Snelcursus: Hoe proef je wijn?

Snelcursus: Hoe proef je wijn?

De clubleden kunnen het inmiddels al dromen: de 5 s’s. Vijf s-en die jou in een zucht van wijnnoob naar wijnsnob brengen.

1. See

Bekijk de kleur en de structuur van de wijn. Eyes on the prize. Hou je glas bij voorkeur tegen een witte achtergrond met voldoende licht.

De kleur vertelt je iets over de leeftijd van de wijn. Een groenige gloed duidt vaak op een jonge wijn. Denk maar aan een jonge gruner of sauvignon blanc. Oudere wijn, bijvoorbeeld gerijpte rieslings of chardonnays gaan meer naar oranje. Ook bij rode wijnen verandert de kleur naarmate de wijn ouder wordt. Iets meer oranje / bruiner en de wijn kan wat transparanter worden. Daarnaast vertelt ook de intensiteit iets over het druivenras. Een pinot noir heeft niet zoveel pigment, terwijl een cabernet sauvignon of een syrah dat juist veel meer heeft.

Laat de wijn dikke tranen achter in het glas? Dan kan dat te maken hebben met het suikergehalte. Kijk maar naar een Sauternes. Ook wijnen met een hoger alcoholpercentage laten duidelijkere tranen achter in het glas. In geen geval zeggen ze iets over de kwaliteit van de wijn, mocht iemand dat beweren ;-).

Handig: wijnwoorden die voorbijkomen tijdens het proeven.

2. Swirl

Ruiken – walsen – ruiken – is de regel.

Door rondjes te draaien met je glas komt er zuurstof bij de wijn. Je schudt de wijn als het ware wakker, er komen meerdere aroma’s vrij. Mocht je niet super handig zijn, dan kan je je wijnglas ook op tafel zetten en op die manier rondjes draaien.

Dikke tip: ga nu niet als een bezetene rondjes draaien met je glas. Niet oké. Gewoon een slingertje, ruiken en klaar.

3. Smell

Aroma’s wakker geschud? Schroom dan niet en stop je neus diep in het glas. Hier draait het allemaal om en is super moeilijk. In het begin heb je alleen maar ‘oh ja, nu je het zegt’-momentjes, maar naarmate je meer proeft en experimenteert, gaat het steeds beter. Ik kreeg ooit een tip van Cuno van ‘t Hoff: ‘bedenk eerst wat je niet ruikt‘. Veel makkelijker. Elimineer een boel om vervolgens dieper de wijn in te duiken. Handig hierbij is het aromawiel, want soms kom je er gewoon even niet op.

In de wijnwereld maken we onderscheid tussen drie geurlagen:

  • Primaire aroma’s komen van de druiven, waaronder tonen van fruit, kruiden en bloem.
  • Secondaire aroma’s komen van gisting, het vergistingsproces en eventuele houtrijping.
  • Tertiaire aroma’s komen van rijping (op hout en/of fles).

Meer weten over houtrijping? Lees de blogpost ‘Of je van hout houdt?

Ruik je vanille in je wijn? Dan kun je er vanuit gaan dat de wijn is gerijpt in eikenhouten vaten. Ook heeft iedere druif weer zijn eigen kenmerk als het gaat om geur. Cabernet-sauvignon is te herkennen aan geur van cassis, terwijl een wijn van pinot noir een geur van aardbeien, frambozen en vaak ook paddenstoelen heeft.

la carte des vins aroma wijn

Wijnaroma’s

Toffe poster van La Carte des Vins s’il vous plaît met alle aroma’s die je in wijn kunt tegenkomen.

4. Sip

Eindelijk, je mag proeven. Het eerste slokje mag je zo naar binnen gieten, omdat je zolang moest wachten en nadenken. Het tweede slokje gaat professioneel: slurpend! Zo komt er zuurstof bij de wijn in je mond en proef je de smaken nog beter.

5. Savour

Voor de beste smaakbeleving zo’n 5 seconden in je mond houden. Wat proef je allemaal? Als je ‘m meteen door slikt of uitspuugt, dan wordt het lastig om de zuurgraad te bepalen. Het gaat te snel. Op deze manier wordt het proeven wel een stuk serieuzer, dus daar heb je misschien ook niet altijd zin in. Ik kan je wel vertellen dat je op den duur niet anders meer doet. Ik proef elke wijn op deze manier (soms ter irritatie van mijn tafelgenoten, maar oké).

Smaak

Ook hier geldt weer dat de smaken je veel vertellen over de druif die je mogelijk in je glas hebt. Al is dat wel super moeilijk. Zo krijg ik vaak de vraag voor m’n hoofd geslingerd of ik proef welke druiven er nu in het glas zitten. Eerlijk is eerlijk, ik zit er in veel gevallen naast. Oefenen, oefenen, oefenen. Weten welke smaken bij welke druiven horen. Bovendien werken je neus en je mond natuurlijk nauwlettend samen. Je proeft helemaal niet zoveel, dat is je neus die al het werk doet. Als je verkoud bent, heb je toch wel eens dat er niet meer zoveel smaak aan je eten zit? Je neus is de smaakmaker! 

Structuur 

Naast smaken proef je ook de structuur. Dat slaat op de zoetheid, de body (stevigheid), zuurgraad en de tannine. De gevorderde kan ook nog wat zeggen over het profiel van de wijn. Een wijn heeft een begin, een middel en een eind (de afdronk). De wijn kan soms een beetje scherp op de tong zijn, maar trekt weer bij. De afdronk kan heel lang duren, of na een zucht weer voorbij zijn.

Zoals je misschien wel hebt gemerkt, kun je hier zo een avondje mee vullen 😉 Proost!

Nog meer weten?

Dikke tip als je echt de Master of Wine wilt uithangen: kijk eens SOMM. Een documentaire over de beste sommeliers van de wereld die het prestigieuze en hoogst haalbare Master Sommelier examen afleggen.

Of kom gezellig een wijncursus volgen bij Le Club des Vins. Ik geef cursussen in omgeving Rotterdam en Amsterdam. Heb je een groep van minimaal 10 personen? Dan kom ik ook op locatie.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.