Pinksterweekend: Cuisine Machine x Le Club des Vins

Pinksterweekend: Cuisine Machine x Le Club des Vins

Een paar weken voor het festival kreeg ik een berichtje van marketingmeneer en mede-organisator Marco dat hij een plekje voor me had op Cuisine Machine. Of ik proeverijen wilde geven in de galerij bovenin de machinefabriek. Ehhhh….. JA!

En zo geschiedde.

Voor de wijnen werkte ik samen met de wijnbar van Cuisine Machine, Wijnkoperij ‘t Vliegendt Hert in Middelburg, de Wijnbazen en Wisent Wines in Vlissingen én – hoe kan het ook anders op een Zeeuws festival – Wijnhoeve de Kleine Schorre. Natuurlijk voorzien van een lekker hapje uit de Cuisine van de Machine.

‘s Middags stond de proeverij ‘Leer Proeven als een Pro’ op het programma en ‘s avonds organiseerde ik een bubbelproeverij, ‘No Bubble No Party’.

Leer Proeven als een Pro

Leer Proeven als een Pro gaat dieper in op het wel en wee van wijnproeven. Dit doen we aan de hand van de vijf s’en: see, swirl, smell, sip, savour.

Cuisine Machine
Hier draait het allemaal om bij Leer Wijnproeven als een Pro.

Brut de Zélande

Wijnhoeve de Kleine Schorre

We trappen de proeverij af met een Zeeuwse bubbel. Ik neem aan dat ik niet hoef uit te leggen waarom. Het zijn de laatste flessen, want over een maand komt de nieuwe oogst eraan. De Brut de Zélande is donkergeel van kleur, de aroma’s zijn het frisse voorbij en gaan richting tropisch en gedroogd fruit. Mocht je nog een fles te pakken krijgen, is het leuk om de jaargangen naast elkaar te proeven.

Nieuwe oogst is overigens een relatief begrip, want het gaat om de druiven van 2015. Brut de Zélande wordt gemaakt volgens de methode traditionelle, de manier waarop ook champagne wordt gemaakt. Dat betekent een lange, tweede gisting op de fles; in dit geval 18 maanden.

We combineren de Brut de Zélande met mosselbitterballen van de Zeeuwse Chef. Heerlijk!

Balbo Torrontés vs. La Belle Croix Chardonnay

Wijnkoperij ‘t Vliegendt Hert en Wijnhandel La Persistance

Dan verschijnen twee witte wijnen ten tonele. Torrontés, een voor de meeste onbekende druif uit Argentinië, is knetter aromatisch. Deze druif stuift je glas uit en ruikt weelderig en bloemig. De geur zet je op het verkeerde been. Je denkt dat het een zoete wijn is, maar het is hartstikke droog. Heerlijk.

Vooral ook bij de canapé met pulled kip, mango en chili van Brothers in de Hood.

Dat tegenover chardonnay. Chardonnay, de druif die iedereen kent en ook nog eens overal groeit. Maar aromatisch? Nee, dat valt reuze mee. Bij de La Belle Croix gebeurt het meeste in de kelder. De wijn wordt zachter gemaakt middels een bepaalde gisting (malolactisch, maar dat is wellicht voor Leer Proeven als een Pro – Deel 2) en ondergaat een kleine houtrijping. Hierdoor krijgt de wijn een boterzacht mondgevoel en tonen van hout, zoals vanille en ceder.

torrontes
Applaus voor Torrontés

Trus Roble Tempranillo vs. Dalcero Valpolicella Ripasso

Wijnhandel La Persistance en Wijnkoperij ‘t Vliegendt Hert

Dezelfde soort van truc doen we bij de rode wijnen nog een keer. In de Trus Roble, een tempranillo uit Ribero del Duero (Spanje), staat fruit centraal. Een toefje specerijen geeft aan dat de wijn een korte houtrijping heeft gehad, maar al bij al is dit een prima doordrinker die ik me goed kan voorstellen bij de barbecue.

Heel anders is de Dalcero, een Italiaanse schone uit de Veneto. Valpolicella om precies te zijn. Hier vertel ik de proevers het mooie verhaal van één van Italie’s grootste wijnen: Amarone delle Valpolicella. Ze zijn er stil van. Ook van de baby-versie Ripasso. Wat een plaatje. Hierbij eten we een stukje belegen kaas, Oud Middelburg om precies te zijn.

Chateau Vartely Chardonnay

Wisent Wines

Altijd leuk om beginnende wijndrinkers te vertellen dat ze een wijn drinken die wordt gemaakt van rotte druiven. Let wel, dit is de goede rotting, de edele rotting zoals de Fransen het noemen. Sauternes, een wijngebied in Bordeaux, staat er om bekend.

Maar zoals ik al zei, chardonnay groeit overal. Dus ook in Moldavië. Ik hoopte al dat Wisent Wines, gespecialiseerd in Moldavische wijnen, ook een dessertwijn in het assortiment had. Dat kunnen die Oost-Europeanen wel. Dat had ik al eens ontdekt in Roemenië, maar ook deze chardonnay uit Moldavie gooit hoge ogen. Tropisch, honing en abrikoos. Een waardige afsluiter van de proeverij.

We combineren de wijn met Siciliaanse canoli’s met vanille en appelkaneelmuffins van El Cappucino.

cuisine machine

cuisine machine

blank

Over de No Bubbles No Party proeverij vertel ik je volgende week meer.

Volgend jaar vindt Cuisine Machine opnieuw plaats van 7 tot 9 juni. Le Club des Vins is er weer bij! Schrijf je in op de nieuwsbrief om dit niet te missen.

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.