Wijnen bij de kerstklassiekers (voorgerechten)

Wijnen bij de kerstklassiekers (voorgerechten)

Het is zaterdagochtend en ik typ in ‘kerst voorgerechten’ in Google. Ik surf de pagina’s af die me vertellen wat de populairste kerstgerechten min of meer aller tijden zijn. Op basis daarvan heb ik onderstaande lijst gemaakt. Het leek me een handig hulpmiddel, omdat ik zelf jarenlang de draad kwijt ben geweest – welke wijn schenk ik hierbij? Inmiddels pak ik het anders aan. Ik zoek eerst de wijn uit en bedenk daarna pas het gerecht. Gaat ook best goed.

#1 Garnalencocktail met Rivaner

De kerstklassieker bij uitstek. Ik hoop dat ‘ie nog even fier op elke kersttafel staat als twintig jaar geleden. Het blijft een favoriet. Wel met échte Hollandse garnalen, dat is het lekkerst. Tja, wat schenk je daar dan bij? Gelukkig voor jou is er genoeg keuze. Wat je wilt, is een frisse, fruitige wijn met lekker wat zuren. Met sauvignon blanc scoor je zonder twijfel punten. Zo eentje uit Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Nog net één puntje meer scoor je met deze rivaner van De Kleine Schorre en daarvoor kun je gewoon naar het ‘oude’ Zeeland.

IMG_0905
Check hier het recept

#2 Eendenborst met Rosé Champagne

Gerookte eendenborst, bijvoorbeeld in een salade met vijgen en parmezaanse kaas, gaat énorm goed met rosé champagne. Die kleur krijgt Champagne door pinot noir, een blauwe druif. Geeft de bubbel ook een sappig en fruitig karakter mee, wat heel goed past bij het vlees. Om het helemaal af te maken maak je een fruitige dressing van olie, azijn en bramenjam. Heerlijk! Met zo’n voorgerecht is de toon ook gelijk gezet, niet waar?

eendenborst - wijn bij kerstklassiekers
Check hier het recept

#3 Gravad lax met Riesling

Het water loopt me in de mond bij het schrijven van deze blogpost. Gravad lax heeft ook al eens op onze kersttafel geschitterd. Het is een van oorsprong Scandinavisch gerecht en betekent letterlijk ‘begraven zalm’. Dat was namelijk wat zeelieden vroeger deden. De zalm werd ingezouten en begraven in het zand om verder te rijpen. Bij de vishandel kun je het kant-en-klaar kopen, maar je kunt het ook zelf maken volgens dit recept. Het is hoe dan ook een goed verhaal aan tafel.

De safe bet is opnieuw je trouwe sauvignon blanc. Die hoge zuren, zinderende frisheid en dorstlessende karakter blijven succesvol aan tafel. Maar er is meer… Harold Hamersma himself tipt namelijk deze riesling met een klein zoetje. Kijk, daar was ik zelf niet 1-2-3 opgekomen. Bedankt, Harold!

#4 Oesters met Cava of Champagne

Leuk om de kerstavond mee af te trappen: oesters! Eentje die je absoluut een keer moet proberen bij Champagne: gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas. Een umami-effect van hier tot Tokyo. De zuren van Champagne, het zout van de Parmezaan, het zilt van de oesters – perfectie!

Natuurlijk kun je in plaats van Champagne ook Cava schenken. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne, maar komt uit Spanje. Over het algemeen is Cava ietsje-pietsje zoeter dan Champagne en kan het iets minder complex zijn. Het kan, maar het hoeft niet. Er zijn hele goede Cava’s, er zijn minder goede Champagnes. Alles is mogelijk. Ik kwam dit recept tegen op 24kitchen: Oesters met spinazie en Hollandaisesaus. Het lijkt me to die for met een glas cava!

Meer weten over het combineren van wijn en spijs? Check de 11 handige wijnspijs-tips!

#5 Kreeft met Meursault

Wil je een keer all-out gaan met kerst? Dan is dit misschien iets voor je. Ik waarschuw je wel alvast: hierna wil je alleen maar meer weten van wijn, want dit is bijzonder. Matt Kramer, Amerikaanse wijncriticus, zei ooit: ‘If gold had a flavour, it would taste like Meursault’. Meursault is een beroemd dorpje in Bourgogne vanwege haar chardonnays. Hier worden romige, fruitige wijnen gemaakt, die perfect passen bij iets rijks als kreeft.

#6 Vitello Tonato met Soave Classico

Bij vitello tonato hoort natuurlijk een witte wijn uit Italië. Mijn favoriet is Soave uit het noorden. Soave wordt gemaakt van garganega. Het zijn vaak volle wijnen met een goede zuurgraad. Ik omschrijf het vaak als een funky sauv blanc. Het heeft wel de zuren, maar die komen van rijper fruit. Sinaasappel en meloen. Niet dat groen van sauv blanc. Wel bloemen, bitters en bijenwas. Vaak ook iets zoutigs in de afdronk. Mooie wijnen. Zoek wel naar een Classico of Superiore. De ‘gewone’ Soave hebben minder diepgang en met kerst (en bij de vitello) willen we natuurlijk wel diepgang!

blank
Vitello Tonato (recept)

#7 Coquilles St Jacques met Pouilly-Fuissé

Voor coquilles gaan we terug naar chardonnay. We snappen inmiddels wel waar de uitdrukking ‘eten als een Bourgondiër’ vandaan komt, he? Meursault, Pouilly-Fuissé, Chablis – allemaal chardonnay, maar ieder een eigen stijl. Serveer je de coquilles in een botersaus? Pouilly-Fuissé is je vriend. Deze chardonnay is net iets lichter dan Meursault, maar heeft wel dat vettige – perfect bij de botersaus!

Staat er bij jou ook zo’n klassieker op tafel? Ik ben benieuwd naar je wijnkeuze. Staat jouw voorgerecht er niet tussen? Stuur een berichtje of laat een reactie achter hieronder. Alvast een fijne kerst!

Meer wijnvertier?

Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates 

**

Zin om een avondje dieper het glas in te duiken? Boek een proeverij van Le Club des Vins of geef je op voor de wijncursus.

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.