Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingOpeens zit je daar – jurk aan, kroon op – naast niemand minder dan wijnschrijver Harold Hamersma en de Commissaris van de Koning Han Polman in het KLM-wijnpanel. Vandaag wordt er wijn geproefd. En niet zomaar. Ter ere van de 10-jarige samenwerking tussen Wijnhoeve de Kleine Schorre en KLM is er een reuzeproeverij georganiseerd.
Om half 3 moest ik, als de Zeeuwse wijnkoningin, aanwezig zijn, zodat ik een flying entree kon maken per helicopter. Vanuit de lucht zag ik de stewardessen in KLM-blauw al staan. Ik mocht direct op de foto met Johan van de Velde (de wijnboer), de Commissaris en Wim Spelt (directeur Product Management), die vandaag prijkt in het Stan Huygensjournaal van De Telegraaf.
KLM & De Kleine Schorre
Wat heeft onze nationale luchtvaartmaatschappij met Wijnhoeve de Kleine Schorre? Dat verhaal begon dus tien jaar geleden met de toenmalige KLM-wijninkoper Ger Bergkotte. Zoals eigenlijk alle grote wijnverhalen ‘per toeval’ ontstaan (denk aan: de bubbels in Champagne of de geschiedenis van port), was dat hier niet anders. Ger was toevallig op vakantie in Zeeland. Zonder zich voor te stellen bracht hij een bezoekje aan de wijnhoeve en nam hij drie flessen mee naar huis om te proberen. En nu staan we hier op het grootste KLM-wijnpanel ooit!
Grootste KLM-wijnpanel ooit
Het wijnpanel moet antwoord geven op de vraag welke wijnen volgend jaar worden geserveerd in de World Business Class. Dit gebeurt onder leiding van de Commissaris van de Koning, maar ook nipt wijnschrijvend Nederland mee: Ronald de Groot (oprichter wijntijdschrift Perswijn), Harold Hamersma (bekend van zijn columns in NRC en Parool) en Hubrecht Duijker (wijnschrijver van o.a. De Wijnalmanak) en natuurlijk de inkopers van KLM: Ger Bergkotte, Nao Dekkers en Monique Kooper.
Hubrecht Duijker refereert nog aan de ‘bubbeltax’ – de extra belasting die de overheid rekent op mousserende wijnen. Ooit in het leven geroepen onder het mom van ‘als je Champagne kan betalen, kun je ook wel wat meer belasting betalen’. Vanaf 1 januari 2017 is deze afgeschaft en kunnen we dus helemaal losgaan! Proost op dit heugelijke feitje!
Ook de andere KLM’ers, zo’n 150 man sterk, stemmen mee. Iedereen krijgt een stembiljet in de vorm van een boarding pass waarop ze de wijnen een cijfer kunnen geven.

Van rivaner tot pinot gris
We proeven blind vier wijnen: rivaner, auxerrois, pinot blanc en pinot gris. De eerste twee herken ik meteen. Lekker fris, lekker fruitig. Vind het soms moeilijk om de geuren en smaken te verwoorden, maar Hamersma tipt me: denk in associaties. In dat geval associeer ik de rivaner met een dagje strand. Te warm om ook maar iets te doen, dus lekker nippen aan deze frisse verschijning. Auxerrois brengt me gelijk terug naar het avondje wat ik organiseerde voor vrienden: Zeeuwse wijnen bij Zeeuwse gerechten. Hiermee zie ik mezelf wel zitten de Business Class. Bij de pinots wordt de smaak wat voller. De laatste, pinot gris, blijkt de hit van de middag. Helaas voor Johan zijn daar te weinig flessen van (KLM wilt er 20.000 afnemen). Tja, schaarste. Dat komt de smaak vast alleen maar ten goede.

Een mooie week
Het was me het weekje wel. Afgelopen zondag proefden we op hoog niveau, dat wil zeggen: het penthouse van De Rotterdam en op donderdag proef ik wijn met KLM en de wijnschrijvers van Nederland. Eentje voor in de boeken 😉
Wie weet, kom ik een van jullie aanstaande vrijdag weer tegen, want dan vlieg ik naar Stavanger!