Wijnglazen: voor elke wijn een ander glas

Wijnglazen: voor elke wijn een ander glas

Als je me vijf jaar geleden zou hebben gezegd dat ik nu verschillende wijnglazen zou hebben – specifiek voor het type wijn – had ik je voor gek verklaard. Eerlijk is eerlijk, toen vond ik het ook hartstikke oké om wijn uit een plastic bekertje te drinken. Of uit een bierglas. Oh, the places you’ll go…

Want toen kwam Frankrijk en was ik ineens hooked aan wijn. Vorig jaar kreeg ik als verjaardagscadeau zulke glazen. Een set voor houtgerijpte chardonnay, set voor shiraz uit de Nieuwe Wereld en een setje Riesling glazen. Hoewel ze het me met plezier gaven, keken mijn vrienden me toch een tikkeltje sceptisch aan: draai je nu niet een beetje door?

Waarom zou je dat willen?

Goede vraag, want deze glazen zijn niet goedkoop en je moet ze ook nog eens met de hand afwassen. Tja, ik wéét het, maar ik vind het magisch. Er gaat echt een hele nieuwe wereld open. Het werkt écht.

Het heeft te maken met twee zaken. Ten eerste is de grootte van het glas belangrijk, dit bepaalt hoeveel lucht erbij de wijn kan komen voordat ‘ie in je mond komt. Ten tweede gaat het ook om de vorm van het glas, omdat deze voor een groot gedeelte bepaalt hoe en waar de wijn in je mond terecht komt.

Lucht

Ik ga er vanuit dat de meeste lezers van Le Club twee soorten wijnglazen hebben (of in ieder geval deze soorten kennen): wijnglazen voor witte wijnglazen en wijnglazen voor rode wijn. Rode wijnglazen zijn vaak ietsje groter dan witte glazen. Dat komt omdat de complexe aroma’s van de rode wijn vaak meer lucht nodig hebben. Door het contact met het zuurstof worden de aroma’s in de wijn wakker geschud. Voor witte wijn gebruiken we juist kleinere glazen, omdat ze 1) kouder blijven 2) niet zoveel complexe aroma’s hebben als rode wijn 3) de wijn dichter bij je neus zit.

Binnen rood en wit zijn er natuurlijk een legio aan stijlen en smaken. Om die beleving compleet te maken zou je dus ook je glas daar op kunnen aanpassen.

wijnglazen: voor elke wijn een ander glas
Glaswerk: de ultieme test

Vorm

De vorm van het glas bepaalt hoe de wijn terecht komt in je mond. We kennen allemaal nog wel het plaatje van de tong uit biologieles. We proeven zoet, zuur, zout en bitter. Hoever moet je je hoofd buigen om een slok te nemen? Hoe komt de wijn in je mond terecht?

wijnglazen: voor elke wijn een ander glas

Dat zijn allemaal vragen waar sommeliers en glasfabrikanten mee te maken hebben. Hieronder zie je links het glas voor houtgerijpte chardonnay en rechts een basis wijnglas voor witte wijn (riesling). Voor de oplettende kijker: de glazen zijn inderdaad niet met eerdergenoemde wijnen gevuld – rode wijn leek me makkelijker voor de foto. Kijk maar eens naar de vorm.

De wijn in het eerste glas heeft een veel breder vlak, dan de wijn in het tweede glas, wat meer in een puntje loopt. De kelk van het eerste glas is veel groter. Die twee zaken samen bepalen waar de wijn in je mond terecht komt. Dat heeft dus heel veel invloed op de smaak en je smaakbeleving.

Een kelk met een grote doorsnede, zoals het glas links, brengt de wijn halverwege je mond. Daar waar je zuur proeft. Een glas met een kleine doorsnede zorgt er juist voor dat het op het puntje van je tong terecht komt. Dan proef je eerst zoet en ga je daarna door naar het zuur.

Stel, je proeft een sauvignon blanc, een wijn met een vrij hoge zuurgraad, in het linker glas. Dan komt die – patsboem – midden op je tong terecht. Hartstikke zuur! De wijn smaakt dan 180 graden anders dan wanneer je ‘m in het tweede glas had geproefd. Dan komt ‘ie harmonieus binnen op het puntje van je tong, waar je mooie fruit tonen proeft en vervolgens naar de zuren gaat. Drink je een houtgerijpte chardonnay in het eerste glas, waar het voor bedoeld is, dan is het juist goed dat de wijn midden op je tong terecht komt. In zo’n wijn zijn de zuren vaak wat gematigder en mogen ze wel een beetje benadrukt worden…

Eerst zien dan geloven

Eerst zien (lees: proeven) dan geloven. Nu ga ik je echt niet aanraden om alle glazen te kopen voor alle wijnen. Dat is way too much. Ga eerst maar eens zelf experimenteren.

Dat kan je hartstikke makkelijk thuis doen met de wijnglazen die je hebt. Schenk dezelfde wijn in drie verschillende glazen. Het is ook leuk om er een limonadeglas of theemok naast te zetten voor het effect. Nodig een paar vrienden uit en organiseer een heuse glasproeverij. Superleuk om te doen en gegarandeerd verbaasde gezichten. Iedereen kan z’n favoriete wijn meenemen (en eventueel extra glazen) en zoek samen uit in welk glas de wijn het beste tot z’n recht komt qua geur en smaak.

Madeline van Winefolly doet het even voor:

Als je het eenmaal met eigen ogen hebt gezien (of eigen tong hebt geproefd), kun je overwegen de volgende stap te zetten. Ik zeg het voorzichtig, want het is een mooie wereld waar je steeds meer van wilt… Ik zit nu al weer te loeren naar de rode Bourgogne glazen, of van die mooie tulpvormige Champagne glazen…

Begin bij het begin. Heb je een favoriete wijn, bijvoorbeeld elegante pinot noirs of juist de grote blockbusters uit de Nieuwe Wereld? Dan is het leuk om juist voor die wijn een set speciale glazen aan te schaffen. Dat wordt dubbel genieten 😉

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.