een voorgerecht voor 4 personen.
- 300 gram kalfsfricandeau
- 1 blikje tonijn (op olie)
- 1 ei
- 1/2 theelepel mosterd
- 3 ansjovis
- 1 tot 1,5 deciliter olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel kappertjes voor mayo
- een paar kappertjes als decoratie
- zout, witte peper
Recept: Vitello tonato
Het had nog makkelijker geweest als je de mayonaise in een potje koopt, maar hey, deze mix-actie is het waard. Nog een dikke tip mijnerzijds: mocht je geen blender in huis hebben, gebruik dan alleen de dooier voor de mayonaise.
- Gooi het ei, mosterd, tonijn, ansjovis en citroensap in de blender.
- Even kort mengen en giet vervolgens de olijfolie erin – met een zo dun mogelijk straaltje -terwijl de blender aanstaat
- Stop wanneer de mayonaise volgens jou een goede dikte heeft bereikt
- Doe de mayonaise in een kom en meng de kappertjes (niet allemaal) erdoor
- Pak mooie borden uit de kast en bekleed deze met de kalfsfricandeau
- Schep een ruimte hoeveelheid van de tonijn mayonaise erover en serveer met wat extra kappertjes
Meer weten over wijnspijs? Scoor De Wijnspijsbijbel van Victoria Moore – een te gek boek vol met wijnspijscombinaties.
Welke wijn drink je bij vitello tonato?
Een heerlijke combinatie met de vitello tonato is de soave classico, een witte wijn uit het noorden van Italië. De soave classico dankt zijn frisheid aan de mineralen* en minder aan de fruitige zuren, zoals je bijvoorbeeld ziet bij een sauvignon blanc. De geur is vaak bloemig en in de smaak zijn er vele lagen te ontdekken: fruitig (gekonfijt tot rijp wit fruit), ziltig en een bittertje. Prachtig! Wijnhuis Pieropan maakt pareltjes. Ook de Soave Classico van Gini vind ik heel passend.
Een andere wijn waar ik ook ineens aan moet denken, is de roero arneis uit Piemonte. Een wit druivenras uit de Piemonte, waar je nooit iemand over hoort. Net als de soave is ook dit misschien een ander type wijn dan je waarschijnlijk gewend bent. Duidelijke bitters in de smaak. Typisch Italiaans, zeggen we dan.
Wil je liever rood? Zoek naar in de lichtrode wijnen, de fruitige soort. Dat kan bijvoorbeeld een licht gekoelde valpolicella zijn. Of de verduno pelaverga, dat lijkt me ook helemaal niet verkeerd.
*Blijft een gek concept, die mineralen in de wijn. Check even dit artikel over de zin en onzin over mineralen in wijn.
Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.