Met z’n allen aan de Bojo.

blankOp de valreep nog een stukje theorie op deze #winewednesday. Morgen is het namelijk een grote dag in Frankrijk: Le Jour du Beaujolais Nouveau. De dag dat de Beaujolais Nouveau op de markt gaat. Een fris, fruitig en vooral jonge rode wijn uit de Beaujolais. Nog geen twee maanden na de oogst ligt de wijn al in de schappen.

Van druif naar wijn in 8 weken.

Voor de Beaujolais wijn maakt de wijnboer gebruik van de koolzuurgisting van de druif. In dit geval is dat de gamay-druif, de koning van de Beaujolais. Het houdt in dat de druiven met tros en al in tanks worden gegooid. De onderste druiven worden zo dus vermorzeld door het gewicht van druiven die bovenop liggen. Er ontstaat een laagje sap, waar de gisting al kan beginnen. Zo ontstaat er weer koolzuur, en enfin… de zogenaamde ‘macération carbonique‘ wordt toegepast met als resultaat: een fruitig glaasje rood. Dat is toch even iets anders dan de The Chocolate Block, een van de Club’s favorites, die eerst 15 maanden rijpt in eikenhouten vaten om vervolgens nog jaren te blijven liggen op de fles. Maar goed, je kan ook niet alles bewaren.

When there’s wine, I’m fine.

Traditiegetrouw wordt de Beaujolais Nouveau ingeluid met een groot feest en dito vuurwerk op de derde donderdag van November om 00:01 uur (straks dus). Festivalletjes overal. Nu ben ik zelf medium enthousiast over de Beaujolais en categoriseer het onder het label ‘slobber’. Maar als je het combineert met een feestje, een stokbroodje en een beetje Frans geneuzel, dan is het toch gewoon fantastique?

De Buik is ook in de ban van de Beaujolais en tipt de Rotterdammer alvast wat adresjes om Beaujolais te ontdekken in eigen stad. Wie weet wat je tegenkomt. Drink ‘m in ieder geval niet te warm (12-14 graden is parfait!). Santé!

PS: Verwar de Nouveau natuurlijk niet met een Beaujolais uit het noordelijke deel van de streek. Geen alles-in-een-tank-houding, maar uiterste concentratie bij het maken van deze wijnen. Ze worden tot de beste van de wereld gerekend. Ongetwijfeld waar, maar ik moet er nog één proeven voordat ik dat kan beamen.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.