Wereldwijde wijnproductie en consumptie in 2018

Wereldwijde wijnproductie en consumptie in 2018

Wereldwijde wijnproductie en consumptie. Hoeveel wijn wordt er wereldwijd geproduceerd? Wordt er meer witte of meer rode wijn gemaakt? Welk land is de grootste afnemer? Wetenswaardigheden die ik zou moeten weten, want ik heb tenslotte Unit 1 van de Diploma Course gehaald, maar helaas toch niet echt top of mind zijn. Vandaar dit artikel. Hoe staat het met de cijfers, de wijnproductie en de wijnconsumptie in de wereld?

Er is een update: bekijk de cijfers van 2021.

Hoeveel wijn wordt er wereldwijd geproduceerd?

In 2018 is er 293 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Dat is de grootste productie sinds 2004/2005 en een stuk meer dan 2017. Europa kampte met extreme weersomstandigheden in 2017, die de oogst flink hebben verkleind. Het tegenovergestelde gebeurde in 2018; het mooie weer zorgde op veel plekken voor een (veel) grotere oogst dan normaal.

De sterspelers, de landen met de hoogste wijnproductie, zijn: Italië, Frankrijk en Spanje. Samen zijn ze goed voor 51% van de totale wereldwijde wijnproductie. Italië staat al een paar jaar aan kop. Na the big three komt het eerste ‘Nieuwe Wereld’ land, de Verenigde Staten. De top 10 wordt gesloten door China. Ja, ook China maakt wijn. Bijna 10 miljoen hectoliter zelfs.

  1. Italië
  2. Frankrijk
  3. Spanje
  4. VS
  5. Argentina
  6. Chile
  7. Australia
  8. Germany
  9. South Africa
  10. China

Bron: BKwine.com

Benieuwd naar de cijfers van 2020? Lees dan dit rapport >

Waar zijn de meeste wijngaarden te vinden?

Op nummer één staat Spanje (bron). Het land heeft de meeste wijngaarden, maar staat op de derde plaats qua wijnproductie. Tja, droog en heet – dat gaat ten koste van de productie. Spanje wordt verrassend genoeg gevolgd door China en daarna – minder verrassend – Frankrijk op de derde plaats. China groeit hard, maar de meeste druiven gaan niet naar de wijnproductie, maar worden verkocht als tafeldruiven (en waarschijnlijk ook rozijnen?).

In 2020 namen wijngaarden wereldwijd ongeveer 7,3 miljoen hectare land in beslag.

Welk land consumeert het meest?

De totale wijnconsumptie staat op 246 miljoen hectoliter per jaar. Hoeveel er precies wordt geconsumeerd is lastig in te schatten, maar wordt doorgaans berekend door deze formule: productie + import – export. Sinds 2011 is de Verenigde Staten de grootste afnemer van wijn. Onderstaande top 5 consumeert er lekker op los en zijn goed voor de helft van de wereldwijde wijnconsumptie. Wow.

China is enorm gestegen sinds 2000, maar zag een dip van bijna 7% in 2018. Eenmalig dipje of nieuwe trend? De tijd zal het leren.

  1. Verenigde Staten
  2. Frankrijk
  3. Italië
  4. Duitsland
  5. China

De oplettende lezer begrijpt dat er meer wijn wordt gemaakt dan er wordt gedronken. Dat klopt, maar is niet direct reden tot paniek. Volgens BKWine valt het mee. De druiven kunnen bijvoorbeeld bedoeld zijn om een distillaat (grappa, cognac) of azijn te maken.

Bron: BKwine.com

Misschien leuk om te lezen: hoe wordt witte wijn gemaakt?

Welke druiven zijn het populairst?

Het meest aangeplante druivenras is cabernet sauvignon met een totaal van 340.000 hectare. Dat is zo’n 5% van het totaal. De wereld telt 6.5 miljoen hectare aan wijngaarden. Ter vergelijk: Nederland heeft een totale landoppervlakte van ruim 4 miljoen hectare.

  1. Cabernet Sauvignon, 340,000 hectare
  2. Merlot, 266,000 hectare
  3. Tempranillo, 231,000 hectare
  4. Airén, 218 000 hectare
  5. Chardonnay, 211,000 hectare
  6. Syrah, 190,000 hectare
  7. Grenache Noir, 163,000 hectare
  8. Sauvignon Blanc, 121,000 hectare
  9. Pinot Noir, 115,000 hectare
  10. Trebbiano Toscano / Ugni Blanc, 111,000 hectare

Met meer blauwe druivenrassen dan witte druivenrassen in dit rijtje geeft het ook een subtiel kijkje in de voorkeuren. Men drinkt meer rood dan wit. In een volgend artikel zal ik meer vertellen over de druivenrassen. Ik kan me voorstellen dat je nog nooit hebt gehoord van airén en dat je ook niet per se snapt waarom ugni blanc in dit rijtje staat (tip: Cognac).

Bron: Forbes, artikel 24 januari 2018

de grote druivenposter

De Grote Druivenposter

De Grote Druivenposter vertelt je alles over de belangrijkste druivenrassen: de smaak, waar ze vandaan komen en in welke wijnen ze worden gebruikt. Hang ‘m op de wc en krik in no-time je basiskennis op. In totaal staan er 184 druivenrassen op, dus tel uit je winst. Het ideale cadeau voor de wijnliefhebber.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.