Ready-to-drink business overstijgt wijn in Verenigde Staten

Ready-to-drink business overstijgt wijn in Verenigde Staten

Het is al een tijdje aan de gang. Ready-to-drink, ingeblikte’ dranken. Het is vrijwel de enige dranken categorie wereldwijd (bron: IWSR Drinks Market Analysis) die een groei heeft doorgemaakt tijdens deze COVID-19 periode. Het is wat  gechargeerd en natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar tegenwoordig zijn we als het op onze vrije tijd aankomt, all about gemak en snel resultaat. 

De voorspellingen zijn dat deze zogenaamde ‘single-serve’ categorie snel het marktaandeel van wijn gaat overstijgen, tenminste in de VS. Moeten wijnmakers zich zorgen gaan maken? In 2020 maakten de single-serve categorie een groei van bijna 27% door, ten koste van de wijnconsumptie (bron: IWSR Drinks Market Analysis). Het gaat hier niet alleen over limonades, cocktails en sportdranken, maar ook inventieve wijnproducenten gaan mee met deze trend in de vorm van ingeblikte wijn. Je zou kunnen zeggen dat het wijn toegankelijker maakt.  In navolging van Port huizen Croft en Taylors’ pre-mixed blikjes port en tonic, heeft ook de Zuid-Afrikaanse wijn producent Spier ingeblikte wijn op de markt gebracht. Perfect voor een zonnige middag in het park zou je zeggen. Toch?

Ik ben benieuwd waar deze trend naartoe gaat. Gaan wijnmakers hier vol op inzetten? Toegegeven, zo’n blikje is handig, maar kan het ooit het gevoel van het openen van een wijnfles vervangen? Laat die romantiek alsjeblieft bewaard blijven.


Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘tussen de wijnranken’. Net zoiets als ‘in de wandelgangen’, maar dan voor wijn. Het zijn verhalen die we hebben gehoord, gelezen of gezien en graag willen delen. Meer lezen? Struin dan hier tussen de wijnranken.

Ik ben Rianne Ogink. Van sportmanager in Deventer, naar sommelier bij Zoldering in Amsterdam, naar student viticulture & enology in Bordeaux Frankrijk. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt kan je wel zeggen. Hele dagen met mensen kletsen over mooie wijnen, met regelmaat een kurk poppen en dagenlang leren over hoe wijnen gemaakt worden. Mijn avonturen zet ik graag voor je op (digitaal) papier! Enjoy!