Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shopping
Zo vlak voor de kerstdagen was er groot nieuws voor een drietal wijnbedrijven in de ‘Rivierenland’- regio in Nederland. Na zes jaar vol wissewasjes en bureaucratie heeft de EU de hoogste officiële status toegekend aan dit gebied. BOB staat voor Bekende-Oorsprongs-Benaming, vergelijkbaar met de Appellation d’Origine Contrôlée in Frankrijk. Wijnbedrijven die een BOB op hun label mogen zetten garanderen hiermee dat 85% van de druiven uit een afgebakend gebied komen en ze de wijn produceren naar de hoogst mogelijke kwaliteitseisen.
Rivierenland
BOB ‘Rivierenland’ zal de komende jaren stralen op de etiketten van het Betuws Wijndomein, wijngaard Heekenbroek en Montferland. De regio heeft de status verworven omdat het aangeduid kan worden met een bestaande en herkenbare naam. Omdat er momenteel meerdere kwaliteitswijngaarden aangeplant zijn en nog een aantal met potentie om in de toekomst aan de kwaliteitseisen te voldoen. Er is een duidelijk geografisch, aaneengesloten, afgebakend gebied dat unieke eigenschappen bezit zoals bodem en klimaat.
Wat maakt BOB Rivierenland nou eigenlijk zo speciaal? Rondom de rivieren is er een compleet andere bodemsoort te vinden dan in de rest van de provincie. De riviergronden zijn voedzaam en mineraalrijk. De klei houdt goed water vast voor tijdens de droge en warme periodes. Want met droogte en hitte hebben we tegenwoordig ook absoluut te maken! Het aantal zonuren is inmiddels te vergelijken met de Moezel en Rheinhessen in Duitsland, maar eigenlijk ook al met Champagne in Frankrijk.
Wind speelt een cruciale rol in BOB Rivierenland. De regio ligt in een relatief open vlakte met veel windvlagen. De luchtvochtigheid is lager en daarmee is het moeilijker voor schimmels om te huisvesten. Binnen BOB Rivierenland kunnen ook kleine oorsprongsbenamingen worden gebruikt, ‘Betuwe’ en ‘Achterhoek’. Maar alleen wanneer de druiven voor 85% uit dit kleinere gebied komt.
Wijnbouw en wijnmaken
De EU stelt wel wat regels aan de wijnbouw en wijnmaken. Zo mogen er 3000-5000 wijnstokken per hectare geplant worden. Zijn wijnboeren verplicht om de ‘guyot’ snoeimethode te hanteren. Er moet minimaal 1 meter tussen de fruit- en bladzone zitten om optimale zoninval te realiseren. En de maximale opbrengst per hectare varieert per druivenras, maar ligt tussen de 40-60 hl/ha. Dit is vergelijkbaar met de opbrengsten in Franse topregio’s. En alle druiven moeten met de hand geoogst worden. Om zo maar even wat te noemen.
Toegestane druivenrassen: (wit:) Cabernet Blanc, Johanniter, Merzling, Muscaris, Sauvignac, Solaris, Souvignier Gris, Villaris, (rood:) Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Cabaret Noir, Monarch, Pinotin en Regent
Ook de manier van wijnmaken is vastgelegd. De wijnen mogen een maximaal aantal grammen per liter aan restsuiker hebben en daarbij een minimaal aantal grammen zuur. De witte en rosé wijnen zijn volledig gefocust op het maken van ‘fruitige wijnen’ waarbij koele vergistingstemperaturen de frisse en fruitige tonen moeten garanderen. Hout mag hier alleen in subtiele en ondersteunende manier worden gebruikt. In het geval van rode wijn is de wijnboer vrij om zelf te bepalen hoeveel hout hij of zij wil gebruiken. Voor alle stijlen wijn staat er een algemeen aroma profiel beschreven. En er mag zowel mousserend, zoet als wit, rood en rosé gemaakt worden in Rivierenland.
Nog meer BOBs
In totaal hebben we nu 6 erkende BOB’s in Nederland: Achterhoek-Winterswijk, Ambt Delden, Maasvallei Limburg, Merrgelland, Oolde en Vijlen. Een mooie prestatie voor ons kleine landje kun je wel zeggen! Hopelijk wordt er binnenkort ook besloten over de laatste twee lopende aanvragen van Schouwen-Druivenland en Voerendaalse Bergen. Applaus voor de wijnboeren die al jaren strijden voor erkenning. Nederland heeft absoluut een toekomst als wijnland!
Bronnen
- RVO.nl – Productdossier BOB Rivierenland
- Regio8 – BOB voor Nederlandse wijnen
Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.