Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingAf en toe heb ik een vrije maandag. In die zin vrij, dat ik niet op kantoor zit, maar iets doe voor deze club. Een Champagneproeverij in het Amstel Hotel, een dagje bloggen of nog eens een bezoekje brengen aan de Markthal. De laatste tijd meed ik de Markthal een beetje. Maar ga je op een maandag, dan waan je je in een paradijsje, hoor. Ik loop rond, drink koffie en check het mooie plafond en mijn Instagram timeline. Eén foto trekt onmiddellijk mijn aandacht. World of Drinks organiseert samen met wijnhuis Marchesi di Barolo een Barolo proeverij. Voor 10 euro! Say what?! Ik ga me gelijk inschrijven en neem collega en nieuw-in-de-wijnwereld Denise mee.
De underdog van de Piemonte
We beginnen met een witte wijn uit de Piemonte. Voor velen een onbekende, maar ere-clublid Hanneke schitterde er al eens mee tijdens een eerder clubavondje: de roero arneis. Een witte druivensoort, die vaak gebruikt wordt om de beroemde Barolo wijn wat zachter te maken. Maar je weet hoe dat gaat, alle underdogs worden een keer op een podium gezet, zo ook de arneis. Het is een bijzondere wijn, anders dan je gewend bent. ‘Perzik en groene appel met een duidelijk bitter randje’ lees ik terug in mijn notitieboekje. Vittelo tonato schiet me als eerste te binnen.
Even Alba aantikken
We stappen over naar de rode wijnen van de Piemonte en krijgen als eerste een Dolcetto d’Alba. Een rode wijn van de dolcetto druif uit Alba, een gebied ten noorden van het dorpje Barolo. Met deze wijn wil het wijnhuis laten zien dat terroir (de bodem, klimaat en allerlei andere omstandigheden rondom de wijngaard) de wijn maakt. De goedkoopste druif op één van de beste gronden: wat doet dat? We drinken de wijn licht gekoeld: verrassend en fruitig ‘like eating a berry’.
We pakken door met een Barbera d’Alba Peiragal. Een rode wijn van de barbera druif eveneens uit Alba. Vroeger was dit de wijn voor de minder bedeelden. Kwantiteit ging boven kwaliteit, totdat er een wijnboer opstond en die filosofie omdraaide. Het resultaat mag er zijn. Deze barbera van wijnhuis Marchesi di Barolo is prachtig, elegant en rond. Mooi wijnjargon waar je eigenlijk niets mee kan, maar toch klopt het. Zwarte bessen en een goede kruidigheid zonder overheersend te zijn. Volgens de beste man het lekkerst met witte truffel. Wie ben ik om dat tegen te spreken? Misschien heeft Monsieur Saucisson wel een stukje truffelworst voor je.
Nebbiolo, de pinot noir van Barolo
Het is tijd voor de nebbiolo, het vlaggenschip van de Piemonte. De druif der druiven. Net zoals de pinot noir in Bourgogne de lakens uitdeelt, doet nebbiolo dat in de Piemonte. Al zeg ik dat eigenlijk verkeerd, want in beide gebieden is het eigenlijk niet de druif die de baas is, maar het terroir. De meest gangbare betekenis van terroir volgens Wikipedia is dat je in de wijn ‘de bodem’ kan proeven. Om die reden vind je in Bourgogne, maar ook in de Piemonte de wijngaard terug op het etiket, want daar gaat het om hier.
Van de nebbiolo druif worden twee van Italië’s meest begeerde wijnen gemaakt: Barbaresco en Barolo. We starten met een single vineyard Barbaresco, de Barbaresco Serragrilli, waarbij Serragrilli de naam is van de wijngaard. Wauw, sappig, intens én wonderbaarlijk fruitig. Dat laatste zeg je niet zo vaak over een nebbiolo, die zich vaak kenmerkt als krachtig en tanninerijk.
Drie keer Barolo
Hoe vaak maak je het mee dat je achtereenvolgens die verrukkelijke Barolo’s proeft? Niet vaak en ik prijs me gelukkig. Als eerste krijgen we een Barolo Tradizione. Een echte eetwijn. Doorlopen naar één van de slagers in de Markthal, want deze wijn vraagt om een sappige steak! Tradizione slaat op het feit dat er meerdere wijngaarden in het spel zijn.
De druiven mogen van alle wijngaarden uit de Barolo streek komen. Barolo is een een dorpje op een heuvel dat omcirkeld wordt door wijngaarden. Een fantastisch uitzicht. Een dikke tip als je nog een vakantieadresje zoekt.
Vervolgens verschijnt er een single vineyard Barolo op tafel. De druiven komen enkel van de wijngaard Cannubi. Alweer ietsje specifieker: de wijnboer heeft (meer) controle over zijn oogst. Een deel van de wijn wordt gelagerd in grote eikenhouten vaten van 30-35 hectoliters. Het andere deel ondergaat de lagering in kleine vaten van 225 liter. Samen ondergaat de wijn nog een rijping van één jaar op de fles voor het in de verkoop gaat. Een verfijnde wijn met zachte tannines, maar boordevol kracht: leer, eucalyptus, tabak en vanille. Ogen dicht en genieten.
Last but not least wordt de Barolo Riserva Della Casa ingeschonken. Hoewel ik al onder de indruk ben van de naam, moet ik ook weten dat deze wijn 95/100 punten scoort bij Robert Parker, een bekende Amerikaanse wijncriticus. De man van het wijnhuis is zichtbaar trots. Mooi om te zien. Toevallig weet ik dat Robert houdt van hout, veel hout. Check. Scherp als een mes, intens en vol tannines. Geen vrouwelijke elegantie, maar een krachtpatser in al zijn glorie.
World of Drinks zit in de Markthal en organiseert regelmatig wijnproeverijen (zie website).