Recept van mijn oma: Zeeuwse mosselen

Recept van mijn oma: Zeeuwse mosselen

Als geboren en getogen Zeeuw kijk ik elk jaar weer uit naar het mosselseizoen. Voor mij een teken dat de zomer weer begonnen is. Maar hoe bereid je dat Zeeuwse goud volgens traditioneel recept?

Aan wie kan ik dit beter vragen dan aan mijn eigen oma, dus belde ik haar even op met de vraag naar het recept. Enigszins verbaasd – ‘Nouuuuu, wéét je dat dan niet?!’ – gaf ze antwoord…

Een pannetje Zeeuwse mosselen

  • 2 kg mosselen
  • 200 gram winterpeen
  • 2 (kleine) prei
  • 1 ui
  • 1 bosje platte peterselie
  • 250 ml droge witte wijn (bijv. sauvignon blanc)
  • Klontje boter
  • Zout & peper

Bereiding Zeeuwse mosselen

  1. Verwijder de eventuele ‘baarden’ (haartjes) die aan de mosselen zitten. Spoel ze goed schoon in koud water en gooi beschadigde mosselen en mosselen die niet meer dicht gaan weg.
  2. Snij de groente fijn: winterpeen in dunne plakjes, de prei en ui in ringen.
  3. Zet de mosselpan op het vuur met een klont boter. Bak hierin eerst de winterpeen.
  4. Na zo’n 2-3 minuten voeg je de prei en uien toe en blus je het af met de wijn.
  5. Voeg dan de mosselen toe en sluit de pan af met een deksel.
  6. Wacht tot ze koken, schud de pan zodat alles goed mengt. Herhaal dit nog 2 keer. Voeg naar smaak de peterselie, zout & peper toe.
  7. Als het goed is, zijn na 3x koken & schudden alle mosselen open en klaar om opgegeten te worden!

mosselen

Wijntip bij mosselen

Bij dit pure gerecht hoort een pure wijn. Een knisperende Sancerre – sauvignon blanc – is wat mij betreft een winnaar! Opwekkende zuren. De geuren van gras, kruisbes en citrus stuiven je glas uit. Past perfect bij de ziltigheid van de mosselen.

Liever in het Zeeuwse thema blijven? Dan raad ik je de Rivaner of Auxerrois van Wijnhoeve de Kleine Schorre aan. Wat een feestje.

Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.