Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingEr is niets ergers dan in een restaurant een te warme rode wijn voorgeschoteld krijgen. Maar ook thuis wil je goed voor de dag komen als je een bijvoorbeeld een uitgebreid diner met bijpassende wijnen klaarmaakt. De temperatuur van de wijn heeft grote invloed op de smaak. Te koud verdoezelt foutjes – zeker bij witte wijn, maar proef je dus ook minder. Goede trucage bij een slechte wijn, maar een goede, complexe wijn wil je natuurlijk niet te koud drinken.
Serveertemperaturen van witte wijn
Onthoud dat hoe frisser en fruitiger de wijn, hoe kouder je ‘m zou kunnen serveren. Houtgerijpte witte wijn mag iets warmer vanwege de volle body en complexe aroma’s.
Champagne: 6-8 °C
Alle mousserende wijnen: Champagne, crémant, cava, prosecco, etc. Heb je een speciale bubbel te pakken? Een Cava Grand Reserva of een vintage Champagne, bijvoorbeeld. In die gevallen mag je de temperatuur wat opkrikken. Hoe complexer, hoe hoger de temp. Hou dan ongeveer 10-12 graden aan.
Frisse, lichte, droge witte wijnen: 7-10 °C
Sauvignon blanc, pinot grigio, verdejo, rosé (Provence). De fruitige, frisse wijnen mogen lekker koud. Hou zo’n 7 graden aan. Een rosé mag ietsje warmer, 10 graden.
Volle, complexe, droge witte wijnen: 10-13 °C
Bourgogne of houtgerijpte chardonnay uit de Nieuwe Wereld. Deze wijnen hebben meer smaken dan alleen fruit. Het is complexer, dus mag het iets warmer zijn, zodat je alle smaken goed proeft.
Dessertwijnen: 7-12 °C
Sauternes, Eiswein, Vendanges Tardives, etc. Dit is een beetje experimenteren en je eigen smaak leren kennen. Eiswein is super fruitig. Hier komen eigenlijk geen andere aroma’s aan te pas. Sauternes mag ietsje warmer, zodat je de complexe aroma’s (honing, marsepein, caramel) beter proeft.
Serveertemperaturen van rode wijn
Het idee van rode wijn schenk je op kamertemperatuur is ook een beetje achterhaald, aangezien we er met z’n allen lustig op los stoken. Of is het bij jou thuis nog wel 17 graden? Lekker behaaglijk.
Frisse, fruitige, lichte en soepele wijnen: 13-16 °C
Pinot noir, Beaujolais, Valpolicella, Zinfandel (de lichte versie). Hoe lichter de wijn, hoe koeler je de wijn kunt serveren.
Volle, kruidige, complexe wijnen: 17-20 °C
Chianti, Rioja, Australische Shiraz, Châteauneuf-de-Pape, Barolo, Amarone della Valpolicella. Schenk deze wijnen zeker niet te koud. Dat is zonde.
Meer weten over wijn? Check dan eens de wijngids voor beginners.
Hoe breng je de wijn op temperatuur?
Het makkelijkste is natuurlijk een wijnkoelkast. In de betere wijnkoelkasten zitten zelfs meerdere temperatuurzones, waarbij je dus zowel rood als wit kunt bewaren op de juiste temperatuur. Wat ik persoonlijk belangrijk vind bij de aanschaf van een wijnkoelkast, is het energielabel en het geluid wat ‘ie maakt. Als je je koelkast alleen gebruikt voor temperatuur, dan is er eentje van 12 flessen misschien al voldoende. Gebruik je ‘m ook voor opslag, dan wil je misschien iets meer ruimte. Want je weet zelf.. elke vakantie naar een wijnland betekent weer meer flesjes…
De andere optie is natuurlijk je koelkast. Meestal ligt de temperatuur van een koelkast tussen de 3 en 6 graden. Dat is net iets té koud. Haal je witte wijn een kwartiertje tot een halfuur van te voren uit de koelkast. Weten wat de temperatuur is? Dan biedt een wijnthermometer uitkomst. Check dit kekke dingetje voor maar 9 euro. Fancy-smancy.

Ik hoop dat je genoeg informatie hebt over de serveertemperatuur van wijn. Mocht je twijfelen, laat dan een berichtje achter in de reacties en dan geef ik je zo snel mogelijk een verlossend antwoord 😉 Trouwens, hoe handig zou het zijn als je een wijnkoeler kunt kopen met een ingebouwde temperatuur-regelaar? Zou die er al zijn? Gat in de markt mensen!