Kerstdiner van clublid

Jawel, mijn favoriete onderdeel: wijn & eten. Maar ook heel lastig. 7518.jpg_1Want waar moet je beginnen? Op zoek naar smaken die elkaar versterken, in balans brengen of juist contrasteren. Ken je klassiekers en denk lokaal. Maar wat als die klassieker een andere twist krijgt door een scheutje room, een stukje citroen of een lepel zoete saus? Error….

De smaaktest

Begin maar eens met een smaaktest. Neem een slokje jus d’orange. Je proeft fruit en frisse zuren. Nu een lepel honing. Weg zuren en hallo zoetigheid. Nu weer een slokje jus d’orange. ZUUR! Je gaat kapot 😉 Vergelijkbaar met een sauvignon blanc een salade geitenkaas. Prima keuze. Totdat je honing op je geitenkaas gooit. Dan word je sauvignon ineens wel heel erg zuur. Opletten, dus.

Het viergangenmenu

Onderstaand menu is ingestuurd door ere-clublid Chantal, en ik heb een poging gedaan de wijnen erbij te verzinnen. Dit is in ieder geval een mooie oefening op mijn examen (7 januari)! Heb je een aanvulling, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Laat dan vooral een reactie achter.

.:. Romig zuurkoolsoepje met Hollandse garnalen

Hier gaan we voor het wijnspijs-concept: ‘de gemeenschappelijke deler’. Zuren! En laat de Riesling nou koning frisse zuren zijn. Je denkt bingo, maar ik hink op twee gedachten. Een pinot blanc zal hier ook niet misstaan. Fris, maar vol en rond, een allemansvriend. Beide komen uit de Elzas, het wijngebied in het noord-oosten van Frankrijk. Domaine Engel biedt beide Elzassers voor een tientje.

.:. Eendenborst op een bedje van sla met vijgencompote

Aangezien ik over drie weken examen doe bij de Wijnacademie blijf ik nog even bij de traditionele wijnspijs-combinaties. Hier telt weer de gemeenschappelijke deler. In dit geval is dat een (lichte) wild smaak. Die vind je terug in Bourgogne. Soms met een boeren karakter. Past precies bij de eendenborst. Een pinot noir, dus.

Zo, even uitbuiken. Kijk ondertussen eens even naar beide flessen die voor je neus staan. Of je nu de pinot blanc of de riesling hebt gekozen, de Elzasser verschijnt typisch in een langwerpige fles met de druif groots op het etiket. Handig, want dan weet je immers wat je koopt. Al denken ze daar in Bourgogne, de dikkere fles, heel anders over. Als jij niet weet wat wij maken, ben je de fles niet waard. Nee, grapje. Hier spelen twee druiven de hoofdrol: chardonnay voor wit en pinot noir voor rood*. In Bourgogne staat het gebied, de gemeente of zelfs de wijngaard (bij de hogere wijnen) gespecificeerd op het etiket. Alles draait om het terroir, ofwel: de bodem, het klimaat, de helling etc. En dat kan 50 meter verder een wereld van verschil zijn. Daarom vertelt de wijngaard of het gebied hier veel meer dan de druif :).

.:. Varkenshaaspotje met portsaus

Varkenshaas, een lastige. Dit heeft niet zo’n uitgesproken smaak als bijvoorbeeld het vorige gerecht. Daar kan je dus niet zomaar een zware rode wijn tegenover zetten. Dan proef je niets meer van het vlees. Eerder iets wits, een fruitig chardonnaytje. Echter is dat moeilijk te verkopen met de portsaus. Vol van smaak en ietsje zoet. Dat moeten we terug vinden in de wijn, maar niet té zwaar, want hij moet niet overheersen. Hier twijfel ik tussen een jonge pinot noir uit de Nieuwe Wereld of een licht rode Portugese wijn. Wat zou jij doen? Wijnhuis West uit onze hoofdstad stelt een gewurztraminer voor bij dit potje. Interessant!

.:. Sachertorte

Dit moest ik even nazoeken, maar een sachertorte is dus een chocolade cake uit Wenen. Aha. Chocolade en port, te makkelijk? Een alternatief is een Brachetto d’Acqui – een rode lichtzoete dessertwijn uit Italie. Met een kleine bubbel.

* Voor de oplettende lezer: Natuurlijk heb je ook nog aligoté, maar die tel ik nu even niet mee. En de gamay in de Beaujolais.

 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.