Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Ossenhaas met pepersaus, met gebakken champignons of een rodewijnsaus. Ja, die klassiekers kennen we nu wel. Gelukkig heeft Daniëlle, gastblogger op Le Club des Vins én kookboekenschrijfster, een mooi alternatief. Het wordt ossenhaas met hoisinsaus. Welke wijn drinken we daarbij? Dat lees je hieronder. Bon Appétit!
Ingrediënten voor 2 personen
- 100 g ossenhaas
- 1 rode peper
- 10 el hoisinsaus
- 4 el gefrituurde uitjes
- 4 el olijfolie
- zout en peper
Wil je de hoisinsaus zelf maken? Dan heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 4 knoflookteentjes
- 1 tl vijfkruidenpoeder
- 6 el soja-pasta met bruine rijst (Miso)
- 6 el honing
- 100 ml mangoazijn of witte balsamicoazijn
- 40 ml water
- 1,5 citroengrasstengel
- 2 el olijfolie
Hoe maak je het?
De hoisinsaus
- Snijd de knoflook fijn en bak in de olijfolie met de vijfkruidenpoeder. Snijd 14 stukjes citroengras van 2 cm.
- Voeg de mangoazijn, honing, soja pasta en het water toe. Roer tot een gladde saus en voeg de stukjes citroengras toe.
- Verwarm de saus ruim tien minuten tot de saus wat dikker wordt, als de saus te dik is voeg dan nog wat extra water toe.
- Druk de saus door een zeef en laat afkoelen.
- Bewaar het restant dat in de zeef achterblijft in een zakje in de vriezer voor een marinade van bijvoorbeeld kipstukjes voor saté.
- Gebruik de benodigde hoeveelheid saus en doe de overtollige saus in een uitgekookt potje en bewaar tot een week in de koelkast.
Het gerecht
Snijd de rode peper fijn en het bosuitje in ringen en bak in een eetlepel olijfolie. Verwarm een pan zonder olijfolie en bestrooi de ossenhaas met peper en zout. Schenk de olijfolie over de ossenhaas en verdeel de olie over alle zijden. Bak de ossenhaas rondom bruin en snijd in plakken. Leg het vlees op een schaal en schenk de hoisinsaus erover. Bestrooi met de bosuitjes, de rode peper en de gefrituurde uitjes.
Welke wijn bij ossenhaas met hoisinsaus?
Bij ossenhaas hoort rode wijn, toch? Dat hoeft dus niet. Zeker niet als het geserveerd wordt met hoisinsaus, een zoete saus op basis van honing en soja pasta uit China. Zoet versterkt de zuren in de wijn en een wijn zonder restsuiker kan daardoor zuur overkomen. We willen dus een wijn die net iets zoeter is dan het gerecht en gaan bij dit gerecht voor wit.
Schenk bijvoorbeeld de Gros Manseng La Demoiselle van Laballe of een Scheurebe van Erbeldinger. Een pinot gris met een beetje restsuiker uit de Elzas past ook goed.
Meer wijnspijs? Check deze pagina met meer recepten. Recepten van Le Club des Vins zijn makkelijk tot medium-makkelijk maar nooit moeilijk en altijd voorzien van een wijntip!