Wijnspijs: pompoensoep en sangiovese

Wijnspijs: pompoensoep en sangiovese

Bij het verzinnen van dit recept had ik van te voren een aantal voorwaarden verzonnen. Het moest een voorgerecht zijn. Nu kun je deze pompoensoep ook prima als volwaardige maaltijd zien, maar dat was in dit geval niet mijn plan de campagne. Voorgerecht, dus. En ik wilde er graag een sangiovese bij schenken. Even denken, wat past er bij sangiovese? Welke kant gaan we op? Ik besloot de Wijnspijsbijbel te raadplegen. Daar zag ik een enorm dikke tip: pompoensoep met venkel en salie. Dat ga ik maken en bedacht er onderstaand recept bij.

Recept voor pompoensoep met venkel

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • 1 flespompoen
  • 1 venkel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (ik gebruik maar de helft)
  • 8-12 plakjes pancetta (naar smaak)
  • 1 bosje salie
  • 1 zuurdesem stokbrood
  • 2 klontjes roomboter
  • 1 liter groentebouillon (of meer, naar smaak)
  • Olijfolie
  • zout en peper

Pompoensoep met venkel maken

Verwarm de oven op 160 graden. Snij de flespompoen in repen en haal de zaadlijsten eruit. De schil mag er aan blijven. De schil gaat er makkelijker af als de flespompoen even in de oven is geweest. Leg de repen in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie, peper en zout en parkeer de schaal voor 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Snij de knoflook, venkel en rode peper fijn. Ik gebruik de helft van de peper zonder de zaadjes. Als je van pittig eten houdt, dan kun je meer gebruiken. Niet meer dan één peper, want dan overstemt het de wijn.

Verwarm een soeppan en voeg een klontje boter en wat olijfolie toe. Als de boter gesmolten is, voeg je de knoflook, peper en venkel toe. Hou het vuur laag, de knoflook mag niet verbranden.

Haal de pompoen uit de oven. Haal de schilletjes eraf en hak de repen in grove stukken. Het maakt niet uit als de pompoen nog niet helemaal gaar is – dat komt straks goed in de pan. Voeg de stukken pompoen toe aan de soeppan. Roer de groenten even door en voeg de groentebouillon toe. Ik heb niet gekeken hoeveel groentebouillon ik heb gebruikt – doe dit naar smaak. Ik hou van dikke, gebonden soep, dus gebruikte niet zoveel. Het is niet nodig om meer dan één bouillonblokje te gebruiken, vind ik.

Als de pompoen redelijk zacht is geworden, mag alles in de blender (of staafmixer in de pan). Voila, klaar is kees. Breng op smaak met zout en peper.

Bak in een koekenpan de pancetta krokant. Hou vier reepjes apart om te serveren op de soep. Snij de rest fijn en voeg toe aan de soep. Verdeel de soep over vier kommen en serveer ze met een reepje pancetta en een blaadje salie.

Zuurdesembrood gebakken in salieboter

Verwarm een klontje boter in een koekenpan. Als de boter gesmolten is, voeg je een paar blaadjes salie toe. Roer door, zodat de salie goed in de boter trekt. Voeg dan stukjes stokbrood toe en bak ze zachtjes aan in de pan.

Wijnspijs pompoensoep met sangiovese Pompoensoep met sangiovese

Wijnspijs: sangiovese

Als mensen een favoriete druif moeten kiezen, dan zeggen ze vaak nebbiolo of pinot noir. Dat zijn de hitjes onder de druiven. Snap ik, want ze maken topwijnen. Maar sangiovese kan er ook wat van. Veel kruidiger en zwoeler, maar o zo mooi. Aards, rustiek en vaak hartig. I like. Een goede match met de pompoensoep is de Briolio, de Chianti Classico van het huis. 

Vorig jaar ben ik op bezoek geweest bij Castello di Brolio in de Chianti-streek. Het is één van de oudste wijnhuizen van Italië, het grootste huis van Chianti én stond aan het begin van de geschiedenis van deze regio. Castello di Brolio bestaat namelijk al sinds 1141. Say what? Ik mocht er binnenkijken, dat lees je hier.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.