Een wijnfan in Parijs (2018): it’s Chablis o’clock

Een wijnfan in Parijs (2018): it’s Chablis o’clock

Daar waar iedereen instant verliefd wordt op Parijs, ging dat bij mij niet van een leien dakje. Ik begreep niets van die liefkozende woorden. Een harde stad, dat vond ik het. De stad van de liefde? Paris, je t’aime? Nope. Oké, toegegeven: ik heb ook nog nooit hand in hand met de man van m’n leven langs de Seine gelopen. Dat scheelt misschien.

Toch kreeg ik wel een beetje kriebels, toen ik jaren geleden voor het eerst in de wijk Le Marais liep. Leuke winkels, een nog leukere wijnwinkel, nog een kek Frans bistro’tje. Oh jee, mijn hoofd maakte overuren. Ik begrijp dat dit voor velen oud nieuws is, maar voor mij betekende het een herontdekking van Parijs…

In 2022 heb ik Parijs weer opgezocht en kwam ik tot de ontdekking dat Le Marais alweer passé is. Waar je wel moet zijn, is vooral het 10e en 11e arrondissement. Onze nieuwe bevindingen lees je in deze blog.

Diner bij Les Philosophes

Een pareltje in Le Marais is restaurant Les Philosophes. In de categorie ‘betaalbaar & goed’ moet je soms even zoeken in Parijs, maar wij hebben het gevonden. Begin met een vieruurtje in de wijnbar naast het restaurant en schuif daarna aan voor het diner bij Les Philosophes. Als je laat weten dat je op het terras van de wijnbar zit, komen ze je halen als er een tafeltje vrij is (want je weet: pareltjes worden drukbezocht, dus je moet vaak wel even wachten). Op de kaart vind je très Franse gerechten, zoals steak tartare en confit de canard. En natuurlijk mooie wijnen.

Les Philosophes, 28 Rue Vieille du Temple

Lunch bij Holy Belly

Niet in Le Marais, maar wel zeker het bezoeken waard: Holy Belly (tip van Jenny Alvares). Hier zit je gebakken voor een stevig ontbijt of een goede lunch. Zo denken er meer mensen over, want toen wij arriveerden stond er een rij. No worries, met een instagrammable deur achter je, schiet je gewoon een paar fotootjes om de tijd te doden. Het is het wachten meer dan waard.

parijs
Je cherche du vin!

De oplettende kijker ziet dat er geen wijn in ons glas zit, maar een frisse icetea om even op te starten. Holy Belly heeft geen wijn (als enige restaurant in Parijs?) op de kaart staan, wel bier en cocktails.

Holy Belly, 5 Rue de Lucien Sampaix (metrostation: Jacques Bonsergent)

blank
Holy Belly Parijs

Eiffeltoren: wijn & foto’s

De rest van de middag besluiten we te besteden aan: wijn drinken en foto’s maken van de Eiffeltoren. We zijn nu eenmaal in Parijs. Ik geloof dat we de lichtmast vanuit elke hoek hebben gezien.

Twee flessen, twaalf macarons en een paar uur later komen we de wijnwinkel Le Repaire de Bacchus tegen en val ik met mijn neus in de boter. Prachtige wijnen en een man die ook nog eens met allerlei wijnverhalen over de brug komt. Over hoe Sancerre en Chablis toch wel heel erg op elkaar lijken en dat hij het mooi vindt dat wijn toegankelijker wordt gemaakt, maar dat hij het tegelijkertijd jammer vindt dat er ook veel ruilhandel in omgaat wat soms ten koste gaat van de kwaliteit. Gratis wijn in ruil voor een positief stukje, tja, dat gebeurt inderdaad iets te vaak.

Terug naar the two sisters from another mister. Aangezien het buiten zo’n 25 graden is, is het een mooie dag voor Chablis en Sancerre. Hoog in zuren, mineraliteit, crispy. Goede oppepper!

Le Repaire de Bacchus, meerdere winkels in Parijs.

parijs
De leven.

Lunch bij La Maison Rose

In Montmatre kun je heerlijk lunch- of brunchen bij La Maison Rose. Bij grote trek kun je beter voor dat laatste gaan, want de lunchporties zijn erg gericht op skinny Parisiennes. We blijven nog even in de ‘light & crisp’ wijncategorie, want er staat een sylvaner op de kaart. Bij warm weer en een lichte lunch vind ik zulke wijnen behoorlijk treffend.

La Maison Rose, 2 Rue de l’Abreuvoir

parijs

Nog meer pour manger bij Bon Marché

Onze reisgids van het weekendje, Stan, wist dat we Parijs niet konden verlaten zonder een bezoek aan de food-afdeling van Le Bon Marché. Hier kan ik zo een hele middag rondlopen. Gelukkig kun je ook aanschuiven bij de tapas-, vis- of sushibar (en nog veel meer) om het een en ander te proeven. Nou, lekker, dat doen we 🙂

parijs
Santé!
parijs
Gelukkig heeft Le Bon Marché ook een wijnwinkel.

Met een sneltreinvaart naar Parijs

Ja, want Groningen is verder. Vanaf Rotterdam ben je in 2,5 uur in Parijs met de Thalys. Is toch heerlijk? Als je vroeg boekt, is het ook nog niet zo duur (vanaf 70 euro voor een retour).

Dus okeeeee, ik doe mee: Paris, je t’aime!

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.